Europska liga: I Dinamo protiv Celtica i Rijeka sa Sevillom pred ispitom zrelosti

U četvrtak dva hrvatska predstavnika u nogometnoj Europskoj ligi doslovce polažu ispite zrelosti! Rijeka na svojoj Kantridi u 19 sati dočekuje čuvenu španjolsku Sevillu, lanjskog osvajača ovog natjecanja, dočim Dinamo gostuje u škotskom Glasgowu kod jednog od najpoznatijih klubova svih vremena, Celtica (21 sat). U kakvoj su formi suparnici nećemo biti pretenciozni ako od naših klubova očekujemo dobre rezultate…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijeka je u prvom kolu natjecanja po skupinama poražena u belgijskom Liegeu u srazu sa Standardom. No, dobra igra unatoč porazu Rijeci daje pravo da se nada dobrom otporu i u utakmici protiv Seville koju će dočekati do zadnjeg mjesta ispunjena Kantrida. Sevilla sigurno nema snagu kao prošle godine, uostalom u ljetnom prijelaznom roku ostala je bez svog najboljeg igrača, hrvatskog reprezentativca Ivana Rakitića koji je otišao u Barcelonu.

Najveći adut Rijeke zacijelo jest trener Matijaž Kek koji ovako najavljuje ovu veliku utakmicu:

– Meni je najveća uvijek ona sljedeća utakmica. Nije bitno što nam dolazi Sevilla. Sevilla možda i jest najjači protivnik s kojim sam igrao s Rijekom. Igraju pravi, moderan nogomet, onaj koji privlači publiku na stadione. Možemo mi analizirati Sevillu, ali kad lopta krene, kad igrači krenu, kombinacija je bezbroj. To se ne može predvidjeti, to je nogomet i zbog toga taj sport nije šablona. Inspiracija, vizualizacija, instinkt, to su nogometni principi, koji drže taj sport ispred svih, bez podcjenjivanja. Nema većeg izazova, motiva, nego postaviti se protiv ‘top’ europske momčadi. Jedini imperativ je da igrači daju sve ono od sebe što mogu, a na kraju što bude. Očekujem od svojih igrača da u velikoj utakmici pokažu što znaju i zašto žive život sportaša u kojem su se doveli da imaju privilegiju igrati susret protiv ovakvog protivnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamo gostuje u Glasgowu kod Celtica. Celtic je kroz svoju povijest osvojio više od 100 trofeja što ga čini jednim od najtrofejnijih klubova na svijetu. Čak 45 puta je bio škotski prvak, a 36 puta je slavio u nacionalnom kupu. Celtic je 1967. godine bio i prvak Europe, postavši prvi britanski klub kojem je to uspjelo. Otkako je Rangers završio u stečaju, Celtic je apsolutni vladar škotskog nogometa osvojivši zadnja tri naslova škotskog prvaka. Celtic i u Hrvatskoj ima mnogo pristalica zbog katoličke orijentacije i kluba i navijača.

U sjećanju su dva nadmetanja Dinama i Cetlica. Onaj prijateljski iz 1967. godine koja je bila najuspješnija u povijesti i zagrebačkog i ovoga škotskog kluba. Te godine Celtic je bio europski prvak, a Dinamo osvajač Kupa velesajamskih gradova. Ipak, te godine Celtic je doživio samo jedan neuspjeh. Porazio ga je zagrebački Dinamo i to na terenu Celtic parka u Glasgowu. Na sveopće iznenđenje, jer Celtic je bio apsolutni favorit, Dinamo je pobijedio s 1-0, pogotkom Zambate u 89. minuti. Utakmica se igrala 7. veljače 1967. pred 65.000 gledatelja, a za Dinamo su nastupali: Škorić, Cvek, Braun, Jukić, Brnčić, Ramljak, Lamza, Gračanin, Zambata, Gucmirtl i Rora.

Prošla je čak 31 godina do novog sraza Celtica i Dinama, bilo je to u okviru kvalifikacija za Ligu prvaka 1998. godine. Prva utamica 12. kolovoza 1998. u Glasgowu je pripala Celticu s 1-0. No, u Zagrebu je Celtic doživio pravi debakl. Dinamo kojeg je predvodio izvrstan Robert Prosinečki pobijedio je čak s 3-0 i plasirao se u Ligu prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trener Dinama Zoran Mamić najavljuje sraz u Glasgowu:

– Znamo puno o Celticu, gledali smo sve njihove utakmice i znamo što nas čeka. Celtic je velika momčad koja ima sjajnu atmosferu i stadion, a iako njihovi rezultati nisu toliko dobri koliko bi navijači željeli mi ih maksimalno respektiramo. Privilegija je igrati u takvoj atmosferi te ćemo dati sve od sebe kako bismo prikazali što bolju igru. Celtic je možda u maloj krizi. Svaka je utakmica za sebe i ima svoju priču tako da mi je teško reći koliko će to imati utjecaja. Ne pada nam napamet podcijeniti ih, moramo biti jako dobri, bolji nego protiv Astre u prvoj utakmici kako bismo ovdje ostvarili pozitivan rezultat.

Doista, čekamo večer za nogometne sladokusce!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.