HOO-u 155,1 milijun kuna za 2018. godinu

Foto: fah

Izmjenom Financijskog plana za 2018. godinu Hrvatski olimpijski odbor (HOO) je uvećao planirane prihode za 1,1 milijun kuna pa ukupni proračun za ovu godinu iznosi 155.192.335 kuna, ali su istodobno, ponajviše zbog Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu, za sedam milijuna uvećani i rashodi koji će ove godine iznositi 161,1 milijun kuna, rečeno je u ponedjeljak na sjednici Vijeća HOO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o izvršenju Financijskog plana HOO-a za razdoblje od 1. siječnja do 10. travnja 2018. godine glavni tajnik HOO-a Josip Čop je izvijestio da je HOO uprihodio oko 44,7 milijuna kuna, što je 29 posto ukupno planiranih prihoda za spomenuto razdoblje.

“Rashodovna stavka za isto razdoblje ove godine zaustavila se na oko 35 milijuna kuna, a nacionalni sportski savezi participirali su u tom iznosu s gotovo 33 milijuna. Uz suglasnost državne tajnice Janice Kostelić i Središnjeg državnog ureda za šport (SDUŠ), izmjenom Financijskog plana za 2018. godinu HOO je uvećao planirane prihode za 1,1 milijun kuna pa nam ukupni proračun za ovu godinu iznosi 155.192.335 kuna. No, najviše zbog ZOI u Pjongčangu, su nam za oko sedam milijuna kuna uvećani i rashodi za ovu godinu koji su sada planirani na iznos od 161,1 milijun kuna”, kazao je Čop.

Zadovoljstvo zbog stabilne financijske situacije nije krio ni predsjednik HOO-a Zlatko Mateša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Iznimno me veseli da u financijskom pogledu ljudi iz SDUŠ-a rade sve maksimalno korektno i pravovremeno tako da uslijed takve dinamike transfera novca ni HOO nema nepodmirenih financijskih obveza prema nacionalnim sportskim savezima” kazao je Mateša i podržao sve projekte koje je predstavila radna skupina Ureda za programe lokalnog sporta HOO-a .

“Zeleno svjetlo” članova Vijeća HOO-a za uvrštenje u Razvojni program I. dobile su Mia Mihovilović iz juda te Ines Grdenić iz karatea, a pozitivno je riješen i status europskog šahovskog prvaka Ivana Šarića koji je uvršten u Razvojni program III. zbog iznimnog rezultata, makar ne zadovoljava kriterij godina. Marta Zeljković iz streljaštva prelazi u Olimpijski program, a kolega joj Luka Štrbenac ne zadovoljava kriterij godina za Razvojni program III. I Marko Gremin iz streljaštva od travnja dobiva status predolimpijskog kandidata, dok se isti status plivačice Mateje Samardžić stavlja u mirovanje do službenog očitovanja matičnog joj saveza o njezinu završetku aktivne karijere.

Program sufinanciranja trenera, u cijelosti pokriven iznosom od 8,4 milijuna kuna, izazvao je ponajveću raspravu, posebno kada se govori o kriterijima koji su po riječima jednog od dopredsjednika HOO-a Željka Jerkova “prilično diskriminirajući za kolektivne sportove”, pa je Zlatko Mateša predložio da se o toj temi nastavi argumentirana rasprava, ali u pisanoj formi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 1. travnja ove godine u HOO-ovu programu sufinanciranja trenera nema bivšeg košarkaškog izbornika Ivice Skelina, dok će Goran Rački, trener skijašice Leone Popović, biti u programu sufinanciranja od 1. lipnja ove do 1. ožujka iduće godine, a dalje – sukladno rezultatima.

Hrvatski kajakaški savez dobio je preporuku HOO-a za prijam u hrvatsko državljanstvo Thomasa Ukalovića, francuskog državljanina, čiji su roditelji hrvatski iseljenici s dvojnim državljanstvom. Ukalović je kao veliki talent prepoznat i od francuskog sportskog sustava, a nastupa u olimpijskoj disciplini slalom.

Pozitivno mišljenje HOO-a za organizaciju međunarodnih natjecanja i priredbi dobili su mačevalački, hokejaški i golf savez (konferencija o golf turizmu), dok je ravnatelj HOO-ova Odjela za istraživanje i unaprjeđenje razvojnih programa Neven Šavora prezentirao novi Pravilnik o kategorizaciji sportaša koji je već i u praktičnoj uporabi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.