Hrvati su ipak svjesni: Što bi se dogodilo u slučaju nereda i prekida utakmice na Maksimiru?

Foto: fah

Reprezentacija Hrvatske sutra navečer od 20:45 igra izuzetno značajnu utakmicu u sklopu kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo protiv Ukrajine. Nakon dvije godine vraćaju se navijači, Maksimir bi trebao biti pun, očekuje se preko 30 000 gledatelja, iz HNS-a su proučili – ”ulaznice su rasprodane.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U normalnim okolnostima bila bi to jedna fantastična vijest, međutim, u trenutku kada mnogi naprosto strahuju od potencijalnih izgreda pun stadion mogao bi biti dvosjekli mač. Je li Hrvatska talac šačice huligana, kako tvrde neki ili je pak talac ljudi u HNS-u, kako tvrde drugi?

Naime, bogata je povijest nereda u režiji nekolicine huligana na utakmicama hrvatske nogometne reprezentacije, zbog čega su Vatreni uglavnom domaće utakmice igrali na praznom stadionu, a i na gostovanjima strhovali od prekida i sankcija kako UEFA-e tako i FIFA-e. Ujedno to je i razlog zašto će na Maksimiru uoči i za vrijeme utakmice protiv Ukrajine biti priređeno gotovo pa opsadno stanje, sportsku priredbu, sportski događaj, osiguravat će 500 policajaca i 500 redara. U prodaju je pušteno 27.400 ulaznica.  Otprilike kao da Trump dolazi u Hrvatsku.

Kako bi mogućnost izgreda sveli na minimum navijači će trebati proći nekoliko kontrola uoči ulaska na stadion, pretkontrolu, predulaz i pregled. Policija će pregledavati i motriti sve živo, na prvoj točki provjere pokazuje se ulaznica, na drugoj ulaznica i osobna iskaznica dok je posljednja točka provjere ulaz na tribinu. Navijači neće moći biti u krugu stadiona bez ulaznica, policija će prekršajno goniti one navijače kod kojih nađu ulaznice na tuđe ime.  Na utakmici u Maksimiru očekuje se i oko 2000 navijača iz Ukrajine, za njih je rezervirana južna tribina maksimirskog stadiona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija, kako smo već pisali, provodi preventivne mjere uoči sutrašnjeg derbija kvalifikacija, jučer su tako provjeravali Funcute, koji im nisu htjeli otvoriti prostorije udruge, zbog čega je policija na silu morala ući u prostorije tako što su prepilili lokot. O čemu smo također opširno izvještavali.

Na raznim internet forumima, kako to već biva, pojavile su se razne glasine, neki tako tvrde da postoji ideja nekih usijanih glava o prekidu utakmice, izazivanju nereda. Navodno bi se takva akcija pokušala upakirati u paket ”borbe za pravdu u hrvatskom nogometu”, međutim, jedino što bi se dogodilo u slučaju prekida utakmice i nereda na Maksimiru bio bi potpuni slom hrvatskog nogometa. Naime, Hrvatska bi definitivno bila izbačena iz kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo, u Maksimiru bi se iduća službena reprezentativna utakmica igrala tek za nekoliko godina. S obzirom kako su za godinu i pol kvalifikacije za Europsko prvenstvo gotovo je sigurno da Vatreni ni u njima ne bi sudjelovali.

Drugim riječima, u slučaju nereda Hrvatska bi na duže vrijeme, najmanje pet godina, ostala bez velikih natjecanja, a jedna sjajna generacija hrvatske reprezentacije bi jednostavno nestala s velike nogometne pozornice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.