Hrvatska pred najvećim izazovom: Vatreni, usprkos problemima nema vše vremena za ‘soliranje’, mora se!

Foto: fah

Pred hrvatskom reprezentacijom za nešto više od dva tjedna utakmice su odluke. Nema više vremena za popravak, u pučkom žargonu, ako je on uopće primjenjiv na sport, ”uspjeti ili poginuti na bojnom bolju”, u ovom slučaju sportskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sada se ne zna gdje će se igrati prva, jedna od dvije imperativne, utakmica, ona protiv Finske. U Osijeku ili pak na Rujevici, kako pojedini mediji pišu? Iz Osijeka i ravne Slavonije stižu apeli, ne dirajte na reprezentaciju, pustite je da pobjeđuje kod nas, na stadionu Gradski vrt, nošeni sjajnom slavonskom publikom, Vatreni nikad nisu izgubili.

Nakon utakmice s Finskom, nakon pobjede, bez koje nema ni potrebe nastavljati natjecanje, put naše nogometaše vodi u Kijev, na noge opasnoj Ukrajini, ali Ukrajini koju prava Hrvatska, rječnikom Zdravka Mamića, mora ”pregaziti kao plitak potok.” Naravno, ako napravimo usporedbu kvalitete hrvatskih i ukrajinskih nogometaša.

Nažalost, kad smo kod ”prave Hrvatske”, izbornik Ante Čačić prema svemu sudeći neće moći računati na nekoliko važnih igrača, ozlijedio se Mateo Kovačić, neće biti od ranije Marka Pjace, nema Vedrana Ćorluke tek se vraća Šime Vrsaljko, koji ne igra za Atletico. Hrvatska je na desnom boku poslije odlaska Darija Srne jako ranjiva. Sad se tek vidi koliko su bili nepravedni prošlogodišnji napadi na bivšeg kapetana Vatrenih. Naime, pojedini mediji su praktički nakon Europskog prvenstva u Francuskoj i nesretnog poraza u osmini finala od Portugala tjerali Srnu iz reprezentacije kako bi se ”prostor oslobodio mlađim igračima…” S obzirom na ozljedu Vrsaljka vidljivo je da Hrvatska u ovom trenutku boljeg Srne na desnom boku nema, na stranu sada Darijevi novonastali problemi u Ukrajini. Tek će se vidjeti što se krije u pozadini takozvane doping afere bivšeg hrvatskog reprezentativca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za predstojeću akciju Vatrenih neće biti spreman ni Tin Jedvaj.  Neće biti vrlo vjerojatno ni vratara Danijela Subašića, koji je, kako smo pisali, stavio potpis na ugovor s Monacom do 2020. godine. Oslabljeni, no, zato s velikim motivom, Hrvatska mora zanemariti sve probleme.

Koga nema bez njega se – mora.

Pretpostavimo da će Vatreni preskočiti Finsku, što neće biti nimalo lako s obzirom na imperativ. Hrvatska se nikad nije znala nositi s imperativom.  Naime, Finska je Hrvatskoj itekako pomogla kad je na svom travnjaku svladala nedavno Island. Bez te pobjede Finske Island bi danas bio glavni kandidat za izravni plasman na Svjetsko prvenstvo. Ovako, najmanje tri momčadi s jednakim motivom i podjednakim šansama ulaze u finiš kvalifikacijske utrke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad, dakle, dakle, ne i ako, Hrvatska preskoči Finsku u Ukrajini se mora ići na pobjedu, iako bi prema nekim kalkulacijama i bod mogao biti dovoljan. No, ako žele doista držati sve karte u svojim rukama, kako stalno ponavlja izbornik,  Vatreni moraju pobijediti. Ante Čačić popis igrača za Finsku i Ukrajinu bi trebao objaviti u petak.

Raduje činjenica da je u sjajnoj formi napadački tercet, Kalinić, Perišić i Mandžukić, koji u svojim klubovima igraju doista dobro. Sjajno, kao i uvijek, u Realu ”gura” Luka Modrić. U Barceloni je vrlo dobar Ivan Rakitić, no, hoće li napokon i u ”najdražem dresu” zaigrati onako kako se to od njega s pravom očekuje. Borbeno, jer za ”soliranje” više nema prostora. Za jednu ovakvu generaciju, koju mnogi smatraju jačom čak i od one legendarne ”Ćirine” iz 1998., neuspjeh u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo bio bi teret koji bi zauvijek obilježio karijere inače sjajnih igrača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.