Jeličić pod napadima zbog izjava: HRT se ograđuje iako iznošenje istine nije rasizam

jelićić
Foto: snimka zaslona

Anton Samovojska i povratnik u studio HTV-a Joško Jeličić prokomentirali su dan prije početka Europskog prvenstva kako vide hrvatsku reprezentaciju i izglede na Euru. Pritom se Jeličić našalio oko kolonijalnih sila poput Španjolske i Francuske. U priču je uveo i Nepalce, za koje se projicira da će ih za dvije godine kod nas biti 400 tisuća, pa ‘ćemo izgubiti na skok-igri’. Nije trebalo dugo da krenu napadi na njega, a HRT se ograđuje kako to nije njihov stav. No, znate li na što se točno Jeličić osvrnuo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Jeličić se našalio s Nepalcima: Ako ih za 2 godine bude 400 tisuća u Hrvatskoj, izgubit ćemo na skok-igri

“Stalno čitam analize i umoran sam od njih. Mi nemamo brzinu, dubinu ni izolacijske igrače. Nemamo jer genetika nam je takva, nismo bili kolonijalna sila. Tko je brz u Španjolskoj? Lamine Yamal i Nico Williams. U Francuskoj neću ni spominjati, a Jeremy Doku u Belgiji. Hoćemo li slati djecu u Afriku umjesto u Irsku? S obzirom na podatke Hrvatske udruge poslodavaca, projekcija je da će za dvije godine kod nas biti 400 tisuća Nepalaca, dakle ne da nećemo dobiti na brzini, nego ćemo izgubiti na skok-igri”, rekao je Jeličić i nasmijao sve u studiju.

HRT je za više medija poručio kako “navedeni stavovi nisu stavovi Hrvatske radiotelevizije”.

Jeličić je samo pojasnio situaciju

Jeličić se našalio s Nepalcima najviše zbog njihove prosječne visine muškaraca, koja iznosi 162.32 cm. Pritom je iznio već poznate podatke o njihovom broju u Hrvatskoj. Što također nije pogrešno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog ove izjave, ali i one o Španjolcima i Francuzima, neki mediji proglasili su ga rasistom. Bez da su analizirali što je pisac htio reći. Na to su na portalima ukazali i komentatori.

Tako Nacional donosi naslov “NEUMJESNO Joško Jeličić na HTV-u sve iznenadio rasističkim komentarima, nije štedio ni Nepalce”, 24sata “Joškove neukusne fore iz birtije: ‘Nismo brzi zbog gena. Nepalci dolaze, izgubit ćemo i skok-igru'”…

Jeličićevo iznošenje istine nije rasizam

2018. godine, uoči i nakon finala Hrvatske i Francuske na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, pod sličnim napadima našli su se bivši hrvatski izbornik, bivši Vatreni i trenutni izbornik Indije Igor Štimac i najbolji hrvatski skijaš Ivica Kostelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štimac je rekao: “Čeka nas reprezentacija Francuske i afričkog kontinenta. Dakle, oni su 11 najboljih i najviše talentiranih izvukli iz jedne velike baze od milijardu ljudi, a mi s druge strane iz četiri milijuna koliko nas ima…”

Francuska reprezentacija doista se može okarakterizirati kao reprezentacija jednog kontinenta.

> Zašto podržavamo Štimčevu izjavu o reprezentaciji Francuske i afričkog kontinenta?

Primjerice, pričuvni vratar francuske reprezentacije, Steve Mandanda, rodio se u NR Kongu prije 33 godine. Bacary Sagna francuski je obrambeni nogometaš senegalskih korijena. Jedan od najboljih nogometaša Svjetskog prvenstva, Samuel Umtiti, rođen je u Kamerunu. Petnaest reprezentativaca Francuske s tog Svjetskog prvenstva navodno su porijeklom s afričkog kontinenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Činjenica je da Francuska u usporedbi s Hrvatskom ima daleko veći “bazen” ljudi za otkrivanje talenata, a onda i izbor igrača a onda i sastavljanje reprezentacije. Francuske je svojedobno bila kolonijalna sila, danas u moderno vrijeme to bi se zvalo agresorom. Tako sama Francuska ima oko 50 milijuna stanovnika, Senegal deset milijuna stanovnika, Kamerun 17 milijuna, NR Kongo oko četiri milijuna.

Kostelića su napali jer je nakon finalne utakmice Svjetskog prvenstva objavio fotografiju zastave – Gvineje, vjerojatno aludirajući na afričko porijeklo većine francuskih nogometaša.

Govorio i o Srbiji, njihovi mediji ‘šokirani’

“Što se tiče Srba, ega i njihovih unutarnjih problema, drago mi je da su u natjecanju jer neće biti dosadno. Pogotovo ako izgube u prvoj utakmici, što je očekivano. Nadam se da neće raspadati, onda da bude puno materijala, dugo nismo vidjeli tko je s kim, tko i tako…”, rekao je Jeličić.

Osvrnuo se i na izbornika Dragana Stojkovića Piksija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Ivica Kostelić pod napadima jer je nakon finala Svjetskog prvenstva objavio sliku gvinejske zastave

“Njihov problem je što trener ne donosi ništa momčadi. Moraju imati jasniju hijerarhiju, a ne tko je veća zvijezda. Piksi i njegove izjave, gledali smo kako psuje svog igrača na prijateljskoj utakmici, radi sve ono zbog čega oni već dugo nemaju i vjerojatno nikada neće imati kult reprezentacije”, rekao je nekadašnji nogometaš, na što su već reagirali srpski mediji.

‘Sramota na hrvatskoj televiziji! Brutalno izvrijeđani Piksi i nogometaši Srbije! Ima li ovaj čovjek obraza i stida?!‘, piše Kurir. ‘Hrvat izvrijeđao Piksija i Orlove na nacionalnoj TV‘, piše srpski Sportal.blic, dok Mondo.rs kaže: ‘Hrvat brutalno napao Piksija‘.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.