(FOTO) Pogledajte tko je sve došao na 305. Sinjsku alku

Sinj, 09.08.2020. - Vojvodin prijem u Alkarskim dvorima pred 305. Sinjsku alku. foto HINA/ Miroslav LELAS/ lm

U tijeku je 305. Sinjska alka na kojoj nastupa svih 17 alkara koji su se prethodna dva dana natjecali u Bari i Čoji. Za razliku od Bare, koju prate brojni Sinjani, i Čoje, kada im se pridruže mještani susjednih mjesta, za Alku se tradicionalno u Sinj stiže iz svih dijelova Hrvatske, ali i svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stigli su i brojni političari koje možete vidjeti na slikama.

U Sinju je generalni pokrovitelj Alke predsjednik RH Zoran Milanović, koji je i sam Glavičanin, dakle iz okolice Sinja, sa suprugom, premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, također sa suprugom, velik broj ministara među kojima su Marija Vučković, Josip Aladrović, Tomo Medved, Nina Obuljen te europarlamentarnih i saborskih zastupnika, predvođenih Sinjaninom Mirom Buljem koji je ugostio Nikolu Grmoju, Marina Miletića i druge mostovce, a tu je i Ivan Penava iz Domovinskog pokreta.

Izvan Sinja, Alka se trčala četiri puta i to u Splitu 1832., u Beogradu 1922., u Zagrebu 1946. i u Vukovaru 2017. godine. Najdugovječniji alkarski vojvoda je bio Vicko Grabovac s 28 zapovijedanja alkarskom feštom, potom Bruno Vuletić koji je bio vojvoda 21 put i Ivan Vuletić 17 puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najstariji pisani spomen o Sinjskoj alci potječe iz 1784. godine. Na Alci može najmanje sudjelovati 11 i najviše 17 alkara, a slavodobitnik je onaj koji u tri utrke skupi najviše punata. Svaki pogodak u sridu slavi se oglašavanjem limene glazbe i pucnjima iz mačkula, odnosno starinskoga topa, piše HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.