Hrvati Hrvatima prodali iluziju: Je li regionalna košarkaška liga uništila hrvatsku košarku?

Foto: fah

Regionalna košarkaška ABA liga, naravno, nije donijela ništa dobro hrvatskoj košarci, praktički je uništila hrvatsko prvenstvo, a od svih hrvatskih klubova u ovih 18 godina tek su Zadar i Cibona po jednom slavili u regionalnoj ligi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reprezentacija od osnivanja regionalne lige, tamo početkom 2000-tih, dakle, nakon dolaska na vlast Ivice Račana i ”neokrunjenog kralja” Stipe Mesića, do današnjih dana nije napredovala ni milimetar, tek jedno polufinale Europskog prvenstva i nedavni debakl u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo dokaz su iluzije koju su nam ”prodali” osnivači regionalne lige, a koja postoji isključivo zahvaljujući Hrvatima i Hrvatskoj, a ne ostatku ”regije”, kao neke nadnacionalne, iracionalne, tvorevine koja sve više, zahvaljujući hrvatskim medijima, politici, dobiva sadržaj paradržave.

Podsjetimo, regionalna košarkaška liga postoji od 2001. godine, samo je s vremenom mijenjala ime, krenula je kao Goodyear liga (od 2001. do 2006.), zatim smo dobili NLB ligu (od 2006. do 2011.), da bi prije osam godina krenula ABA liga…

Rodio se projekt Cedevite kao velikog, u europskim razmjerima značajnog, kluba, međutim, poslije nedavnog ispadanja u polufinalu ABA lige od Budućnosti i to polako propada. Cedevita, u koju je njen vlasnik, Emil Tedeschi, inače tajkun blizak SDP-u,  uložio navodno nekoliko desetaka milijuna eura, nije uspjela osvojiti ni naslov regionalne lige. O Euroligi da i ne govorimo, uglavnom je Cedevita, uz poneki bljesak, u Euroligi igrala epizodnu ulogu. Dakle, ništa od europske Cedevite, koja se slomila i u regionalnoj ligi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakvu ulogu u europskim razmjerima danas igraju nekoć europski divovi, Cibona, Zadar, Split…? Klubovi koji su devedesetih igrali sjajna finala hrvatskog prvenstva i pružali zapažene igre i euro – kupovima danas životare u ”regiji”, dok Splita ni u ”regiji” nema.  Gdje je KK Zagreb?

Nakon ispadanja od crnogorske Budućnosti sve su glasnija nagađanja koje govore da će u Cedeviti doći do rezanja troškova, dakle, više neće biti novaca za dovođenje skupih stranaca, Ako se nije uspjelo s ovom razinom ulaganja kamo Cedevita i njen vlasnik misle stići nakon kresanja proračuna? Tedeschija očito ne zanima devastirano hrvatsko prvenstvo i hrvatski naslovi, koji su osnivanjem regionalne lige izgubili na vrijednosti.

Navodno je glavni sponzor i predsjednik kluba Emil Tedeschi odlučio da Cedevita neće više moći imati dva Amerikanca te da će stranaca biti, ali, dakako, samo iz ”regije.” Što će biti s mladim i talentiranim hrvatskim igračima, koje Hrvatska ima, a koji bi se itekako kalili, a onda i jednog dana isplivali na površinu, u jednom hrvatskom prvenstvu, hrvatskoj ligi s, primjerice, 12 klubova?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tedeschi je, navodno, shvatio da se ne može mjeriti s državnim projektima kakav je beogradska Crvena zvezda, međutim, to i je državni, politički projekt zato što postoji regionalna liga.  Srbija i želi dominirati ”regijom”, a Hrvatima, i ostalima, koji će se zadovoljiti tu i tamo nekim finalom, drugim ili trećim mjestom, mjestom nekog činovnika u nekom uredu, što ostane…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.