(FOTO) Velika ekološka akcija: Djeca i ronioci iz Hrvatske i Slovenije čiste podmorje Savudrijske vale

Foto: Karlo Maćaš

Više od dvjesto ronioca iz Hrvatske i Slovenije uključit će se u veliku ekološku akciju Čišćenje bez granica kojom će se u nedjelju, 9. lipnja čistiti podmorje Savudrijske vale.
Čistit će obje strane zaljeva – slovenska i hrvatska. Ronioci će uklanjati krupni otpad ispred Pirana te u Savudriji kraj kampa Veli Jože i u luci.
Vrijedan doprinos akciji dat će djeca. Pod vodstvom instruktora ronjenja sudionici IV. Međunarodne dječje ronilačke eko patrole pomagat će u čišćenju mora uz obalu u kampu Veli Jože te učiti o izgradnji boljeg odnosa prema moru u budućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni je cilj akcije, uz čišćenje podmorja, podizati svijest građana o važnosti očuvanja biljnog i životinjskog svijeta u Jadranskom moru. Kako bi se u tome uspjelo, nužno je povezivanje građana svih generacija i susjednih zemalja, a budući da briga za okoliš ne poznaje granice, uz hrvatske i slovenske ronioce iz više od trideset klubova i udruženja svoje su uključivanje u akciju najavili i ronioci iz Bosne i Hercegovine.

Akciju organizira Promocija ronjenja uz potporu tvrtke Electrolux koja je dio novca od prodaje svojih usisavača tijekom proljeća usmjerila čišćenju Savudrijske vale.
Suorganizatori su ronilački klub HRVI Nemo-Adriatic, PGD Piran, Zagrebački holding te njegova podružnica Vladimir Nazor.
Čišćenje bez granica i IV. Međunarodna dječja ronilačka eko-patrola održavaju se pod počasnim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora te pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Grada Umaga i Grada Pirana.

Projekt podupiru i Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Društvo slovensko–hrvatskog prijateljstva te Hrvatsko društvo „Istra“ iz Pirana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.