HNS i Vrbanović osuđeni zbog svastike na Poljudu: Milanovićev ministar obećavao, ali nikad nije riješio slučaj

Foto: fah, montaža narod.hr

Izvršni predsjednik i odgovorna osoba Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damir Vrbanović nepravomoćno je osuđen na splitskom Prekršajnom sudu na novčanu kaznu od pet tisuća kuna, dok je Savez kao pravna osoba i organizator sportskog natjecanja kažnjen sa 50 tisuća kuna zbog svastike koja je “osvanula” na travnjaku Poljuda prije početka odigravanja utakmice između Hrvatske i Italije u lipnju 2015. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudac Stipe Roso je u obrazloženju presude, koja je donesena zbog prekršaja iz Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, kazao da su Vrbanović i Savez osuđeni jer prije utakmice nisu poduzeli mjere pregleda sportskog objekta i travnjaka, a istovremeno su oslobođeni krivnje da nisu poduzeli odgovarajuće mjere radi sprječavanja suzbijanja nereda i nasilja.

Presuda je donesena zato što HNS i Vrbanović nisu pretražili sportski objekt i uočili kukasti križ na travnjaku, a sramotni kukasti križ je primjećen tek tijekom prvog poluvremena.

Zbog tog je izgreda UEFA sa 100 tisuća eura kaznila HNS, potom oduzimanjem boda u kvalifikacijama za Euro, a dvije su utakmice odigrane pred praznim tribinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija još uvijek traga za počiniteljem ili više njih i iako su imali snimku na kojoj se djelomično vidjela osoba koja preskače ogradu na stadionu počinitelji još uvijek nisu poznati.

Inače, prema Zakonu o spriječavanju nereda na sportskim natjecanjima kazna za taj prekršaj za fizičku osobu može se izreći u rasponu od pet do 50 tisuća kuna, dok za pravnu osobu novčana kazna iznosi 50 do 250 tisuća kuna.

Što se dogodilo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preko dvije godine su prošle otkako je na travnjaku poljudskog stadiona osvanula iscrtana svastika. Nažalost, unatoč obećanjima Ranka Ostojića, tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova u SDP-ovoj Vladi Zorana Milanovića – ni danas nema sumnjivaca.

Iako je počinitelje snimila i jedna od 80-tak nadzornih kamera. Zanimljivo, lica sa snimke i dalje su mutna, a obećana tehnička intervencija koja bi razbistrila obrise osoba koje su prskanjem trave kemikalijama stvorile oblik kukastog križa očito nije urodila plodom. HNS je zbog te, kako mnogi smatraju, diverzije, platio najveću kaznu u povijesti hrvatskog nogometa – 100 tisuća eura.

Tko su autori svastike na Poljudu i je li to zapravo bio napad na hrvatsku nogometnu reprezentaciju, pokušaj da se uoči velikog derbija protiv višestrukog svjetskog prvaka Italije nanese hrvatskom nogometu nepopravljiva šteta, obezglavi Hrvatski nogometni savez, a Vatrene na duže vrijeme izbaci sa svjetske nogometne pozornice?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi će reći kako je sve započelo prvim izjavama nakon preuzimanja dužnosti bivšeg ministra sporta u Vladi Zorana Milanovića, Željka Jovanovića. Koji je jasno pokazao što želi kada je rekao: ”Ovo je vrhunac apsurda hrvatskog nogometa, pozivam klubove da se sastanu i potaknu pitanje smjene vrha HNS-a…”

“Cirkus hrvatske nogometne lige ovdje je doživio svoju kulminaciju. Odgovornost za to snosi vrh nogometne organizacije i koliko god će grubo zvučati ovo što ću sad reći, to govorim s punom odgovornošću i mislim da je krajnje vrijeme da se Mamić, Marković (op. a. danas pokojni, legendarni Vlatko Marković) i Srebrić uhvate za ruke, stanu pred ogledalo i pljunu u to što vide…”, nije se zaustavio Jovanović nastavljajući s vrijeđanjima.  Jovanović je to 2012. godine rekao u Puli nakon što je prekinuta utakmica HNL-a Istra-Rijeka zbog bakljade.

Podsjetimo, kad je SDP preuzeo vlast već u siječnju 2012. tadašnji SDP-ov ministar Jovanović je najavio: ”Zajedno s ministrom Arsenom Baukom isušit ću močvaru u Hrvatskom nogometnom savezu…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.