Histerija: Šveđani pišu o Domagoju Vidi i koronavirusu

Zagreb, 15.11.2018 - Utakmica 3. kola elitne A skupine Lige nacija između reprezentacija Hrvatske i Španjolske. Na slici Domagoj Vida. foto HINA/ Damir SENČAR /ds

Nakon što se saznalo da je hrvatski reprezentativac, Domagoj Vida, odigrao prvo poluvrijeme utakmice protiv Turske u Istanbulu (3:3) pozitivan na koronavirus ”hrvatski” mediji digli su paniku. Ne piše se gotovo ni o čemu osim o Vidi i koroni. Naravno, kao vrhunski sportaš Vida zasad nije razvio simptome, a izoliran je odmah nakon što je stigao pozitivan nalaz testa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O Domagoju Vidi na histeričan način, koji više podsjeća na srednjovjekovni linč nego na 21. stoljeće, ne pišu samo uvjetno rečeno hrvatski mediji, koji bi očito najradije Vidu, a s njim i hrvatsku reprezentaciju, poslali na otok gubavaca, već i švedski tabloid Aftonbladet, koji je o hrvatskom stoperu objavio priču pod naslovom:

 “Utakmica Švedske je u opasnosti, Hrvat je igrao zaražen”

Naime, tabloid piše kako je Vida prvo poluvrijeme prijateljske utakmice u Istanbulu odigrao pozitivan na koronavirus samo tri dana prije možda i ključnog susreta Lige nacija protiv Švedske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Pozitivni nalaz njegovog testa došao je na poluvremenu utakmice, kada je zamijenjen. Međutim, do tada je dugo bio u bliskom kontaktu sa suigračima i suparnicima. S jednima i drugima se grlio, jer Vida igra u Turskoj, pa jako dobro poznaje i sinoćnje rivale.

Utakmica Švedska – Hrvatska trebala se igrati u subotu u Friends Areni u Solni, ali sada je taj meč u opasnosti”, piše čitani švedski tabloid, a tabloidi su kao tabloidi, vrlo čitani, poput Informera ili Kurira u Vučićevoj Srbiji, ali im je kvaliteta novinarstva vrlo upitna.

Podsjetimo, Šveđani su prijateljsku utakmicu protiv Danske izgubili u Kopenhagenu, a nije je vodio njihov izbornik Janne Andersson s obzirom da je pozitivan na koronavirus, izgubili 2:0.  I to ih očito najviše žulja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glede Švedske i njihovih mjera protiv koronavirusa u njihovoj zemlji nema posebnih mjera, radi se tek o preporukama.  Konkretnije mjere kao što su  zatvaranje bazena, kazališta, sportskih dvorana i sličnih javnih prostora prepuštene su lokalnim zajednicama i regijama, a sve se to zapravo odnosi na prostore te ustanove koje su u javnom vlasništvu. Naime, tamošnji zakoni ne dopuštaju zatvaranje trgovačkih centara, kafića ili restorana, da ne govorimo o policijskom satu te ograničavanju kretanja građana. Drugim riječima, u Švedskoj je zakonski nemoguće uvesti potpuno zatvaranje, ili rečeno staro hrvatskim jezikom lockdown, kakav je Hrvatska imala u ožujku i travnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.