Gazzetta dello Sport uoči starta Dinama u Ligi prvaka: ‘Ispred stadiona postavljen spomenik u čast onima koji su 13. svibnja 1990. godine stali u obranu Hrvatske od agresije’

Foto: fah

Nogometaši zagrebačkog Dinama u srijedu od 21 sat na Maksimiru igraju prvu utakmicu ovogodišnje grupne faze Lige prvaka. Naime, hrvatski prvak dočekuju Atalantu iz Bergama, za koju igra i hrvatski reprezentativac te bivši igrač Hajduka Mario Pašalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se utakmica s Atalantom s pravom smatra utakmicom prilike za hrvatskog prvaka, s obzirom na činjenicu da je uvjerljivi favorit skupine momčad prepuna zvijezda Manchester City, Pepa Guardiole, ne treba zaboraviti – Talijani su ipak favoriti, pa čak i na Maksimiru. Čvrsta je to i karakterna momčad što su i pokazali na startu Serie A.

Kako smo već pisali Dinamo prije tri godine u skupini Lige prvaka s Ajaxom, Juventusom i Sevillom nije osvojio ni boda, pa čak nije zabio ni gol, no, ovo je neki drugi super talentirani Dinamo, a Atalanta nije klub ranga jednog Juventusa, Ajaxa, pa ni Seville.

Danas je situacija ipak nešto drugačija, igrači vjeruju da se mogu boriti za drugo ili barem treće mjesto ( koje donosi nastavak europske sezone u proljeće u Europsko ligi ) zajedno sa Šahtarom i Atalantom, kako smo spomenuli, svi već na 1. mjestu grupe vide prvaka Engleske, jednu od najskupljih europskih momčadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da vjera Dinamovaca u prolaz skupine, s 2. ili 3. mjesta, nije bez osnova pokazuje i pisanje najuglednijih europskih sportskih medija, Marca je tako Modre proglasila vrlo nezgodnim protivnikom u Ligi prvaka, dok na sličan način o hrvatskom prvaku piše i talijanska Gazzetta dello Sport uoči utakmice s Atalantom na Maksimiru, utakmice koju Modri ne smiju izgubiti ako žele ostati u igri za 2. ili 3. mjesto. Poraz na vlastitom terenu u ovakvoj konkurenciji od izravnog konkurenta značio bi i kraj ambicija u nastavku natjecanja. I Gazzetta i Marca svoje pohvale Modrima zasnivaju na igri u Europi izabranika Nenada Bjelice prošle sezone.

“U Španjolskoj to zovu ‘cantera’, a ovdje ‘tvornica’. Dinamo je potpuno orijentiran stvaranju mladih igrača, a u akademiji ima 250 talenata i svoj satelitski klub Lokomotivu u koji ih plasira. Kroz Maksimir je zadnjih godina prošlo nekoliko vrhunskih igrača poput Pjace, Brozovića, Vrsaljka i Kramarića, što nije ni čudo budući da se osam posto klupskog budžeta usmjerava u omladinski pogon”, piše Gazzetta te nakon toga dodaju:

“Zaštitni znak ove generacije je Dani Olmo, nevjerojatno playmaker koji je rekao ‘Ne’ Barceloni i koja sigurno pati za njim. Tu je i Nikola Moro, novi Luka Modrić, kojeg bi Zvonimir Boban rado vidio u Milanu. Obratite pozornost i na Brunu Petkovića, Gavranovića i Gojaka, a za sve je zaslužan Nenad Bjelica. Bivši trener Spezije napravio je Dinama nepredvidljivu i ofenzivnu momčad koja varira između 4-3-3 i 4-2-3-1 sustava i koja je izuzetno opasna. Prošle sezone su namučili Benficu, a ove, baš kao i Atalanta, mogu iznenaditi svakoga…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Talijanska Gazzetta se kratko osvrnuo i na stadion na Maksimiru, koji, u najboljem slučaju, nije baš zrcalo ljepote europske sportske infrastrukture, Dinamo treba novi ili barem uređeni stadion, da će se graditi novi potvrdio je i Mirko Barišić. No, to smo slušali već toliko puta do sada. Gazzetta je više pozornosti posvetila povijesnoj važnosti stadiona na kojem igra Dinamo, no, osvrnuli su se i na navijače hrvatskog kluba Bad Blue Boyse, koje su prozvali Bad Blues Boysima.

“Maksimir je dom Bad Blues Boysa. Ispred stadiona je postavljen spomenik u čast onima koji su 13. svibnja 1990. godine na neodigranoj utakmici protiv Crvene zvezde stali u obranu Hrvatske od agresije i na kojoj je Boban udario policajca. Dinamovi navijači su godinama bili u sukobu sa Zdravkom Mamićem koji je osuđen zbog izvlačenja novca iz kluba i skriva se u BiH. Boysi su bojkotirali utakmice, ali se polako vraćaju. Svoju zlatnu generaciju ipak ne mogu ostaviti samu”, zaključila je talijanska Gazzettta dello Sport.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.