Uplitanje politike u nogomet: HNS umjesto duginih boja ima svoj prijedlog; htjeli su i da Vatreni kleče na EP-u, pa su to odbili

hns
Foto: Twitter, fah, montaža narod.hr

“Hrvatski nogometni savez (HNS) poslao je upit Fifi vezano za mogućnost nošenja drugačije kapetanske trake od onih koje su trenutačno propisane. Ako će to biti omogućeno, hrvatski kapetan nosit će traku koja najbolje simbolizira vrijednosti koje zastupa hrvatska nogometna reprezentacija, a to je – hrvatska zastava“, odgovorio je Tomislav Pacak iz HNS-a na upit 24sata vezano uz nizozemsku inicijativu “OneLove” (jedna ljubav) prema kojoj bi kapetani reprezentacija trebali na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Katru nositi trake s duginim bojama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HNS kaže kako ih nitko nije pitao ni tražio da kapetan Luka Modrić nosi navedenu traku, a oni su tražili mogućnost nošenja trake s hrvatskom zastavom.

“Hrvatska zastava je za nas simbol patriotizma, ponosa, strasti, ljubavi prema domovini te obitelji, što je zaštitni znak hrvatske reprezentacije. Smatramo da naša zastava simbolizira puno više vrijednosti od bilo koje kampanje, a uključivost je svakako jedna od vrijednosti naše domovine. Zato očekujemo od Fife, ako dopusti nošenje drugačijih kapetanskih traka od uobičajeno propisanih, da nam dopusti nošenje kapetanske trake s hrvatskom zastavom”, dodao je Pacak.

Što se navodi kao razlozi nošenja traka s duginim bojama?

Među zemljama koje će nositi traku s duginim bojama su Wales, Nizozemska, Belgija, Danska, Francuska, Njemačka, Švicarska i Engleska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nošenje ove trake, poslat će jasnu poruku svijetu”, smatra kapetan engleske reprezentacije Harry Kane.

“Nogomet je tu za sve i naš se sport mora zauzeti za ljude diljem svijeta koji se suočavaju s diskriminacijom i isključenošću”, smatra njemački golman Manuel Neuer.

Nametanje LGBT agende u zemlji koja krši prava mnogih

Već i sama činjenica da je Katar dobio domaćinstvo Svjetskog prvenstva izazvala je brojne osude. Mnoge demokratske države pozvale su na bojkot prvenstva jer se po njihovu mišljenju u Katru krše osnovna ljudska prava. Doduše pobunili su se najviše zbog kršenja prava radnika tijekom izgradnje stadiona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Katru vlada šerijatski zakon. Sam Katar je uveo određena pravila ponašanja navijačima pred početak Mundijala. Nije dozvoljeno javno iskazivati seksualnost i pravila su stroga prema homoseksualcima.

Ali u Kataru se krše brojna prava, prvenstveno prava žena, Human Rights Watch dokumentirao je kako diskriminirajući koncept “muškog skrbništva”, koji je ugrađen u katarski zakon, propise i praksu, i dalje ženama uskraćuje pravo da donose mnoge ključne odluke o svojim životima. Ženama je čak zabranjeno da budu skrbnici svoje djece, otežavajući im razvod, bez obzira na najbolji interes djeteta. Katar nema zakon o obiteljskom nasilju niti mjere za zaštitu preživjelih i kazneni progon njihovih zlostavljača. Nijedan zakon izričito ne zabranjuje ni tjelesno kažnjavanje djece.

> Svjetsko prvenstvo u Katru: Zašto se nogomet iskorištava za LGBT agendu u zemlji u kojoj se krše prava žena, obitelji, vjeroispovijesti, stranih radnika?

Strogo se kriminalizira izvabračni seks. Zakoni neproporcionalno utječu na žene, budući da trudnoća služi kao dokaz izvanbračnog seksa, a žene koje prijave silovanje mogu biti kazneno gonjene zbog dobrovoljnog seksa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaznom zatvora od deset godina (čl. 288.) propisana je i kazna za dobrovoljnog spolnog odnosa s osobom starijom od šesnaest godina izvan braka, što se može primijeniti i na sporazumni istospolni odnos između žena, muškaraca ili heteroseksualnih partnera.

Katar je većinski muslimanska nacija. Vlada koristi sunitski zakon kao temelj svojih kaznenih i građanskih propisa. Strani radnici i turisti mogu se slobodno pridružiti drugim vjerama “sve dok su diskretni i ne vrijeđaju javni red ili moral”.

Katar je prošle godine okončao pauzu od dva desetljeća u primjeni smrtne kazne, usmrtivši nepalskog radnika migranta, objavljeno je u izvješću Amnesty Internationala.

Kršila su se prava radnika tijekom izgradnje stadiona, ali i drugih stranih radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko će se zauzeti za žene, obitelji, kršćane ili diskriminirane radnike u ovoj zemlji?

BLM i klečanje – Vatreni odbili

Već se i prije politika miješala u nogomet. Na posljednjem Europskom prvenstvu govorilo se o klečanju u sklopu podrške radikalnom ljevičarskom pokretu “Black lives matter”(BLM – Crni životi su važni).

Engleski reprezentativci klečali su prije svake utakmice, što se nije svidjelo svim navijačima koji su zvižducima dali to do znanja. Inače, jasan stav da neće klečati imali su i Rusi, Mađari, Slovaci i Poljaci, Česi i Škoti. Naravno, i Hrvatska je odbila klečanje.

“HNS i reprezentativci osuđuju sve oblike diskriminacije, poštujemo pravo svakoga da odabere način na koji će se boriti protiv rasizma. Svi igrači imaju pravo na svoje mišljenje, kako će se postaviti prema tome”, rekao je glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak te je dodao da klečanje nije u kontekstu hrvatske kulture i tradicije.

“Hrvatski reprezentativci zajednički su odabrali prije utakmice s Belgijom kako neće klečati te su mirnim stavom poštovali klečanje svojih belgijskih kolega. Hrvatski nogometni savez poštuje stav hrvatskih reprezentativaca te neće nametati obvezu klečanja koje u kontekstu hrvatske kulture i tradicije ne predstavlja simbol borbe protiv rasizma ili diskriminacije”, poručio je glasnogovornik HNS-a.

Zašto je odluka Hrvatske da neće klečati bila potpuno ispravna?

“Ne vidim niti jedan razlog zbog kojega bi hrvatski reprezentativci trebali klečati na utakmicama kao dio globalističkog ljevičarskog Black Lives Matter općeg rituala. Kakve veze mi imamo s kolonijalizmom, robovlasništvom pa čak i sporadičnim rasizmom?
Neka kleče oni koji imaju razloga osjećati se krivima!”, objavio je Igor Peternel (DP) na svom Facebook profilu.

Ako pogledate popis zemalja čiji reprezentativci kleče jasno je kako je riječ većinom o zemljama koje su imale svoje kolonije. Hrvatska nogometna reprezentacija odluku je donijela na potpuno ispravan način jer u kontekstu hrvatske kulture i tradicije klečanje ne predstavlja simbol borbe protiv rasizma ili diskriminacije i to nema nikakve veze s Hrvatskom.

> Peternel o Euru: ‘Neka kleče oni koji imaju razloga osjećati se krivima’

Podsjetimo, klečanje uoči utakmice nije bio dio UEFA-ina protokola.

SP u Katru – dugine boje i boje ukrajinske zastave

FIFA-ino pravilo je da kapetani oko ruke nose jednobojnu traku s natpisom “respect” (poštovanje).

I dok su se neke reprezentacije izjasnile da će nositi dugine boje na kapetanskim trakama, poljski kapetan Robert Lewandowski u Katru će na ruci nositi traku s bojama ukrajinske zastave koju mu je uručio Andrij Ševčenko.

Ako je na SP-u u Katru moguće nositi dugine boje i boje ukrajinske zastave, nema razloga da Hrvatskoj ne bude odobreno da nosi svoju zastavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.