HRT: Građani su oštećeni za prijenos utakmice Rusija – Hrvatska

Odlukom Hrvatskoga nogometnog saveza da prijenos prijateljske nogometne utakmice između Rusije i Hrvatske prepusti kanalu Arena Sport 1 oštećeni su svi građani Republike Hrvatske koji nisu pretplatnici tog kabelskog operatera, a utakmicu su željeli pratiti na nacionalnoj zemaljskoj televiziji stoji u priopćenju koje je, ragirajući na priopćenje HNS-a, u utorak poslala Hrvatska radiotelevizija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U priopćenja HNS-a navodi se kako se “HRT voli pohvaliti velikim brojkama za vrijeme utakmica reprezentacije” upravo potvrđuje HRT-ovu tezu da će se odabirom kabelskoga operatera umjesto nacionalne zemaljske televizije za prijenos utakmice osjetno smanjiti njezina gledanost. Hrvatska nogometna reprezentacija i njezine utakmice nacionalno su važan sadržaj koji treba biti dostupan svima, što se u ovome slučaju nije dogodilo. Nadalje, tvrdnje HNS-a prema kojima je ponuda HRT-a za prava prijenosa utakmice „uvredljiva” ne stoji, a tomu u prilog govori kako nijedna druga nacionalna zemaljska televizija nije bila voljna platiti iznos veći od onoga koji je ponudio HRT”, navodi se u priopćenju u kojem stoji da HRT savjesno raspolaže sredstvima prikupljenima od pristojbe te u svakome trenutku nastoji pomiriti javni interes, ali i odgovorno raspolagati novcem, stoga čudi stav HNS-a koji se na HRT-ovu ponudu potpuno oglušio.

“HRT ne smatra kako je u današnje vrijeme to premalo novca. Naime, usporedbe radi, za iznos koji je HNS odbio može se kupiti 20 klasičnih filmskih remek-djela, dvije se godine može emitirati neka emisija o kulturi ili znanosti, producirati čitava sezona emisije Opera box, odnosno približno 40 epizoda ili pak godinu dana emitirati emisija o klasičnoj glazbi”, stoji u priopćenju HRT-a.

HNS je na svojoj internetskoj stranici objavio informaciju u kojem između ostalog stoji: “Savez ne može prihvatiti bilo kakvu ponudu, poput podcijenjujuće, da ne kažemo i uvredljive ponude Hrvatske radiotelevizije. Interes je Hrvatskog nogometnog saveza da sve utakmice hrvatske reprezentacije budu prenošene na nacionalnoj televiziji, no HRT po tko zna koji puta pokazuje da to nije i njihov interes.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo, HRT se voli pohvaliti velikim brojkama za vrijeme utakmica reprezentacije, pa smatramo da HRT to treba biti voljan i honorirati te time ispoštovati želje svojih pretplatnika. Ovo nije prvi puta da smo doživjeli veliko razočaranje u razgovorima s HRT-om i ne čudi nas da je sport gotovo nestao s javne televizije.

HNS ne smatra kako je bilo koja televizija pretplaćena na prijenose hrvatske reprezentacije pa ako u HRT-ovoj strategiji nema mjesta i proračuna za sport, ili konkretno za Vatrene, postoje televizije koje razumiju i poštuju vrijednost hrvatskog nogometa”, kaže se u obavijesti HNS-a, a pojedini medijii su naveli da je HRT za pravo prenosa utakmice Rusije i Hrvatske bio spreman platiti 20 000 eura, ali da im na na dvije njihove ponude iz HNS nisu odgovorili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.