HHO policiji: pravodobno objavite kako bi se izbjegle spekulacije

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkog nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 27.kola MAXtv Prve lige, te su na temelju direktnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili i događanja na utakmici HNK Hajduk-GNK Dinamo 0 : 2, stoji na stranicama Prve hrvatske nogometne lige. HHO je pozvao MUP da u interesu javnosti pravodobno objavi što se sve događalo u ložama, kako bi se izbjegle razne spekulacije i tendeciozne interpretacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utakmica 27. Kola MAXtv Prve lige odigrana 22. ožujka u Splitu na stadionu u Poljudu u 15.00 sati, pred oko 25.000 gledatelja, od kojih je bilo oko šest tisuća pripadnika Torcide (navijačka skupina HNK Hajduk), te nekih pet do šest stotina Bad Blue Boysa (koji sebe nazivaju navijačima GNK Dinamo). S obzirom na važnost susreta i tradicionalni rivalitet dva kluba, atmosfera na stadionu od prvog je trenutka nosila poseban naboj.

Već na samom početku Torcida je izvjesila transparent s natpisom “HNS MAFIJA”, a u petoj minuti počinje skandiranje “HNS pe…., nogomet ste sje….”, a minutu kasnije zapaljena je jedna baklja i bačen topovski udar na tartan stazu.

U 11. minuti sa zapadne tribine poletjelo je nekoliko plastičnih čaša prema atletskoj stazi, a gledatelji, ogorčeni nekim odlukama suca, skandiraju “Cigani, Cigani”. U 12. minuti slijedi topovski udar, a u 17. i 21. minuti dvije dimne baklje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Torcida u 23.minuti skandira “J… vas Mamić”, a u 25-oj baca baklju na atletsku stazu. U 34-oj i 35-oj minuti, uz jednu petardu koja pada na tartan, počinje skandiranje “Purgerske pi…”, “Mrzim Dinamo”. BBB se nadovezuju pjesmom “Tučemo policiju, ko šugave pse”, a potom u 37. minuti skandiraju “Mamiću Cigane”, te “Poslušaj nas čovječe iz svečane lože, doći će i taj dan, odj….. će narkoman”. U 43. minuti BBB počinju pjevanjem koje traje do kraja poluvremena, pa i za vrijeme odmora “Ale, ale, alo, je… se Zdravko, s tobom je gotovo…”

Početkom drugog poluvremena Torcida počinje češće s uporabom pirotehnike, pa u 53. minuti baca jednu baklju u teren, pali jednu dimnu bombu i nekoliko baklji u gledalištu. Odmah iza toga (54. min.) slijede još tri baklje, jedan topovski udar i jedna dimna bomba. Torcida u 58. minuti pali jednu baklju i pjeva “Je… te Dinamo”, a u 62-oj slijedi još jedan topovski udar, paljenje bljeskalica, a jedna baklja pada u teren.

Dvije minute kasnije (64.) slijede usklici “Je… vas Mamić”, “Mamiću Cigane”, te još jedna baklja. U tom trenutku bilježimo prvi incident u VIP loži, kada je prema tvrdnjama osoba bliskih događanjima, došlo do izmjene vulgarnih izraza i psovki između Ljube Pavasovića Viskovića i Zdravka Mamića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mamić je ustao slavodobitno uzdignutih ruku u znak radosti zbog vodstva, na što je dio navijača zapadne tribine reagirao zviždukom. Došlo je i do kraćeg naguravanja u loži, ali je ono odmah zaustavljeno. BBB u 66. minuti pale jednu dimnu bombu, da bi u 67-oj počeli skandiranjem “Zdravko Mamić ratni profiter”, a u 71. minuti opet slijedi “HNS pe…., nogomet ste sje….”. U 74. minuti BBB uzvikuju “Tovarske pi….”, na što Torcida promptno odgovara sa “Purgerske pi….”.

Minutu poslije pale nekih sedam bengalki, te desetak dimnih bombi, pa se nad stadionom razvija gusti crveni dim, što pojačava nova kanonada u 77. minuti kad jedna dimna bomba pada na tartan, četri-pet se pali među torcidašima, jedna pada u teren, a dvije na atletsku stazu. Sudac nakratko zaustavlja igru dok vatrogasci ne ugase baklje, a istodobno BBB skandiraju “Braća Mamić, pušite ku….”. Na samom kraju utakmice (89.) BBB skandiraju “HNS pe…., nogomet ste sje…”, a Torcida pjeva “Gazi, gazi purgere”, na što slijedi topovski udar kojega na tartan bacaju Bad Blue Boysi.

Na kraju utakmice došlo je do novog incidenta. Zdravko Mamić, koji je sjedio u 7. redu VIP lože, prekoračio je ogradu unutar lože i krenuo prema izlazu, dižući u znak pobjede visoko uzdignute ruke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio gledatelja doživio je Mamićevo gestikuliranje kao namjernu provokaciju, a Ivo Bego, nekadašnji branič Hajduka, nasrće na Mamića pokušavajući ga udariti, ali su odmah priskočili dežurni policajci u civilu i Mamićevo osobno osiguranje, te spriječili sukob. U nastaloj gužvi jedan gledatelj udario je Mamića u vrat.

Policija je poslije utakmice privela Ivu Begu i gledatelja Rajka Buljana, koji je medijima priznao da je udario Mamića.

U subotu navečer u trećem dnevniku HTV-a objavljena je informacija da je prije i tijekom utakmice privedeno 50 navijača, a prema izvoru iz MUP-a privedene su ukupno 62 osobe. Dodajmo, također, da je jedna manja skupina tzv. navijača, tijekom cijele utakmice vrijeđala predsjednika Dinama Mirka Barišića i člana Izvršnoga odbora Dinama, prof. dr. Mirka Đurašina koji su bili smješteni na lijevoj strani VIP lože neposredno uz ostale gledatelje, a uvrede te skupine nisu bili lišeni ni promatrači HHO-a.

S obzirom na činjenicu da je Zdravko Mamić cijelo vrijeme bio okružen službenicima MUP-a, pozivamo MUP da u interesu javnosti pravodobno objavi što se sve događalo u ložama (u gledalištu nisu ni zabilježeni incidente), kako bi se izbjegle razne spekulacije i tendeciozne interpretacije, stoji u izvješću HHO-a koje potpisuje predsjednik Ivan Zvonimir Čičak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narod.hr izvijestio je što se točno događalo s Mamićem u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.