Europsko prvenstvo, atletika: Turski atletičar Ramil Gulijev skoro ‘srušio’ prastari svjetski rekord Talijana Petra Menee

Foto: fah

Turski atletičar Ramil Gulijev postao je europski prvak na 200 metara istrčavši u Berlinu 200 metara za 19.76 sekundi, samo četiri stotinke sporije od prastarog svjetskoga rekorda Talijan Petra Menee.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjetski prvak Gulijev je u cilj ušao slaveći, s podignutim rukama i to mu je uzelo rekord, koji Menea drži još od 1979. godine. Srebro su podijelili Britanac Nethaneel Mitchell-Blake i Švicarac Alex Wilson, obojica s vremenom od 20.04 sekundi.

Francuz Mahedine Mekhissi zlatni je na 3000 zapreke, a to mu je čak peti europski naslov. Mekhissi je slavio u vremenu od 8:31.66 minuta ispred Španjolca Fernanda Carroa (8:34.16) i Talijan Yohanesa Chiappinellija (8:35.81). Uz Francuza, još su samo trojica atletičara s pet naslova europskih prvaka – Nijemac Harald Schmid i Britanci Roger Black i Mo Farah.

U utrci na 400 prepone europski prvak je 22-godišnji svjetski prvak Norvežanin Karsten Warholm, koji je ciljem prošao u vremenu od 47.64 sekundi. Turčin Yasmani Copello bio je srebrni (47.81), a broncu je Irskoj donio Thomas Barr (48.31).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ženskoj motci slavile su Grkinje. Olimpijska i svjetska prvakinja Ekaterini Stefanidi je obranila naslov sa skokom preko 4.85 metara, dok je Nikoleta Kiriakopoulou osvojila srebro s 4,80. Brončana je bila Britanka Holly Bradshaw (4.75). Dvostruku pobjedu ostvarili su njemački bacači koplja. Pobijedio je Thomas Röhler s hicem od 89.47 metara, srebro je uzeo njegov sunarodnjak Andreas Hofmann (87.60), dok je brončani Estonac Magnus Kirt (85.96).

Na 100 prepone dogodilo se iznenađenje jer je slavila mlada Bjeloruskinja Elvira Herman s 12.67 sekundi. Srebro i bronca su otišle u Njemačku – Pameli Dutkiewicz (12.72) i Cindy Roleder (12.77).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.