(FOTO) Davis Cup otkriven na svečanosti u Muzeju za umjetnost i obrt: ‘Ostat će zapisana u povijesti ova naša pobjeda’

Foto: fah

Osvajači Davis Cupa u četvrtak su na svečanosti u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt otkrili veliki srebrni trofej, jedan od najprepoznatljivijih u svijetu sporta, te ga na taj način dali na uvid svima koji će u sljedećih desetak mjeseci posjetiti ovu kulturnu ustanovu u središtu hrvatske metropole, u kojoj je trofej bio izložen i nakon što su ga naši tenisači prvi put osvojili 2005. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od igrača koji su tijekom 2018. godine dali svoj doprinos na putu prema drugom trijumfu u Davis Cupu, na ovoj svečanosti nije bilo tek Borne Ćorića, Mate Pavića i Viktora Galovića koji su započeli pripreme za novu sezonu koja je pred vratima.

“Zahvaljujem se Hrvatskom teniskom savezu što je opet izabrao Muzej za umjetnost i obrt kao mjesto koje je dostojno da čuva jedan od najznačajnijih trofeja u povijesti sporta tijekom ove godine. Sport i kultura su dva bitna identifikatora svake nacije, svakog društva, i spajaju se u ovom krasnom činu, otkrivanju ove ‘salatare'”, rekao je ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović.

“Na svečanoj večeri u Lilleu, prije nego što je meč počeo, zahvalila sam se dečkima što će ovaj trofej doći u Hrvatsku. Sada vam zahvaljujem što ste sve ove godine vjerno, velikog srca, sa puno ljubavi igrali i što igrate za Hrvatsku. Imate puno uspjeha, ali ovo je sigurno i kruna vaše karijere. Osvojili smo zadnji, povijesni, a nadam se da ćemo i onaj prvi, sljedeće godine u Madridu”, rekla je u svom obraćanju predsjednica Hrvatskog teniskog saveza Nikolina Babić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marin Čilić je od 2006. godine član reprezentacije te je na putu do momčadskog ‘svetog grala’ u teniskom svijetu postao i hrvatski rekorder po broju pobjeda u Davis Cup dvobojima.

“Ovo je sigurno najveća kruna ove generacije. Htio bih se zahvaliti i pomoćnom dijelu ekipe koji su sa srcem radili svoj posao i uvijek nam davali podršku. Htio bih se zahvaliti domaćinima u Osijeku, Zadru i Varaždinu, gdje smo ostvarili sjajne pobjede, gdje su nas navijači gurali do finala i u finalu nas bodrili iz sveg srca”, istaknuo je najbolji hrvatski tenisač.

Izbornik Željko Krajan apostrofirao je ozračje u ekipi, koje je pratilo hrvatsku reprezentaciju na putu do trona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ova ‘salatara ne bi bila tu da atmosfera u momčadi nije idilična. Motivacija koju smo imali, zbog te, ajmo reći, propuštene prilike 2016., pokazala se ključnom. Ostat će zapisana u povijesti ova naša pobjeda.”

“Svi smo puno željeli taj trofej, možda smo u toj želji malo i izgorili 2016. u Zagrebu. Naučili smo dosta iz toga. Sigurno nam ovo puno svima znači. Možemo biti ponosni, jer smo postigli nešto što će nam ostati za cijeli život u sjećanju”, rekao je najiskusniji igrač reprezentacije Ivan Dodig koji se posebno osvrnuo na ulogu navijača i dao im povod da za godinu dana potegnu i do Madrida:

“U Lilleu smo bili pozitivno iznenađeni brojem i podrškom naših navijača. U Madrid idemo kao branitelji naslova, vjerujem da će biti puno naših ljudi i mislim da još imamo puno toga za pokazati.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pohod na obranu naslova ne odbacuje ni Marin Čilić:

“Zašto ne? Bit će i malo lakše, s obzirom da je samo jedan tjedan. Nadam se da ćemo ostati zdravi, da ćemo ostati jako motivirani i da ćemo dogodine braniti titulu.”

Svečanost otkrivanja Davis Cupa iskorištena je i kako bi Hrvatski teniski savez podijelio godišnja priznanja najuspješnijim tenisačicama, tenisačima i trenerima za 2018. godinu.

U seniorskoj konkurenciji nagrađeni su Marin Čilić i Petra Martić, najbolji mlađi junior je Mili Poljičak, a najbolja mlađa juniorka Lucija Ćirić-Bagarić. U kategoriji starijih juniora nagrade su osvojili Duje Ajduković i Antonia Ružić. Najboljom reprezentaciji proglašeni su osvajači Davis Cupa, a najbolja mlada reprezentacija su europski prvaci do 14 godina, a momčad su činili Mili Poljičak, Dino Prižmić i Noa Vukadin pod trenerskim vodstvom Igora Blaževića. Nagradu za mladog igrača koji je najviše napredovao osvojio je Borna Gojo, a mlada igračica s najvećim napretkom je Lea Bošković. Za najboljeg teniskog trenera u 2018. priznanje je dobio Željko Krajan, a najboljim hrvatskim trenerom na ATP ili WTA Touru proglašen je Ivan Ljubičić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.