Hrvatski nogometaši i Dalić nisu klečali: Englezi kleknuli kako su i najavili

Foto: fah

Hrvatski reprezentativci i izbornik Zlatko Dalić nisu klečali prije prve utakmice na Euru, protiv Engleske na Wembleyju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Englezi su, s druge strane, klečali.

“Hrvatski nogometni savez smatra da svi igrači imaju pravo na svoje mišljenje o ovakvim temama i pravo na odabir kako će se prema tome postaviti. Hrvatski reprezentativci zajednički su odabrali prije utakmice s Belgijom kako neće klečati te su mirnim stavom poštovali klečanje svojih belgijskih kolega. Hrvatski nogometni savez poštuje stav hrvatskih reprezentativaca te neće nametati obvezu klečanja koje u kontekstu hrvatske kulture i tradicije ne predstavlja simbol borbe protiv rasizma ili diskriminacije”, objasnio je HNS prije Eura.

Poručili su i kako klečanje u znak podrške pokretu BLM (Black Lives Matter) nije dio UEFA-ina protokola te da hrvatski igrači nisu obavezni klečati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko još sigurno neće klečati?

Slično su poručili i iz Češke, iako je bilo ponešto verbalnog delikta od strane nekih nogometnih dužnosnika u toj zemlji. Čak ni Škoti neće klečati, to je konačna odluka Saveza.

“Raspravili smo o tome i zaključili da je stati uspravno najbolji način za borbu protiv rasizma i diskriminacije”, izjavio je kapetan momčadi Andrew Robertson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jasan stav da neće klečati imaju i Rusi, Mađari, Slovaci i Poljaci. Ostali se nisu izjasnili, ali nisu u prethodnim utakmicama kleknuli pa vjerojatno neće ni sad.

> Klečati ili ne na Euru: Koje reprezentacije kleče i zašto Hrvatska to ne čini?

Tko sve kleči?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Engleski reprezentativci kleknu prije svake utakmice, a tako će biti i na Europskom prvenstvu, što se ne sviđa svim navijačima i to jasno daju zvižducima do znanja, piše Večernji list.

Zasad se zna da će uz Engleze sasvim sigurno kleknuti Velšani, Danci, Finci, Belgijci i Austrijanci, a u dosadašnjim utakmicama kleknuli su Francuzi, Nizozemci i Portugalci. Iako nisu službeno izrazili stav očekuje se da će oni klečati i dalje.

Zašto je odluka Hrvatske da neće klečati potpuno ispravna?

“Ne vidim niti jedan razlog zbog kojega bi hrvatski reprezentativci trebali klečati na utakmicama kao dio globalističkog ljevičarskog Black Lives Matter općeg rituala. Kakve veze mi imamo s kolonijalizmom, robovlasništvom pa čak i sporadičnim rasizmom?
Neka kleče oni koji imaju razloga osjećati se krivima!”, objavio je Igor Peternel (DP) na svom Facebook profilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako pogledate popis zemalja čiji reprezentativci kleče jasno je kako je riječ većinom o zemljama koje su imale svoje kolonije. Hrvatska nogometna reprezentacija odluku je donijela na potpuno ispravan način jer u kontekstu hrvatske kulture i tradicije klečanje ne predstavlja simbol borbe protiv rasizma ili diskriminacije i to nema nikakve veze s Hrvatskom.

> Peternel o Euru: ‘Neka kleče oni koji imaju razloga osjećati se krivima’

Podsjetimo, klečanje uoči utakmice nije dio UEFA-ina protokola, pa nije ni obvezno, niti to može i smije biti obveza spotašima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.