NK Sinđelić o otkazanoj utakmici na obljetnicu smrti Blage Zadre: ‘Nije bitan datum, na udaru smo ultranacionalista’

Foto: Facebook

Prije nekoliko dana pojavila se informacija da je FK Sinđelić iz Trpinje, općine kraj Vukovara, osnovan 2. kolovoza 1927. godine, svoju godišnjicu odlučio proslaviti baš 16. listopada, na dan kad je poginuo Blago Zadro, heroj obrane Vukovara u Domovinskom ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon provociranja: Otkazana utakmica na obljetnicu smrti Blage Zadre između Sinđelića i Crvene Zvezde 

Kao da provociraju odlučili su tog dana odigrati prijateljsku utakmicu protiv veterana Crvene Zvezde.

Kako je utakmica na kraju otkazana – Sinđelić se na Facebooku oglasio komentarom na cijelu situaciju:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U vrijeme kad se trebala igrati utakmica, stadion je sablasno prazan, a tišina ledi krv u žilama. Čitajući komentare, prijetnje, pozive na linč i izljeve mržnje podignuta je nevjerojatna prašina oko jednog sportskog događaja i jasna poruka da ovdje ne pripadamo. Nije bitan datum koji je ispao sporan, jasno je da su bitni akteri neodigrane utakmice koji nisu dobrodošli. Ove fotografije sumraka simboliziraju mrak koji se žestoko nadvio nad našu malu, slabu sredinu koja je na udaru ultranacionalista”, stoji u postu na klupskom Facebooku.

Kako NK Sinđelić ime nosi po srpskom ‘junaku’ iz Prvog srpskog ustanka Stevanu Sinđeliću k tome organiziranje utakmice s FK Crvenom Zvezdom na obljetnicu smrti Blage Zadre ne bi bilo drugo nego – provokacija.

Poznate su i Delije – inače navijači beogradske Crvene zvezde, koje su sklone veličanju notornih ratnih zločinaca, Ratka Mladića i Draže Mihailovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trpinja jest općina s većinskim srpskim stanovništvom, u vrijeme agresije na Hrvatsku njezini su stanovnici bili aktivni u paravojnim postrojbama koje su napadale Vukovar i okolicu. No, spomenik Blagi Zadri nalazi se na Trpinjskoj cesti koja vodi iz Vukovara prema spomenutom selu. Ujedno se ta cesta naziva grobljem tenkova jer su upravo na njoj vukovarski branitelji uništili i onesposobili velik broj neprijateljskih tenkova.

Blago Zadro, legendarni heroj sa Trpinjske ceste rođen je 31. ožujka 1944. u srcu Hercegovine, u Donjim Mamićima. Godine 1954. njegovi roditelji, Mila i Jozo Zadro, odlučili su se preseliti u Vukovar. S djecom su bili podstanari tri godine, živjeli su u jednoj sobi. Ali, radeći i polažući nadu u vjeru i Boga, izgradili su svoju kuću.

Budući da su došli u izrazito miješanu projugoslavensku sredinu, obitelj Zadro je odmah upadala u oči zbog odlazaka u crkvu i otvorenog hrvatstva. Provokacije su Blagi Zadri kao dječaku jako smetale te je zbog toga ulazio u konflikte s ostalim dječacima, posebno kad bi ga provocirali prilikom odlaska na ponoćku ili povratka s ponoćke. Članovi obitelji Zadro išli su čak sedam kilometara do crkve i nazad na ponoćku, i to pješice.
Stoga se Blago Zadro, nakon osnivanja stranaka, uključio u rad HDZ-a. Osnivao je ogranke HDZ-a po istočnoj Slavoniji, a predsjednik HDZ-a Borovo Naselje postao je u ožujku 1990. Promijenio je ime svoje Mjesne zajednice ‘Bratstvo i jedinstvo’ u Mjesnu zajednicu ‘Alojzije Stepinac’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je bilo jasno da će JNA i Srbija, uz pomoć Srba u Hrvatskoj, napasti Hrvatsku, Blago Zadro počeo je raditi na organizaciji obrane Borova Naselja, odnosno Vukovara. Pokolj nad hrvatskim policajcima u Borovu Selu, 2. svibnja 1991., označio je početak rata u istočnoj Slavoniji. Istoga dana Blago Zadro podiže barikade kako ne bi prošli tenkovi JNA kroz Borovo Naselje.

Kad su četnici i JNA 4. srpnja 1991. izvršili opći napad na Vukovar, pod zapovjedništvom Blage Zadre na Trpinjskoj cesti su uništeni deseci tenkova JNA. Otad se Trpinjska cesta zove ‘groblje tenkova’.

Poginuo je od neprijateljskog rafala 16. listopada 1991. Pokopan je na tajnoj lokaciji, a Zapovjedništvo obrane grada i njegovi suborci te sinovi tajili su danima da je Blago Zadro poginuo, kako neprijatelj ne bi saznao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.