Hrvatska košarkaška reprezentacija dobila priliku boriti se za OI: Može li se ponovno napraviti čudo kao sa Aleksandrom Petrovićem prije tri godine?

Foto: fah

Kako se i očekivalo hrvatska košarkaška reprezentacija dobila je i službenu pozivnicu FIBA-e za nastup na kvalifikacijama za odlazak na Olimpijske igre koje su na rasporedu idućeg ljeta u Tokiju.  Naravno, put do OI neće  biti nimalo jednostavan s obzirom s obzirom kako će samo pobjednici turnira izboriti put na Olimpijske igre. Takav put smo već jednom prošli, no, tada je stanje u hrvatskoj košarci bilo puno bolje nego što je to danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je Španjolska osvojila Svjetsko prvenstvo pobjedom u finalu protiv Argentine poznato je 12 sudionika turnira u Tokiju, za preostala četiri mjesta borit će se 24 reprezentacije, 16 najbolje plasiranih sa SP-a koje nisu uspjele izboriti nastup na OI te dvije najbolje rangirane reprezentacije po ljestvici FIBA-e iz svake od regije.

Podsjetimo, plasman na Olimpijske igre osigurale su Španjolska i Francuska iz Europe, Argentina i SAD iz Amerike, Australija i Iran iz Azije i Oceanije, Nigerija iz Afrike i Japan kao domaćin Olimpijskih igara.

Naša reprezentacija je stekla pravo na jednom od kvalifikacijskih turnira zahvaljujući činjenici da je na FIBA-inoj ljestvici plasirana među europskim reprezentacijama koje nisu uspjele izboriti nastup na SP-u u Kini na 14. mjestu, a uz Hrvatsku pravo nastupa na kvalifikacijama stekli su i aktualni europski prvaci Slovenci. Ni Slovenija nije bila na SP-u u Kini. Slovenci se nalaze na 16. poziciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz Hrvatsku i Sloveniju pozivnice su još dobili Meksiko i Urugvaj iz Amerike, Angola i Senegal iz Afrike, Kina i Južna Koreja iz Azije. Samim plasmanom na SP kvalifikacije su osigurale i Srbija, Češka, Poljska, Litva, Italija, Grčka, Rusija, Njemačka i Turska iz Europe, Brazil, Venezuela, Portoriko, Dominikanska Republika i Kanada iz Amerika, Novi Zeland iz Oceanije i Tunis iz Afrike.

Reprezentacije će biti svrstane u četiri skupine od po šest momčadi, a plasman na Olimpijske igre izborit će, kako smo već spomenuli, pobjednici skupina. Na isti način Hrvatska je Olimpijske igre izborila 2016. godine u Riju, tada je izbornik bio Aleksandar Petrović.

Kvalifikacijski turniri na rasporedu su od 23. do 30. lipnja iduće godine, dok se OI u Tokiju održavaju od 24. srpnja do 9. kolovoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.