HNS stigao u Split, hoće li pasti međusobne isprike? Jedni zbog svastike, drugi zbog reprezentacije koje duže vrijeme nije bilo na Poljudu?

Foto: Fah

Stigao je, kako ga neki nazivaju, taj dugoočekivani  ”DAN D” hrvatskog nogometa. Naime, predstavnici Hrvatskog nogometnog saveza stigli su u Split na još jedan krug pregovora koji će se održati u trokutu Hajduk – Grad – HNS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tema razgovora, između ostaloga, bit će i ultimatumi Hajduka, koji je postavio nekoliko uvjeta HNS-u kako bi uopće pristali biti suorganizatori kvalifikacijske utakmice Hrvatska – Mađarska, koja će se i definitivno igrati na Poljudu. Barem kako sada stvari stoje, UEFA je inače HNS-u produljila rok za prijavu domaćinstva spomenute utakmice.

Nakon predstavnika HNS-a na Poljud su stigli hajdukovci, predvođeni Marinom Brbićem, predsjednikom Uprave kluba. Zanimljivo da je HDZ-ovac, inače gradonačelnik Splita, Andro Krstulović-Opara stigao sam, a prije nekoliko dana rekao je kako će ”on osobno te Grad Split uvijek biti uz Hajduk.” Dakle, i njegovi su stavovi jasni.

Kad smo kod ultimatuma koji dolaze iz Hajduka, između ostaloga traže i ispriku HNS-a, zbog razno raznih razloga, činjenica je također da Vatreni nisu igrali, blago rečeno, previše službenih utakmica u zadnjih dvadesetak godina u Splitu. S druge strane, neke od najatraktivnijih utakmica hrvatske reprezentacije igrale su se u Splitu, redom Italija, Danska, Brazil… ponovno Italija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad smo kod Italije, koja je posljednji puta gostovala na Poljudu prije četiri godine kada se dogodio i najveći skandal u povijesti hrvatskog nogometa. Naime, uoči utakmice nepoznati napadači na Vatrene, da ih tako pojednostavljeno nazovemo, iscrtali su svastiku. Krivici do sada nisu pronađeni, kad smo već kod isprika hoće li se zbog toga netko nekome ispričati i kada će se to dogoditi?

Zanimljivo kako Davor Šuker, inače jedan od najvećih hrvatskih nogometaša svih vremena, nije došao na sastanak, navodno ga Hajduk ne priznaje kao legitimnog predsjednika HNS-a, što je skandal sam po sebi.

Uoči sastanka Hajduk je, između ostaloga, poručio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Klub je spreman aktivno sudjelovati na sastanku u ponedjeljak na Poljudu isključivo s ciljem razgovora o prvim koracima prema transparentnijim i poštenijim odnosima prema svim klubovima, s ciljem otklanjanja godinama gomilanih problema. Tek kad se te promjene počnu događati, odnosno kad se uvjerimo da čelnici HNS-a konačno s riječi prelaze na konkretna djela, HNK Hajduk je spreman preuzeti aktivnu ulogu u procesu organizacije odigravanja neke od sljedećih utakmica naše reprezentacije…”

Kako se iz ovog ”proglasa” vidi svastika se ne spominje, a ona nije iscrtana primjerice u Osijeku, na stadionu Gradski vrt već, nažalost, na Poljudu s ciljem izbacivanja Vatrenih s međunarodne nogometne scene.

Hajdukovih SEDAM zahtjeva:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Implementacija svih odredbi Zakona o sportu u rad HNS-a (na županijskoj i nacionalnoj razini) odmah i bez odgode

2. Profesionalni angažman stranog Povjerenika za suđenje (na razdoblje od minimalno 3 godine, zbog potrebe neovisne reforme sudačke organizacije i revalorizacije sudaca na svim razinama natjecanja)

3. Vraćanje Udruge klubova 1. HNL kao voditelja natjecanja 1. HNL (ili makar Plenuma klubova sa samostalnim odlučivanjem)

4. Transparentni financijski izvještaji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Transparentno definiranje kriterija za izbor na sve upravljačke funkcije i operativna tijela HNS-a s uključivanjem kriterija regionalne zastupljenosti u samostalni odabir predstavnika na razini regije (kroz suradnju županijskih saveza unutar pojedine regije)

6. Izrada strategije nogometa do 31. prosinca 2019.

7. Provođenje novih izbora za upravljačka tijela HNS-a nakon izrade strategije i implementacije svih odredbi Zakona o sportu

Sastanak je počeo na Poljudu od 10:30 sati te je trenutno u tijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.