HNS: Nije upitna utakmica sa Švedskom, nitko od igrača ne mora u samoizolaciju

epa08814178 Ante Budimir (2-R) of Croatia celebrates with teammates after scoring the 1-1 goal during the international friendly soccer match between Turkey and Croatia in Istanbul, Turkey, 11 November 2020. EPA/ERDEM SAHIN

Hrvatska nogometna reprezentacija stigla je u Stockholm gdje će 14. studenoga odigrati susret Lige nacija protiv Švedske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon jučerašnjeg pozitivnog nalaza na SARS-CoV-2 reprezentativca Domagoja Vide, liječnička služba hrvatske reprezentacije je u dogovoru s kolegama iz Švedske donijela odluku da u petak 13. studenoga bude odrađeno dodatno testiranje reprezentativaca i stožera, radi predostrožnosti uoči utakmice sa Švedskom, imajući u vidu da je iduće redovno testiranje predviđeno u nedjelju.

HNS još jednom naglašava da hrvatska reprezentacija poštuje sve odredbe Uefinog Return to Play protokola koji ne predviđa izolaciju cijele momčadi zbog jednog ili više pozitivnih slučajeva. Pritom se poštuju i sve odredbe lokalnih vlasti (u ovom slučaju prvo turskih, potom i švedskih), kao i odluke lokalnih epidemiologa. Uefin protokol postoji upravo iz razloga kako bi zaštitio igrače, klubove/reprezentacije i natjecanja, jer se poštivanjem njegovih odredbi izbjegava nužnost odlaska u samoizolaciju drugih pojedinaca u slučaju pozitivnog nalaza.

Podsjećamo da je tijekom rujanskog okupljanja pozitivan na SARS-CoV-2 bio kondicijski trener Luka Milanović te da su hrvatski epidemiolozi procijenili da, zbog poštivanja svih mjera, nije potrebna samoizolacija drugih članova stožera ili igrača. Istu odluku donijeli su turski epidemiolozi u slučaju Domagoja Vide.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijedno je spomenuti i da je rizik prijenosa virusa tijekom nogometne utakmice s jedne momčadi na drugu minimalan, ako ne i nepostojeći, s obzirom da u više od 600 odigranih utakmica u Uefinim natjecanjima nije zabilježen slučaj prijenosa virusa tijekom utakmice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.