Pobjedom protiv Malte Hrvatska izborila EURO u Francuskoj

Zagreb, 13.10.2015. - Utakmica 10. kola H kvalifikacijske skupine za plasman na EP 2016. između Malte i Hrvatske. Na arhivskoj fotografiji od 9.9.2014. godine slavlje nogometaša Hrvatske na utakmici prvog kola H kvalifikacijske skupine za plasman na EP 2016. između Hrvatske i Malte. Foto Hina/ Dario GRZELJ/ mm

Hrvatska nogometna reprezentacija u susretu je posljednjeg, 10. kola skupine H kvalifikacija za odlazak na EURO kao gost svladala Maltu sa 1:0 (1:0) i tako osigurala izravni plasman na prvenstvo koje će se sljedeće godine održati u Francuskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strijelac jedinog pogotka bio je Ivan Perišić u 25. minuti, a Ovom pobjedom Hrvatska je osigurala izravni plasman na EURO kao drugoplasirana u skupini, jer je u Rimu Italija svladala Norvešku sa 2:1 (0:1).Italija je tako kvalifikacije završila kao prva sa 24 boda, Hrvatska je druga sa 20, a Norveška treća sa 19. Italija i Hrvatska osigurale su nastup u Francuskoj sljedeće godine, dok će Norveška u dodatne kvalifikacije.U posljednjem susretu ove skupine Bugarska je svladala Azerbajdžan sa 2:0 (1:0) i tako završila kao četvrta sa 11 bodova, Azerbajdžan, kojega vodi hrvatski stručnjak Robert Prosinečki, je peti sa šest, a Malta posljednja šesta s dva boda

Hrvatska je slavila protiv Malte (1:0) u utakmici u kojoj su izabranici Ante Čačića odigrali točno onoliko koliko je dovoljno za pobjedu, Maltežanima nisu dopustili nijednu priliku, ali je i naša igra u napadu bila vrlo, vrlo jalova. Ipak, cilj je ostvaren, uz veliku pomoć Talijana, koji su u završnici vodstvo Norvežana od 0-1 preokrenuli u svoju pobjedu i povukli i Hrvatsku na EURO.

Prvu priliku na utakmici propustio je Kalinić u 10. minuti kada je uputio čak tri udarca – prvi pokušaj mu je obranio vratar Hogg, drugi je završio u bloku malteških braniča, a treći pokušaj je otišao pokraj vrata. U 23. minuti ubačaj Srne Perišić šalje glavom iznad vrata, ali je igrač Intera pogodio za vodstvo Hrvatske dvije minute kasnije. Nakon duge akcije “vatrenih” Perišić je s ivice kaznenog prostora uputio udarac koji je dotaknuo braniča Borga i prevario vatara. U 30. minuti volej Pjace odlazi tik iznad grede, a u 43. minuti nakon ubačaja Perišića Kalinić iz blizine šalje loptu pokraj vrata, pa je prvi dio okončan tek s minimalnom prednošću Hrvatske, unatoč čak 14 udaraca prema vratima naših.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 49. minuti Maltežani su uputili prvi udarac na hrvatska vrata, pucao je Failla, a Subašić lako ukrotio loptu. U 60. minuti branič Malte Zerafa je u zadnji trenutak izbio lopu ispred Perišića, a potom se 15-tak minuta gotovo ništa nije događalao na terenu. U 77. minuti s 20-ak metara je pokušao Pjaca, a njegov udarac brani vratar Hogg, da bi napadača Dinama nekoliko minuta kasnije zamijenio Olić. Zadnjih 20-tak minuta susreta proteklo je više u osluškivanju rezultata iz Rima, nego u pravoj igri, a Maltežani su se ohrabrili i krenuli po izjednačujući pogodak. Srećom, nisu došli do prilike ugroziti Subašića,pa je mučenje iz Ta’qalija okončano sa sretnim završetkom i prolaskom Hrvatske na EURO.

Hrvatskoj reprezentaciji na svom Facebook profilu čestitala je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

[EURO2016] KGK “Iz dalekog Pekinga čestitam našim Vatrenima na pobjedi i plasmanu na Europsko prvenstvo u Francuskoj.”

Posted by Kolinda Grabar-Kitarović on 13. listopad 2015

MALTA – HRVATSKA 0-1
Pred 5000 gledatelja na Nacionalnom stadionu sudio je Clattenburg iz Engleske.
Strijelac: 0-1 Perišić (25),
MALTA: Hogg; Agius, Borg, Zerafa, Failla; Briffa (Fenech, 78), R. Muscat, Kristensen, Z. Muscat (Cohen, 90+1), Schembri, Effiong (Mifsud, 75)
HRVATSKA: Subašić; Srna, Ćorluka, Vida, Pivarić; Badelj, Kovačić, Perišić, Rakitić (Brozović, 77), Pjaca (Olić, 83); Kalinić (Kramarić, 60)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova snimka tučnjave na Malti, priveden 21 Hrvat

Na YouTubeu je objavljena nova, dulja snimka sinoćnjeg incidenta na Malti. Na njoj se vidi kako policija smiruje sukob između 20-ak hrvatskih navijača i srpskih zaštitara u noćnom klubu ‘White Palace’ u središtu Pacevillea, prenosi HRT.

Malteški portali prenose da je sinoć uhićeno najmanje šest Hrvata, a još ih je 15 privedeno tijekom dana nakon što su diljem Malte osvanule provokativne poruke na transparentima te se pojavile sumnje da žele nasilu ući na stadion.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodno je 380 hrvatskih navijača došlo na Maltu, no vrata stadiona za njih su bila zatvorena. Podsjetimo, HNS je u kolovozu odlučio da neće organizirano voditi navijače na gostovanja.

Na Malti se boje da se ne bi ponovile scene iz 2005. Tada su izbili veliki neredi na tribini na kojoj su bili hrvatski navijači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.