Europsko prvenstvo U-17: Statistike, dosadašnji nastupi hrvatske reprezentacije, čak šest reprezentacija sa po dva naslova…

Foto: fah

Hrvatska nogometna reprezentacija do sada je tri puta nastupila na europskim U-17 prvenstvima, a najbolji rezultat ostvarila je u 2005. godine u Italiji osvojivši četvrto mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mlade ‘vatrene’ u Italiji je predvodio Ivan Gudelj, a igrali su današnji reprezentativci Nikola Kalinić, Milan Badelj i Dejan Lovren.

Hrvatska je u skupini osvojila prvo mjesto sa sedam bodova. U 1. kolu je remizirala s Nizozemskom 2-2 nakon što je vodila 2-0. Golove su zabili Nikola Kalinić (29) i Stipe Bačelić Grgić (72). U drugom kolu Hrvatska je pobijedila Izrael 4-2 nakon što je gubila 0-1 i 1-2. Strijelci za našu vrstu bili su Damir Vidović (47, 74), Asger Tobi (67-ag) i Grgur Radoš (84).

U posljednjem kolu u skupini slijedio je dvoboj protiv Švicarske i uvjerljiva 5-2 pobjeda. Dva gola zabio je Nikola Kalinić (55, 82), a strijelci su bili i Haris Mehmedagić (58), Damir Vidović (73) i Remo Staubli (79-ag).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U polufinalu je Hrvatska izgubila od Turske 1-3, a potom u borbi za broncu od Italije nakon produžetaka 1-2. Protiv Turaka među strijelce se upisao Grgur Radoš, a protiv Italije Kalinić kojem je to bio četvrti pogodak na prvenstvu.

Novi nastup na U-17 EP Hrvatska je izborila tek osam godina kasnije, 2013. u Slovačkoj. Ekipa koju je vodio Gudelj zapela je u skupini osvojivši treće mjesto s pet bodova koliko su osvojili Rusija i Italija. Nažalost, naša je reprezentacija imala najgoru razliku pogodaka pa je u tom trokutu ispala. Posljednji četvrti bili su Ukrajinci bez bodova.

U prvom kolu Hrvatska je remizirala 0-0 protiv Italije, a bez golova je završio i susret protiv Rusije. U zadnjem kolu pobijedili smo Ukrajinu 2-1, dok su Rusija i Italija odigrale 1-1 što je bio rezultat koji je obje ekipe odveo dalje. U pobjedi protiv Ukrajine golove su zabili Alen Halilović (40-11m) i Robert Murić (72).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednji nastup na europskoj U-17 smotri naši mladi nogometaši su imali 2015. Bugarskoj gdje su osvojili peto mjesto i izborili plasman na svjetsko prvenstvo iste godine u Čileu.

Reprezentacija, koju je u Bugarskoj vodio Dario Bašić, je otvorila prvenstvo pobjedom protiv domaćina 2-0. Golove su zabili Matko Babić (24) i Adrian Blečić (80+3). U drugom kolu pala je i Austrija rezultatom 1-0, a pogodak odluke zabio je Davor Lovren (52). U posljednjem dvoboju u skupini Hrvatska je odigrala 0-0 protiv Španjolske osvojivši prvo mjesto u skupini.

U četvrtfinalu su naši nogometaši izgubili od Belgije 3-5 nakon izvođenja jedanaesteraca. Utakmica je završila 1-1, uz pogodak Karla Majića (54). Tragičar prilikom izvođenja jedanaesteraca bio je Nikola Moro, jedini koji je bio neprecizan s bijele točke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon poraza od Belgije, Hrvatska je ispala, ostala bez polufinala i borbe za odličja. Međutim, nije završila nastup na turniru. Hrvatska je morala razigravati za odlazak na Svjetsko prvenstvo na koje je išlo šest najboljih sa EP-a. Hrvatska je u tom razigravanju za suparnika dobila Italiju, koju je u četvrtfinalu izbacila Francuska. U dvoboju za plasman na SP, Hrvatska je pobijedila 1-0, a pogodak odluke zabio je Moro (15), koji se tako prometnuo u junaka nakon što je u četvrtfinalu prtiv Belgije bio tragičar.

Europsko nogometno U-17 prvenstvo prvi put je održano 2002. godine u Danskoj, a turnir u Hrvatskoj bit će 16. izdanje ovog natjecanja.

Od 1982. do 2001. UEFA je organizirala U-16 prvenstva, a prvo U-17 prvenstvo održano je 2002. u Danskoj, a na njemu je pobijedila Švicarska. najbolji igrač tog prvenstva bio je engleski napadač Wayne Rooney.

Naslov prvaka na posljednjem U-17 EP-u u Azerbajdžanu prošle godine osvojio je Portugal, međutim oni neće braniti naslov jer su zapeli u kvalifikacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na europskim U-17 prvenstvima najviše uspjeha imali su Engleska, Španjolska, Francuska, Portugal, Rusija i Nizozemska osvojivši po dvije titule. Španjolcima i Nizozemcima jedinima je uspjelo i obraniti naslove prvaka.

“Mlada furija” je spojila europske titule 2007. i 2008. godine, dok su ‘klinci oranja’ to uspjeli 2011. i 2012. godine.

Dodajmo kako će Englezi na U-17 prvenstvu nastupiti rekordni 12. put, dok će Francuska, Nizozemska i Španjolska upisati 11 nastup.

Mlada hrvatska reprezentacija je četiri puta nastupila na EP U-16, te tri puta na U-17 prvenstvu. U Italiji 2005. bila je četvrta, 2013. u Slovačkoj je ispala u grupi, prije dvije godine u Bugarskoj je zapela u četvrtfinalu.

Dosadašnji europski nogometni prvaci na U-17 prvenstvima:

2002 (Danska) – Švicarska

2003 (Portugal) – Portugal

2004 (Francuska) – Francuska

2005 (Italija) – Turska

2006 (Luksemburg) – Rusija

2007 (Belgija) – Španjolska

2008 (Turska) – Španjolska

2009 (Njemačka) – Njemačka

2010 (Lihtenštajn) – Engleska

2011(Srbija) – Nizozemska

2012 (Slovenija) -Nizozemska

2013 (Slovačka) – Rusija

2014 (Malta) – Malta

2015 (Bugarska) – Francuska

2016 (Azerbajdžan) – Portugal

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.