Giro – Prva pobjeda Van Garderena, Dumoulin zadržao prednost: ‘Osjećaj je sjajan, ove ceste dobro poznajem’

Foto: fah

Američki biciklist Tejay van Garderen (BMC Racing) ostvario je svoju prvu etapnu pobjedu na Grand Tour utrkama, nakon što je u četvrtak stigao prvi na cilj 18. etape Giro d’Italia vožene u Dolomitima od Moene do Ortiseija u dužini od 137 kilometara, ali sa pet kategoriziranih uspona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovo je moja prva Grand Tour pobjeda. Osjećaj je sjajan. Ove ceste dobro poznajem, ovdje sam puno puta trenirao”, izjavio je 28-godišnji američki biciklist koji se rasplakao po ulasku u cilj.

Van Garderen je u završnom sprintu nadmudrio Španjolca Mikela Landu (Sky), s kojim je proveo u bijegu posljednjih 10 kilometara. Treći je ciljem prošao Francuz Thibaut Pinot (FDJ) koji je tako smanjio zaostatak u ukupnom redoslijedu za vodećim Nizozemcem Tomom Dumoulinom (Sunweb).

Jedini hrvatski predstavnik Robert Kišerlovski (Katjuša Alpecin) na cilj 18. etape stigao je kao 26. sa 5:44 minuta zaostatka za pobjednikom. Kišerlovski je u ukupnom redoslijedu na 28. mjestu, a za vodećim Dumoulinom zaostaje 1 sat, 14 minuta i 7 sekundi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: fah

Etapu su obilježili pokušaji bijegova Dumoulinovih glavnih konkurenata Kolumbijca Naira Quintane (Movistar) i branitelja naslova, Talijana Vincenza Nibalija (Bahrain Merida), koje je Nizozemac mirno gledao, držao svoj tempo i na kraju ciljem prošao u istoj skupini s njima, čime je zadržao istu prednost koju je imao uoči ove etape – 31 sekundu je ispred Quintane, a 1:12 minuta ispred Nibalija.

No, Thibaut Pinot se opasno približio spomenutoj dvojici, jer nakon današnje etape za Dumoulinom zaostaje samo 1:36 minuta.

U petak je na rasporedu 19. od 21 etape, pretposljednja u brdima, dužine 191 km sa startom u San Candidu i ciljem u Piancavallu na koji će se biciklisti penjati u završnom usponu dugom 15,4 km na kojem će maksimalni nagib biti 14 % u prvoj polovici uspona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Giro d’Italia – 18. etapa (Moena – Ortisei, 137 km)
1. Tejay van Garderen (SAD / BMC Racing) 3:54:03″
2. Mikel Landa (Špa / Team Sky) isto vrijeme
3. Thibaut Pinot (Fra / FDJ) +8″
4. Domenico Pozzovivo (Ita / AG2R)
5. Jan Hirt (Češ / CCC) +11″
6. Ilnur Zakarin (Rus / Katjuša) +24″
7. Bauke Mollema (Niz / Trek) +34″
8. Steven Kruijswijk (Niz / LottoNL)
9. Tom Dumoulin (Niz / Sunweb) +1:06″
10. Nairo Quintana (Kol / Movistar)
11. Vincenzo Nibali (Ita / Bahrain)

26. ROBERT KIŠERLOVSKI (HRV / KATJUŠA) +5:44″

Ukupni redoslijed
1. Tom Dumoulin (Niz / Sunweb) 80:00:48″
2. Nairo Quintana (Kol / Movistar) +31″
3. Vincenzo Nibali (Ita / Bahrain) +1:12″
4. Thibaut Pinot (Fra / FDJ) +1:36″
5. Ilnur Zakarin (Rus / Katjuša) +1:58″
6. Filippo Pozzato (Ita / Wilier Triestina) +2:07″
7. Bauke Mollema (Niz / Trek) +3:17″
8. Steven Kruijswijk (Niz / LottoNL) +5:48″
9. Adam Yates (VB / Orica) +7:06″
10. Bob Jungels (Luk / Quick-Step) +7:24″

28. ROBERT KIŠERLOVSKI (HRV / KATJUŠA) +1:14:07″

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.