Hrvatski olimpijski junak Damir Martin bio u srpskom logoru kao trogodišnje dijete

Foto: Fah

Sportsku životnu priču hrvatskog srebrnog olimpijca Vukovarca Damira Martina prati neobična životna priča. Njega je kao trogodišnjeg dječaka u Vukovaru zatekao strašni rat i srpska agresija, a samim time i sva razaranja i muke koje podnijeli vukovarski Hrvati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema pisanju dnevnika 24 sata, u vrijeme napada zločinačke komunističke JNA na Vukovar Damirov otac Boris uzeo je pušku u ruke i branio voljeni grad na Dunavu. Za to vrijeme majka Dubravka je sa dvoje male djece, sinovima Damirom i Stanislavom, završila u srbijanskom logoru Velepromet gdje su se događali strašni zločini i gdje je tijekom agresije ubijeno ili nestalo preko 800 Hrvata.

“Sedam dana nisam znao ništa o njima. Niti jesu li uopće preživjeli.Sva sreća da (Srbi op. u.) nisu saznali da sam hrvatski borac jer ih tada vjerojatno ne bih nikada više vidio”, rekao je za 24 sata Damirov otac Boris.

Nakom Veleprometa, najstrašnijeg srpskog zbirnog logora u Domovinskom ratu, majka Dubravka je sa sinovima Damirom i Stanislavom odvedena u Srbiju na ispitivanje, točnije u Rumu i Novi Sad, gdje su ih kasnije ipak pustili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Na svega deset kilometara od Vukovara nalazili su se kino, voda i struja. Mi smo tri mjeseca živjeli u podrumu bez struje i vode. Djeci sam mogla dati samo D vitamine. U ta tri mjeseca izgubila sam 16 kilograma”, sjeća se majka Dubravka.
Nakon pada Vukovara otac Boris uspio se suborcima probiti iz četničko-komunističkog okruženja i izbjeći strašnu sudbinu mnogih vukovarskih boraca. Majka i djeca sa ocem Borisom susreli su se u Zagrebu, te otišli u Austriju preko jedne vukovarske austrijske obitelji. Godine 1996. vratili su se u domovinu, a sve je ostalo jedna krasna hrvatska obiteljska priča koja je završila srebrnom medaljom na Olimpijskim igrama.

Malo je poznato da je i Damirov djed bio veslač, otac Boris i majka Dubravka također. Dapače otac Boris Martin je svjetski veteranski prvak u dvojcu, četvercu i osmercu!

“Znam za logore više po pričanju, nego po sjećanju, kao da sam gledao neki film, a ne proživio sve to”, riječi su srebrnog olimpijca zlatnog sjaja Damira Martina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.