Grčki reprezentativac za transparent ‘Nož, žica, Srebrenica’ optužio navijače BiH: Zašto UEFA i FIFA već jednom na duže vrijeme ne suspendiraju stadion u Pireju?

Foto: Snimka zaslona

Danima se kroz medije provlačila vijest o skandaloznom i fašističkom ponašanju dijela grčkih navijača koji su očito pojačani divljacima iz Srbije na utakmici  Grčka-Bosna i Hercegovina (1:1) prije nekoliko dana razvili transparent “Nož, žica Srebrenica”, kojim su veličali genocid u Srebrenici počinjen od strane Mladićevih terorista i zlikovaca u ljeto 1995. godine.  Treba li uopće reći da nisu reagirale ni FIFA, ni UEFA?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema zasad govora o izbacivanju Grčke iz kvalifikacija, ne govori se o oduzimanju bodova, pa čak ni o adekvatnim kaznama, dok s druge strane u Belfastu neinformirani te skromno obrazovani redari na PRIJATELJSKOJ utakmici Sjeverna Irska-Hrvatska (0:3) izbacuju transparent potpore Vukovaru te ga izjednačuju s fašističkom akcijom u Pireju. Ponovimo, u Pireju, na stadionu koji je poznat po skandalima i ispadima mržnje.

Da sve bude puno gore, ako uopće gore može biti, grčki reprezentativac Andreas Samaris, za transparent “Nož, žica, Srebrenica” optužuje navijače Bosne i Hercegovine te divljake, koje naziva svojim, grčkim navijačima, brani, stavlja ih u zaštitu.  “Navijači iz BiH krivi su za to što se dogodilo. Oni su došli ovdje provocirati, a ne bodriti svoje igrače. Naši navijači to nikada ne rade“, rekao je Andreas Samaris, i opet FIFA ne reagira, ne izbacuje Grčku iz natjecanja ili barem ne suspendira teren u Pireju. Andreas Samaris očito ne živi na istom planetu na kojem živi ogromna većina čovječanstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, kad je Hrvatska gostovala u Pireju hrvatski navijači prošli su slično kao i navijači BiH, OBIČNI, OBITELJSKI ljudi napadnuti su od stranke Grka pojačanih podivljalim hordama iz Srbije, kad je u Pireju gostovao hrvatski prvak, zagrebački Dinamo, na tribinama je bio izvješen transparent “Četnici”, dakle fašisti, zapravo se više navijalo za Crvenu zvezdu, pjevale su se četničke pjesme, vrijeđalo se Hrvatsku, nego što se zapravo navijalo za Olympiacos.

I takve se stvari ponavljaju iz godine u godinu, iz mjeseca u mjesec, nadležne institucije krovnih asocijacija svjetskog i europskog nogometa prave se “grbave”, kao da ne vide ono što svi vide. Ili možda ne žele vidjeti? Ne radi se o sporadičnim incidentima nego o programiranom divljanju.

Znamo i da svaki grčki derbi s PAOK-om i Paom, utakmice protiv Turske, Makedonije, Albanije… i klubova iz tih država dovede do nekog incidenta. Ali, eto, Grci se čude. Uostalom zašto je njihova Vlada toliko puta htjela suspendirati nogomet, zaustavljala prvenstvo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grci doduše optužuju Srbe, ali tek onako s rezervnih položaja, dvosmisleno, kad više nemaju izlaza.  Jedini koji je reagirao donekle adekvatno bio je grčki ministar kulture i sporta George Vasiliadis, koji je u u ime Vlade izrazio nedvosmisleno zgražanje i osudu takvih poruka i ponašanja. Izgrednike je nazvao i fašistima, kojima nije mjesto na utakmicama i koji svojim ponašanjem krše sva načela Republike Grčke. Policija je dobila zapovijed da sve ispita, istraži, itd…

No, jedno je policija, jedno je razina mnistar, drugo su divljaci na tribinama, a sasvim treće FIFA i UEFA koje djeluju, a što smo vidjeli na hrvatskom primjeru, neovisno o bilo kome i po nekim vlastitim pravilima koja navodno vrijede jednako za sve. Ili možda ipak ne baš za sve?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.