(FOTO, VIDEO) Nakon izvođenja jedanaesteraca: Chelsea s Mateom Kovačićem izbacio u polufinalu Europske lige Eintracht Ante Rebića

Foto: fah

Nogometaši Chelsea i Arsenala izborili su nastup u finalu Europske lige koje će se održati 29. svibnja na Olimpijskom stadionu u Bakuu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Englezi će tako imati sva četiri predstavnika u finalima europskih kupova jer će u završnom susretu Lige prvaka 1. lipnja u Madridu igrati Liverpool i Tottenham.

Chelsea je izborio finale nakon što je u Londonu nakon izvođenja jedanaesteraca pobijedio Eintracht sa 4-3, nakon što su obje utakmice završile rezultatom 1-1, dok je dok Arsenal prošao Valenciju s dvije pobjede. Na svom travnjaku je slavio sa 3-1, a u uzvratu na Mestalli sa 4-2.

Chelsea i Eintracht su odigrali čvrstu utakmicu s mnogo trke koja je razriješena tek izvođenjem jedanaesteraca nakon što su obje utakmice razriješene rezultatom 1-1. Chelsea je poveo u 28. minuti golom Rubena Loftusa-Cheeka, a izjednačio je Luka Jović u 49. minuti. Kako više nije bilo golova pitanje putnika u Baku odlučeno je udarcima s kreča, a junak je postao Kepa Arrizabalaga obranivši udarce Hintereggera i Paciencia, dok je Kevin Trapp obranio samo jedan kazneni udarac i to Azpilicueti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mateo Kovačić je odigrao cijeli susret za domaći sastav, dok je Ante Rebić za goste igrao do 90. minute.

Prvi priliku na Stamford Bridgeu imali su gosti u 14. minuti kada je Danny Da Costa sjajno opalio iz voleja, a Kepa Arrizabalaga vrhunskom obranom spriječio vodstvo gostiju. Uzvratio je Olivier Giroud u 23. minuti pucavši iz blizine, no Kevin Trapp je obranio. Pet minuta kasnije ‘Bluesi’ su poveli. Eden Hazard se sjajnim potezom riješio ‘pratnje’, a potom dubinskom loptom uposlio Loftusa-Cheeka koji je utrčao u kazneni prostor i lijepim udarcem svladao njemačkog vratara.

Gosti su u drugom poluvremenu zaigrali daleko aktivnije i agresivnije i već u 49. minuti su izjednačili, a pogodak i to već deseti u ovom natjecanju zabio je Luka Jović. Kako do kraja susreta više nije golova susret je ušao u produžetke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvih 15 minuta Eintracht je imao dvije sjajne prilike, a oba puta je pucao Sebastien Haller, no njegove udarce s gol crte izbacivali su David Luiz i Davide Zappacosta. U 100. minuti je Kostić probio po strani i oštro ubacio u kazneni prostor gdje je Haller ne baš najbolje pucao, a njegov udarac s crte je izbacio Luiz. Bila je to sjajna prilika, možda i najbolja za Eintracht na utakmici. Haller je pucao i u 105. minuti, nakon ubačaja iz kornera, a ovoga puta domaća vrata je spasio Zappacosta. U 112. minuti opasno je zaprijetio Emerson, ali je Trapp sjajno obranio.

Prilikom izvođenja jedanaesteraca za Chelsea su zabili Barkley, Jorginho, David Luiz i Hazard, a kod Eintrachta su precizni bili Haller, Jović i De Guzman.

Chelsea će drugi put u povijesti igrati u finalu Europske lige. Do finala je londonski sastav stigao i 2013. kada je u završnom susretu u Amsterdamu pobijedio Benficu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Londonski sastav je ovom utakmicom produžio i rekordni niz bez poraza u Europskoj ligi na 17 utakmica. Posljednji poraz ‘Bluesi’ su doživjeli 11. travnja 2013. na gostovanju kod Rubina (2-3), no prošli su dalje jer su u prvoj utakmici slavili sa 3-1.

Eintracht je lovio prvo europsko finale u posljednjih 39 godina nakon što je 1980. osvojio Kup Uefa protiv Borussije Moenchengladbach.

U drugom susretu večeri Arsenal je na gostovanju pobijedio Valenciju sa 4-2 i tako potvrdio pobjedu od 3-1 iz prve utakmice igrane u Londonu. Nakon što je prošle sezone zapeo u polufinalu izgubivši od Atletico Madrida, Arsenal je ove godine otišao korak dalje.

Bit će to drugo finale ‘Topnika’ u ovom natjecanju nakon što su 2000. stigli do finala Kupa UEFA, no Galatasaray je bio bolji nakon izvođenja jedanaesteraca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bila je to sjajna utakmica sa šest golova i još nizom prilika na obje strane, a junak susreta postao je trostruki strijelac Pierre-Emerick Aubameyang (17, 69, 89) koji je postao prvi igrač u polufinalu EL koji je zabio tri gola nakon Radamela Falcaoa koji je 2011. za Porto zabio tri gola u pobjedi protiv Villarreala. Pogodak za goste zabio je i Alexandre Lacazette (50), dok je oba gola za Valenciju zabio Kevin Gameiro (11, 58).

Valenciji je ovo bio prvi domaći europski poraz u posljednjih 12 utakmica, a posljednji klub koji je slavio na Mestalli u Europskoj ligi bio je Swansea City 2014. u susretu iz grupe.

Domaćin je odlično ušao u utakmicu i već u 11. minuti stigli su do vodstva nakon brze kontre koju je golom okrunio Gameira. U idućih pet minuta Valencija je mogla zabiti i drugi pogodak, no Rodrigo nije bio precizan. Arsenal je uzvratio u 17. minuti akcijom u tri poteza. Peter Čech je ispucao loptu, Lacazette je loptu spustio glavom, a Aubameyang sjajnim udarcem svladao Neta.

Korak bliže finalu gosti su stigli u 50. minuti kada je Lacazette zabio za 2-1 nakon još jedne kontre, no osam minuta kasnije Gameiro je vratio nadu domaćinima. No kratko je trajala jer je Aubameyang u 69. minuti na asistenciju Maitland-Nilesa doveo goste u novo vodstvo. Sjajnu predstavu Aubameyang je okrunio i trećim golom u 89. minuti za konačnih 4-2.

Foto: fah

Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah

Rezultati uzvratnih susreta polufinala Europske lige:

Valencia – Arsenal 2-4 (Gameiro 11, 58 / Aubameyang 17, 69, 89 Lacazette 50)
(prva utakmica 1-3)

Chelsea – Eintracht 4-3 11m / 1-1 (Loftus-Cheek 28 / Jović 49)
(prva utakmica 1-1)

Finale – 29. svbnja (Olimpijski stadion, Baku)

Arsenal – Chelsea

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.