Golf: Europa povećala prednost na 10-6

Foto: fah

Najbolji europski golferi vode sa 10-6 protiv reprezentacije SAD-a nakon drugog dana natjecanja na Ryder Cupu koji se ove godine odigrava u pariškom predgrađu, u klubu Le Golf National, prvi put u Francuskoj, a uopće drugi put u kontinentalnom dijelu Europe, gdje je jedini domaćin do sada bila Španjolska 1997. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva dva dana natjecanja bila su rezervirana su za parove, a posljednjeg dana će se igrati 12 pojedinačnih mečeva. Za razliku od klasičnih turnira, na kojima je važno u što manje pokušaja završiti svih 18 rupa, a konačan rezultat je zbroj pokušaja u četiri dana natjecanja, na Ryder Cupu se igrači natječu jedni protiv drugih na svakoj rupi, a pobjedu odnosi onaj par ili golfer koji je bio bolji na više rupa. Tako se ne mora odigrati ni svih 18 rupa, ako je jasno da onaj tko zaostaje više ne može doći barem do izjednačenja. Otkako se natječu reprezentacije Europe i SAD-a, Europljani vode 10-8, a jedan je meč završen neodlučeno pa su Europljani kao branitelji naslova zadržali trofej.

Najzaslužniji za opipljivu europsku prednost nakon prva dva dana su Talijan Francesco Molinari i Englez Tommy Fleetwood koji su pobijedili u sva četiri svoja dvoboja čime su postali prvi europski par u povijesti kojemu je to uspjelo, a drugi par u uopće. Dosada je to uspjelo tek Lannyju Wadkinsu i Larryju Nelsonu 1979. za SAD. Tri od svoje četiri pobjede Molinari i Fleetwood su ostvarili protiv para u kojemu je za SAD igrao Tiger Woods.

U subotu su Molinari i Fleetwood u igri u kojoj je svaki igrač imao svoju lopticu, a računao se rezultat boljeg od dvojice igrača pojedine reprezentacije (fourball), svladali Woodsa i Patricka Reeda, da bi poslijepodne u igri u kojoj su parovi su igrali sa samo jednom lopticom, tako da su se golferi izmjenjivali za svaki udarac i naizmjenično bi započinjali pojedinu rupu (foursome), Talijan i Englez bili bolji od Woodsa i Brysona DeChanbeaua.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim Molinarija i Fleetwooda, u igri fourballa Europi su po bod osigurali još Španjolac Sergio Garcia i Irac Rory McIlroy koji su svladali Tonyja Fineaua i Brooksa Koepku, te Englezi Paul Casey i Tyrrell Hatton koji su bili bolji od Dustina Johnsona i Rickiea Fowlera, dok su za SAD jedini uspješni bili Justin Thomas i Jordan Spieth protiv Engleza Iana Poultera i Španjolca Jona Rahma.

Ugodno vodstvo Europi uoči 12 nedjeljnih pojedinačnih dvoboja osigurali su Englez Justin Rose i Šveđanin Henrik Stenson koji su u najneizvjesnijem dvoboju bili uspješniji od Koepke i Johnsona, dok su dva boda SAD-u osigurali Bubba Watson i Webb Simpson pobjedom protiv Garcije i Šveđanina Alexa Norena te Thomas i Spieth koji su bili bolji od Poultera i McIloya.

Ryder Cup se održava svake druge godine, a Amerikanci su u Europu došli braniti naslov osvojen 2016. u Hazeltine National Golf Clubu u Minnesoti. U igri je 28 mečeva, a branitelju naslova je dovoljno osvojiti 14 bodova za zadržavanje trofeja. U slučaju izjednačenog rezultata nakon 18 odigranih rupa, svaki par ili igrač dobiva po pola boda. Od 1927. do 1971. godine natjecale su se reprezentacije SAD-a i Velike Britanije, od 1973. do 1977. a Velikoj Britaniji su se pridružili i golferi iz Republike Irske, a od 1979. godine Amerikanci se bore protiv najboljih europskih golfera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.