FIFA, Milan, UEFA: Je li vrijeme za Bobanov povratak u domaći nogomet?

boban
Foto: snimka zaslona

Diljem svijeta odjeknula je vijest da Zvonimir Boban napušta sve funkcije u UEFA-i, krovnoj organizaciji europskog nogometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne tako davno bliski prijatelj i suradnik predsjednika Čeferina ovih je dana odlučio, a danas i objavio da se ne slaže s planom kojim bi se Slovenac i u četvrtom mandatu kandidirao za čelnu poziciju te organizacije. Ističe da je to pogubna ideja.

Upravo je Čeferin bio jedan od inicijatora ograničavanja trajanja mandata kojim je želio spriječiti loše upravljanje koje je godinama mučilo UEFA-u. Mnogo se toga u međuvremnu promijenilo i razdor je, čini se, nepovratan.

Zvonimir Boban je u Uefi nosio titulu šefa nogometa, bio je desna ruka predsjedniku Aleksanderu Čeferinu. Ovako ga je Slovenac hvalio prije tri godine:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Zvone ima iskustva u nogometu, zna praktički sve o nogometu, rekao je Aleksander Čeferin.

Boban je u Uefu došao baš na dan kada je 2021. objavljena ideja o Superligi, on i Čeferin čvrsto su bili protiv.

– On je rekao: “Ajde da se kladimo u večeru da ćeš ih srušiti u dva dana.” I ja sam se kladio i još nisam platio večeru, prisjetio se Čeferin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostao pri svojim principima

Ako nije do danas, tko zna hoće li uopće, jer Zvonimir Boban otišao je iz Uefe. New York Times piše da u pismu koje im je poslao Boban, kao razlog navodi protivljenje Čeferinovoj želji da na čelu UEFA-e ostane i u četvrtom mandatu, što prema Statutu nije moguće, piše HRT.

U njemu stoji da predsjednik smije biti izabran najviše tri puta po četiri godine, a treći mandat Čeferinu istječe 2028. Čeferin, koji je sam bio kreator tih promjena u tadašnjim kriznim trenucima europske krovne nogometne organizacije, sada tu odredbu želi promijeniti, a Boban to smatra neprihvatljivim. Svjetski mediji Bobanov odlazak nazivaju protestom, dubokim raskolom, što sugerira i šturo UEFA-ino priopćenje.

– UEFA izražava svoju zahvalnost gospodinu Bobanu na njegovoj predanoj službi i želi mu svu sreću u budućim nastojanjima u karijeri, stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može li se ovakav rasplet reflektirati na HNS?

– Žao nam je zbog odlaska proslavljenog hrvatskog reprezentativca s važnog mjesta u UEFA-i jer smo bili svjedoci kako su predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin i Zvonimir Boban dobro surađivali u korist europskog nogometa, no poštujemo takvu odluku koja neće utjecati na kvalitetnu suradnju HNS-a i UEFA-e, objavio je Hrvatski nogometni savez.

FIFA, Milan, UEFA, je li vrijeme za domaći nogomet?

Počela su i nagađanja kako su se stvorili svi preduvjeti da napokon dođe u svoj klub – Dinamo Zagreb.

Znakovita je njegova izjava prije tri mjeseca za 24sata u kojoj je rekao: ‘Kad ću doći u HNS? Moram biti pošten i reći da je to moja najveća frustracija, svakodnevna. Iako sam blizak hrvatskom nogometu, iako pratim koliko god mogu, nisam mogao prihvatiti funkciju koja mi je ponuđena. Dao sam riječ Čeferinu i to sam morao poštovati’, kazao je tada Boban dodavši:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Ali ja sam tu, ne moram biti predsjednik, mogu biti i nešto drugo u HNS-u, mogu biti i trener u Dinamovoj školi. Moji životni putevi nakon karijere bili su jasni, znao sam da ću živjeti u Hrvatskoj, želio sam završiti studij i to sam napravio da se pripremim za život, jer sam živio nestvarni, virtualni život kakav živimo mi popularni igrači. Nemam puno izbora u hrvatskom nogometu, to je ili HNS ili Dinamo. Imam simpatija i ljubavi i poštovanja i za Hajduk, kao i za druge, ali to je to’, dodao je Boban.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.