Gorša: “Ulazimo u neko novo, nesigurno i turbulentno vrijeme za olimpijski sport”

Foto: snimka zaslona

Hrvatski strijelci Petar Gorša i Miran Maričić gostovali su uz trenera Branka Pereglina u HRT-ovoj emisiji Nippon o Olimpijskim igrama u Tokiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gorša ostvario je svoj najbolji olimpijski plasman osvojivši peto mjesto u finalu gađanja malokalibarskom puškom, u disciplini trostav, dok je u svom debiju na OI Miran Maričić osvojio šesto mjesto.

– Ovo je najveći uspjeh hrvatskog streljaštva u ovoj disciplini. Imamo jedan pozitivan trend za Olimpijske igre u Parizu, rekao je Gorša na početku, dok se Maričić osvrnuo na svoje početke:

– Neki kažu da Bjelovar ima ono nešto za streljaštvo. Bila je to ljubav na prvi pogled, bilo je dobro društvo, svidjelo mi se streljaštvo i ostao sam u tom sportu, rekao je Maričić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gorša je ukratko opisao i disciplinu u kojoj su se natjecali, nazvavši su “kraljevskom”.

– To je najkompleksnija disciplina, zovu ga streljačkim maratonom, puca se u tri streljačka stava, ukupno vrijeme gađanja je 2 sata i 45 minuta. Na kraju 120 hitaca, maksimalni broj hitaca je 1200 krugova. Mi smo u kvalifikacijama imali 1178 i 1176 što je bilo dovoljno za plasman u finale, objasnio je Gorša.

– Dosta su mi pomogli savjeti Petra, dodao je mlađi Maričić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Streljaštvo je bilo jedan od devet sportova koje se pojavilo na prvim Olimpijskim igrama.

– Čak je i Pierre de Coubertin nastupao na prvim Igrama u disciplinama pištoljima. Imamo dugu tradiciju i nadam se da ćemo se tu dugo zadržati. Svjedočimo jednom trendu komercijalizacije i više to odlazi u jednom smjeru “entertainmenta” nego sporta i struke. Bojim se da se polako, ali sigurno udaljavamo od pravih sportskih vrijednost na kojima su sport gradile generacije prije mene. Ulazimo u neko, novo i nesigurno turbulentno vrijeme za olimpijski sport, objasnio je Gorša.

– Svaki trening mi je novi izazov i zabava. Vidim se još dugo u ovom sportu, rekao je Maričić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O ulozi trenera govorio je Pereglin.

– Na samom natjecanju trener može malo. Trener je najvažniji kad strijelci počinju, a kad već savladaju stvari, on je samo “prometnik”. Danas postoji tehnologija koja kontrolira sve, puno je jednostavnije s trenerom. Ali ona osnovna učenja važno je da ih se prođe s trenerom, objasnio je Pereglin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.