Evo zašto je SP u vodenim sportovima prošao bez ‘transrodnih’ sportaša

sportovima
Foto: snimka zaslona

U nedjelju završava Svjetsko prvenstvo u vodenim sportovima. To se natjecanje održava svake dvije godine i prikazuje izvrsnost u vodenim sportovima. Natjecanje se održavalo od 2. do 18. veljače 2024. godine. Iako se najavljivalo kako će “transrodni” sportaši sudjelovati u posebnoj “otvorenoj” kategoriji, to se nije dogodilo. Pojasnit ćemo zašto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bezuspješna ‘otvorena kategorija’

Plivanje će uspostaviti “otvorenu kategoriju” koja će uključivati transrodne natjecatelje, priopćilo je 2022. godine tijelo nadležno za ovaj sport. Predsjednik Svjetskog saveza vodenih sportova Husain Al-Musallam rekao je da će se događaj održavati u budućnosti s ostalim utrkama. No, ove godine to se nije dogodilo na Svjetskom prvenstvu.

“Ovo je vrlo složena tema”, rekao je Al-Musallam na Svjetskom kongresu vodenih sportova u gradu Fukuoka na jugozapadu Japana nešto kasnije – 2023. godine.

> ‘Transrodni’ sportaši: Evo zašto nije pravedno da se biološki muškarci natječu protiv žena

“Ali drago mi je što vam mogu reći da sada planiramo prvo ispitivanje ‘otvorene kategorije’ i nadamo se da ćemo uskoro moći potvrditi sve detalje. Naš sport mora biti otvoren za sve”, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Bilo je vrlo važno da zadržimo pošteno natjecanje za naše sportašice,” rekla je Al-Musallam. “Ali čuli ste me kako mnogo puta govorim da ne bi trebalo biti diskriminacije. Nitko ne bi trebao biti isključen iz naših natjecanja”.

Propali projekt u vodenim sportovima?

Svjetski savez vodenih sportova zabranio je 2022. godine natjecanje ‘transrodnih’ žena u elitnoj ženskoj kategoriji. Već tada su najavili da će pokrenuti “pionirski pilot projekt” kako bi promoviralo svoju “nepokolebljivu predanost inkluzivnosti, prihvaćajući plivače svih spolova i rodnih identiteta”. Dakle, pokušala se uvesti posebna kategorija za ‘transrodne sportaše’, ali od toga se odustalo jer se nitko u njoj nije htio natjecati.

Zabrana ‘transrodnim’ ženama da sudjeluju na elitnim ženskim natjecanjima ako su prošle muški pubertet došla je nakon istraživanja koje je pokazalo da su ‘trans žene’ zadržale značajnu prednost u odnosu na plivačice čak i nakon smanjenja razine testosterona lijekovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjeri  ‘transrodnih’ sportaša

Vrlo je poznat slučaj muškarca koji se predstavlja kao žena, plivačice Liee Thomas, koja se na fakultetu natjecala kao muškarac, a nakon ‘promjene spola’ osvojila NCAA titulu u ženskoj kategoriji.

Nedavno se boksačica Katia Bissonnette odbila suprotstaviti “transrodnoj” Myi Walmsley. Kako se Bissonnette povukla iz borbe, Walmsley je proglašena pobjednicom zbog nedostatka zamjenske natjecateljice u njihovoj težinskoj kategoriji.

‘Transrodna’ dizačica utega Mary Gregory prije nekoliko godina je proslavila uspjeh u kojem je oborila četiri ženska rekorda u dizanju utega na istom natjecanju, ali njezini protivnici su otkrili kako je Gregory zapravo muškarac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A to su samo neki od primjera iz svijeta sporta.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.