(FOTO, VIDEO) Finale Australian Opena iz snova: Rafael Nadal protiv Rogera Federera!

Foto: fah

Španjolac Rafael Nadal bit će suparnik Švicarca Rogera Federera u finalu turnira tenisača na prvom ovogodišnjem “grand slam” turniru, Australian Openu u Melbourneu, Nadal je u petak u polufinalu svladao Bugarina Grigora Dimitrova sa 6-3, 5-7, 7-6 (5), 6-7 (4), 6-4 nakon gotovo pet sati igre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadal i Dimitrov odigrali su vrhunski susret o čemu svjedoči i podatak kako su oba igrača imala više “winnera” nego neprisiljenih pogrešaka.

Foto: Twitter

Već u prvoj igri prvoga seta Dimitrov je imao dvije prilike za oduzimanje servisa Nadalu, no nije ih uspio iskoristiti, dok je Nadal ostvario “break” za vodstvo od 3-1 što mu je bilo dovoljno za osvajanje prvoga seta.

Foto: Twitter

Drugi set donio je nekoliko preokreta, Dimitrov je dva puta imao “break” prednosti, no nije ga uspio zadržati, da bi kod svog vodstva 5-4 propustio četiri set-lopte na Nadalov servis. Ipak, uspio je poravnati dvoboj iskoristivši petu set-loptu kod vodstva 6-5.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U trećem setu Nadal je prvi stigao do “breaka”, no Dimitrov je odmah vratio zaostatak, pa se ušlo u “tie-break” tijekom kojega je Španjolac bio u stalnoj prednosti i na kraju ga dobio sa 7-5.

Foto: fah

Tijekom čitavog četvrtog seta nije bilo gubitka servisa, a u odlučujućoj igri taj se put bolje snašao Dimitrov, koji je poveo sa 6-3 i zatim realizirao drugu set-loptu.

Odlučujući peti set ponudio je veliku dramu, oba su igrača propustila po nekoliko prilika za “brak” prije no što je Nadal oduzeo servis Dimitrovu u devetoj igri i poveo sa 5-4 uz servis za meč. No, niti tada se Dimitrov nije predao, u posljednjoj je igri nekoliko puta uspijevao stići do izjednačenja, ali je Nadal na kraju ipak realizirao treću meč-loptu.

Nadal i Federer dosada su se osam puta sastajali u finalima “grand slam” turnira, omjer pobjeda je 6-2 u korist Španjolca, a posljednji puta su se sastali u finalu 2011. u Roland Garrosu kada je također bolji bio Nadal. Na Australian Openu su jedini finale igrali 2009., a Nadal je slavio sa 7-5, 3-6, 7-6 (3), 3-6, 6-2. Usto su se još dva puta sastali na prvom “grand slamu” sezone, u polufinalima 2012. i 2014., a oba puta je pobijedio Nadal.

Nadal i Federer su ukupno dosada odigrali 34 dvoboja i omjer je 23-11 u korist Španjolca.

Nadal je u dosadašnjoj karijeri osvojio 14 “grand slam” turnira, posljednjeg u Roland Garrosu 2014. Federer u svojoj riznici ima 17 “grand slam” naslova, a posljednjeg je osvojio u Wimbledonu 2012.

U Melbourneu je Nadal slavio samo jednom, 2009., a Federer četiri puta, posljednji 2010. godine.

Dimitrovu je ovo bio drugi nastup u polufinalu nekog “grand slam” turnira, nakon Wimbledona 2014., ali još uvijek čeka na prvi finale. Ovo mu je bio 11. meč u 2017. godini i prvi poraz, prije Australian Opena osvojio je turnir u Brisbaneu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.