(FOTO) Održana 3. Obiteljska biciklijada sv. Ivana Pavla II. uz 25 godina njegova 1. dolaska u Zagreb i Hrvatsku

Foto: kristov-stol.hr

U subotu, 14. rujna 2019, u organizaciji Kristova Stola – Misijske Europske Inicijative, održana je 3. Obiteljska biciklijada sv. Ivana Pavla II., u spomen na 25 godina njegova 1. dolaska u Zagreb i Hrvatsku, i kao sjećanje na sve njegove pohode Hrvatima u Hrvatskoj i BiH, pod Stepinčevim geslom, koje je ujedno bilo i geslo 1. Papina pohoda: “U Tebe se, Gospodine, uzdam”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biciklijada je održana pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i u sklopu Europskog tjedna mobilnosti, te je najavljena i dvodnevnim projekcijama na Zagrebačkim fontanama, 10. i 11. rujna, na iste datume kada je sv. Ivan Pavao II. 1994. pohodio Zagreb i Hrvatsku.
Medijski pokrovitelji bili su Hrvatska katolička mreža i Hrvatski katolički radio, te Laudato TV, čiji djelatnici su došli kamerama, uz izjave organizatora i sudionika, popratiti sam start, početni blagoslov, kao i prolazak Bundekom i dolazak na cilj u Mičevcu, a sve je svojim fotografijama obilježio i g. Zvonimir Atletić, poznat po svojim fotografijama sv. Majke Terezije i o. Ante Gabrića.

Startalo se iz 2 smjera – sa zagrebačkog hipodroma, gdje se i odvio taj velebni susret Hrvata s Papom, i ispred župe bl. Alojzija Stepinca u Velikoj Gorici.

Evo kako su sudionici opisali biciklijadu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Uz prekrasno sunčano vrijeme, i vrsne redare – suradnike Kristova Stola, sudionike ranijih biciklijada, biciklijade.com iz smjera Zagreba, odnosno Vgturteam iz smjera Velike Gorice, odaziv sudionika – zagrebačkih obitelji s djecom je bio velik, a s najvećim žarom i radošću odazvali su se najmlađi sudionici, te je iz Zagreba krenulo 80-ak biciklista, većinom male djece sa svojim roditeljima, najviše iz obiteljske zajednice župe bl. Alojzija Stepinca i udruge Stepinčeva Savica, a iz Velike Gorice njih 20-ak, većinom obitelji župe bl. Alojzija Stepinca, pod vrijednim redarskim okom dečki iz VGtur team-a i naših dragih policajaca, koji su motorima i automobilima iz oba smjera, štitili naše kolone malih biciklista hodočasnika, zaustavljali promet po potrebi, i svojim rotirkama posebno veselili ove važne delegacije malih biciklističkih hodočasnika, koji su za ovu prigodu svi dobili lijepe majice Kristova Stola s Papinim likom, brojkom 25 i geslom biciklijade: “U Tebe se Gospodine, uzdam!”.

Za medicinsku pratnju ponudili su se župljani Trnjanske Savice, bračni par Edvina i Mirko Karačić, koji su sudjelovali sa svojih sedmero djece, od kojih su starija djeca i odvozila cijelu trasu na biciklima, a mlađa su bila s roditeljima, liječnicima u njihovu kombiju u pratnji.

A posebni duhovni redari bile su i sestre klarise iz Mikulića, koje su nas pratile svojim molitvama, kao i karmelićanke iz Marije Bistrice, koje su duhovna pratnja svih naših događanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grupu iz Velike Gorice blagoslovio je novi mladi župnik vlč. Luka Brešić, te su oni na svojoj trasi od 10-ak kilometara, laganim tempom, posjetili najprije drvenu kapelu Ranjenog Isusa, a zatim se kratko zadržali oko lijepe drvene kapele Sv. Barbare u Velikoj Mlaki, gdje su im suradnici župnika vlč. Kufrina ispričali o povijesti kapele i njihovoj župi.
Ova grupa je prva stigla do Mičevca, gdje su ih ispred doma kulture dočekali članovi KUD-a Mičevec, i priredili im srdačan doček i dobrodošlu okrepu.

Višestruko brojniju grupu iz Zagreba, kod hipodroma blagoslovio je novi župnik župe Kajzerica vlč. Željko Nestić, obratio se sudionicima prigodnim riječima, te poveo krasnu Papinu pjesmu: Krist na žalu.

Sudionike je u ime organizatora Kristova Stola, pozdravila predsjednica Drina Ćavar, dok je Ksenija Kulić iz biciklijade.com dala tehničke smjernice o prometnim pravilima, načinu vožnje u koloni, obaveznim kacigama i praćenju ritma najmanjih sudionika – od 5-6 godina, koji su se hrabro svrstali na čelo kolone odmah iza policijskih motorista i Ksenije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova grupa posjetila je najprije kapelu sv. Josipa Radnika i Anđela Čuvara na Bundeku, gdje su ih posebno dočekali, pozdravili i proveli kroz park djelatnici Bundeka, dok su g. Josip i Ante Marković predstavili kapelu, pomolili se zajedno s biciklistima, te prije samog oproštaja, pokazali dječici kako ovdje svako podne veselo zvoni zvono u drvenom tornju kapele, i sada iznimno već ujutro pozdravili i ispratili sudionike glasnom zvonjavom.

U nastavku smo posjetili novozagrebačke župe svetih Evanđelista: sv. Ivan Utrine, sv. Luka Travno i sv. Matej Dugave. U svakoj su nas dočekali mladi župnici: vlč. Ivica Šturlić na Utrinama, vlč. Darko Bručić Pavuk u Travnome, i vlč. Vjekoslav Jakopović u Dugavama, te kratko predstavili svoje župe i župne aktivnosti.
U Utrinama smo se zajednički, sa župnikom, slikali kod kipa voljenog kardinala Kuharića, utemeljitelja više novozagrebačkih župa, u Travnome nas je uz druženje sa župnikom i župljanima, dočekala i dobrodošla okrepa, a posebno je dirljiv bio susret sudionika s Trnjanske Savice s njihovim bivšim župnikom vlč. Jakopovićem, koji je i krstio većinu malih sudionika u vrijeme dok je tamo bio župnik.
U drvenoj kapeli sv. Marka na Jakuševcu dočekao nas je župnik vlč. Josip Kidjemet i ukratko predstavio župu i prekrasnu drvenu kapelu sv. Marka iz 1832. koja je zaštićeno kulturno dobro.
Nastavili smo prema Mičevcu i sv. Benediktu, gdje su se susreli i izgrlili sudionici obiju trasa, na veliko veselje svih sudionika, i zahvalnost Bogu, uz pozdrave dobrodošlice i okrepu s članovima KUD-a Mičevec i g. Vladimirom Štarkeljem.

Sv. misu služili su vlč. Josip Kidjemet i aktualni župnik bl. Alojzija Stepinca iz Trnjanske Savice, vlč. Antun Vukmanić, koji je specijalno za ovu prigodu došao priključiti se sudionicima iz svoje župe i drugim biciklistima, koji su svi vozili i na nakanu što skorije kanonizacije kard. Stepinca, i obilježili 20. godišnjicu župe bl. Stepinca na Savici, s nakanom za što skoriju izgradnju njihove župne crkve. Organizatori iz Kristovog Stola, u programu nakon sv. mise i dodatnim nagradnim aktivnostima i natjecanjima za djecu sudionike, dali su prigodu i sudionicima iz udruge Stepinčeva Savica da se kratko predstave.

Biciklijada je bila uistinu veliki blagoslov za sve sudionike, suradnike, sve koje smo putem sretali, i osjećamo da su sv. Ivan Pavao II. i bl. Alozije Stepinac čitavim putem bili s nama, te da će i sve naše nakane uskoro biti uslišane.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.