Hrvatski sportaši na ponos Hrvatskoj: Nikad toliko nogometaša u najjačim ligama svijeta…

Foto: fah

Što god tko mislio o hrvatskom sportu, koji danas, zahvaljujući jednom dijelu medija, proživljava ne baš sretne trenutke, nogometu posebno, nema sumnje kako je sport u ovoj moralno  devastiranoj zemlji rijetkost koja funkcionira, daje rezultate. Dovoljno je prisjetiti se zadnjih Olimpijskih igara i rekordnu žetvu medalja, dovoljno je spomenuti obitelj Kostelić, Vlašić, Petrović… Kampanje protiv njih počinju i završavaju, njihovi uspjesi trajno ostaju.  To ne mogu promijeniti čak ni mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, nije, to, naravno, sve, bez obzira na loš rezultat, da ne upotrijebimo težu riječ, Vatrenih na Islandu prije nekoliko dana u sklopu kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo hrvatski nogomet raste na svim područjima, a o čemu se ne piše dovoljno i ne govori onoliko glasno koliko bi možda trebalo. Naglašavaju se tek loše stvari, kojih, naravno, ima, ali koje su u velikoj manji, u sjeni blistavih postignuća hrvatskih sportaša, nogometaša.

Primjerice, Hrvatska u četiri od šest prvaka najjačih nogometnih liga u Europi ima igrače, u svim najjačim europskim nogometnim ligama ima Hrvata. I to ne samo grača koji se tek bore za opstanak i životare na klupi. Vatreni diljem Europe igraju važne uloge u svojim klubovima. Takvim se rezultatima mogu pohvaliti tek rijetki, rijetke zemlje, oni najveći, poput Brazila, Argentine, Njemačke…

Toliko napadani, toliko osporavani, kapetan Vatrenih Luka Modrić jedan je od najboljih igrača prvaka Europe i prvaka najjače europske nogometne lige – Primere, dakle, Reala. U Realu sve značajniju ulogu igra i Mateo Kovačić. Naravno, pitanje je zašto se to još uvijek ne vidi i na igri Vatrenij, odgovora ima više i nisu svi jednostavni No, ostavimo sad po strani hrvatsku nogometnu reprezentaciju i imperativ koji Vatreni imaju. Imperativ? Da! Hrvatska se mora, jednostavno mora, s ovakvim igračima plasirati na SP u Rusiji. ”Modrićeva generacija” zaslužuje dostojan oproštaj od najdražeg dresa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, idemo dalje, Mario Mandžukić i Marko Pjaca osvojili su talijansko prvenstvo s Juventusom, igrali finale Lige prvaka. Mandžukić je u finalu zabio jedan od najljepših pogodaka uopće kad su europski kupovi u pitanju. Danijel Subašić s Monacom pokorio je Francusku, a pritom je klub skromnog budžeta došao i do same završnice Lige prvaka. U portugalskoj ligi Hrvatska ima Branimira Kalaicu i Filia Krovinovića.

Spomenuli smo Italiju, ne zaboravimo Marija Pašalića u Milanu, Ivana Perišića te Marcela Brozovića u Interu, boje Fiorentine brane Milan Badelj i Nikola Kalinić. Tu su još Strnić, Hrvoje Milić, Ivan Vargić, Lorenco Šimić, Ante Budimir, Bruno Petković, Stipe Perica, Andrija Balić, Josip Posavec, Hrvoje Miličević, Robert Murić.

Hrvatska nema predstavnika, dakle, svojih igrača, u prvacima Engleske i Njemačke, Chelseu te Bayernu, no, to ne znači da ih nikada nije imala, Olić, Mandžukić, Pranjić, Mario Stanić tek su neki od njih. Kad smo spomenuli Englesku ne zaboravimo Dejana Lovrena, koji je stup obrane kultnog engleskog Liverpoola i jedan od najboljih stopera Premiershipa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Francuskoj smo spomenuli Danijela Subašića, no, tu su Ivan Santini te Mateo Pavlović, član tamošnjeg prvoligaša Angersa. Santini je ujedno i jedan od najboljih strijelaca francuske lige iako je sezonu zaključio u skromnom klubu, skromnih financijskih mogućnosti.

Bundesliga, koja je oduvijek bila posebno značajno odredište za Hrvatske, također se može pohvaliti s nekoliko hrvatskih nogometaš Tin Jedvaj i Andrej Kramarić jedini su reprezentativci iz njemačke lige, no, nisu jedini Hrvati u jednoj od najjačih nogometnih liga svijeta. Ne zaboravimo Antu Rebića te Antonia Čolaka, Josipa Breklala…

Primera nisu samo Real i Barcelona, iako su oni objektivno okosnica te lige, u Barceloni igra Ivan Rakitić te je standardni udarnih 11, dok u trećem po snazi klubu španjolske lige igra Šime Vrsaljko. Desni bočni hrvatske reprezentacije od kojeg hrvatski nogomet jako puno s pravom očekuje s obzirom kako je Dario Srna odlučio umiroviti vatreni dres. Tu su, naravno još Alen Halilović, Marko Livaja, Duje Čop…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski nogomet nikad nije bio zastupljen u tolikoj mjeri u tako jakim europskim ligama, pa čak i u vrijeme kada je hrvatska reprezentacija osvojila treće mjesto na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.