Giro d’Italia: Cicconeu 16. etapa, Carapaz povećao vodstvo

epa06756385 British rider Chris Froome of Team Sky competes in the sixteenth stage of the Giro d'Italia cycling race, a time trial over 34,2 km from Trento to Rovereto, Italy, 22 May 2018. EPA/DANIEL DAL ZENNARO

Talijanski biciklist Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) pobjednik je 16. etape ovogodišnjeg “Gira d’Italia” vožene od Loverea do Ponte di Legna u dužini od 194 kilometra, dok je Ekvadorac Richard Carapaz (Movistar) povećao svoju prednost u ukupnom redoslijedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ciccone se našao u velikoj skupini vozača koja se izdvojila iz pelotona već nakon samo nekoliko kilometara ove brdske dionice te mu je osnovni cilj bio osvojiti što više bodova u natjecanju za najboljeg penjača u kojemu je vodeći. No, kako se i nakon posljednjeg uspona dana, vrlo strmog 12 kilometara dugačkog uz nagib od 11 posto Mortirola našao na čelu utrke zajedno s Čehom Janom Hirtom (Astana), ponudila mu se i prilika za etapnom pobjedom.

Iako su i Ciccone i Hirt kalkulirali u završnih 28 kilometara nizbrdice i blagog uspona u Ponte di Legnu imali su dovoljnu prednost pred ostalim vozačima te su u završnom sprintu odlučivali o etapnom pobjedniku, a spretnijim se pokazao Talijan.

Treće mjesto u etapi zauzeo je Talijan Fausto Masnada (Androni Giocattoli) sa 1:20 minutom iza vodećeg dvojca, a skupina favorita predvođena Talijanom Vincenzom Nibalijem (Bahrain) i vodećim u ukupnom redoslijedu Carapazom ciljem je prošla sa 1:41 minutom iza Cicconea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S takvim raspletom Carapaz pet dana prije kraja “Gira” ima 1:47 minuta bolje vrijeme od svog najbližeg pratitelja Nibalija.

Veliki gubitnik etape je Slovenac Primož Roglič (Jumbo-Visma) koji je izgubio 1:22 sekunde u odnosu na Carapaza i Nibalija te je sada pao na treće mjesto sa 2:09 minute zaostatka za Carapazom.

U skupini favorita akciju je na Mortirolu započeo Nibali koji je snažnim napadom u velike teškoće stavio Rogliča te do vrha uspona ostvario više od minute prednosti u odnosu na Rogliča. Iako je Nibali uspio ostvariti i 20-ak sekundi prednosti u odnosu na Carapaza, Ekvadorac ga je uz pomoć svog momčadskog kolege Mikela Lande uspio dostići te se držati uz Talijana sve do cilja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

REZULTATI,
16. ETAPA:
1. Giulio Ciccone (Ita/Trek-Segafredo) 5:36:24
2. Jan Hirt (Češ/Astana) isto vrijeme
3. Fausto Masnada (Ita/Androni Giocattoli) +1:20
4. Vincenzo Nibali (Ita/Bahrain) +1:41
5. Hugh Carthy (VB/Education First) +1:41
6. Richard Carapaz (Ekv/Movistar) +1:41
7. Mikel Landa (Špa/Movistar) +1:41
8. Joe Dombrowski (SAD/Education First) +1:41
9. Damiano Caruso (Ita/Bahrain) +1:49
10. Mattia Cattaneo (Ita/Androni Giocattoli) +2:03
UKUPNO:
1. Richard Carapaz (Ekv/Movistar) 70:02:05
2. Vincenzo Nibali (Ita/Bahrain) +1:47
3. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) +2:09
4. Mikel Landa (Špa/Movistar) +3:15
5. Bauke Mollema (Niz/Trek-Segafredo) +5:00
6. Rafal Majka (Polj/BORA-Hansgrohe) +5:40
7. Miguel Angel Lopez (Kol/Astana) +6:17
8. Simon Yates (VB/Mitchelton-Scott) +6:46
9. Pavel Sivakov (Rus/INEOS) +7:51
10. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates) +8:06

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.