Hoće li se europske nogometne lige igrati unutar jedne kalendarske godine? ”Takvu mogućnost ne treba odbaciti”

Foto: fah

Iako pandemija koronavirusa polako jenjava još uvijek nisu poznati termini nastavka nogometne sezone u Ligi prvaka, Europskoj ligi, a ne zna se kada će i hoće li se uopće nastaviti nacionalna prvenstva, koja su uglavnom prekinuta u ožujku, osim u Bjelorusiji, gdje se i danas igralo nogometno kolo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Traži se izlaz iz ove situacije, ali se također pokušava doskočiti eventualnom novom valu pandemije.

Potpredsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Victor Montagliani smatra da bi europske nogometne lige trebale razmotriti promjenu kalendara natjecanja i prebaciti sezonu na jednu kalendarsku godinu zbog pandemije izazvane novim koronavirusom i zbog Svjetskog prvenstva 2022. u Kataru, koje bi trebalo biti održano u studenome i prosincu.

“To nije ideja koju bi trebalo odmah odbaciti. Može se primijeniti na sljedeće dvije godine”, izjavio je Kanađanin Montagliani u subotu u programu talijanskog radija Sportiva, prenosi portal GOL.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Montagliani je predsjednik Konfederacije Sjeverne i Srednje Amerike te Kariba, gdje sve lige počinju i završavaju unutar jedne kalendarske godine, za razliku od većine europskih liga u kojima sezona traje od kolovoza jedne do svibnja sljedeće godine. Dakle, nije nimalo čudno kada on ovako nešto predlaže. Pitanje je samo koliko je to realno kada je u pitanju Europa?

Promjena za koju se zalaže potpredsjednik FIFA-e, a koja je motivirana i kasnim terminom Svjetskog prvenstva u Kataru 2022., omogućila bi ligama koje su u prekidu da dovrše ovu sezonu do kraja kalendarske 2020., a potom nastave sljedeću sezonu početkom 2021.

Ujedno, takva prilagodba mogla bi biti u skladu s velikim promjenama u kalendaru od 2024., koje je najavio predsjednik FIFA-e Gianni Infantino.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Već smo počeli razmišljati o novom kalendaru od 2024., a ova nas kriza tjera da što brže nađemo prave odgovore”, izjavio je Montagliani, prenosi već spomenuti GOL.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.