U Hrvatskoj je sve na prodaju, pa i hrvatski prvak…

Foto: fah

Hrvatski nogometni prvak Rijeka vrijedi puno manje od Dinama ili Hajduka, koji je prošlu sezonu završio na trećem mjestu HNL-a. Naime, u četvrtak je na riječko Gradsko vijeće stigao dokument u kojemu se otkriva i potencijalni kupac hrvatskog prvaka, a koji je pokazao zanimanje za otkup dionica Volpijevog Social Sporta. Očito kako je u vrijeme besparice u hrvatskim klubovima sve na prodaju, pa i hrvatski prvak. Prema dokumentu koji je stigao na Gradsko vijeće Rijeke vrijednost aktualnog hrvatskog prvaka je nešto manja od 83 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Hrvatski nogometni klub Rijeka sportsko dioničko društvo Rijeka za obavljanje sportskih djelatnosti (dalje kratko: HNK Rijeka s.d.d.), sa sjedištem u Rijeci, Rujevica 10, trgovačko je društvo u vlasništvu Grada Rijeke i nizozemske zaklade Stichting Social Sport, s ukupno upisanim temeljnim kapitalom u iznosu od 82.870.600,00 kn, podijeljenim na 828.706 redovnih dionica nominalnog iznosa po 100,00 kn svaka,” navodi se u dokumentu.

Primjerice temeljni kapital Dinama je 210 milijuna kuna, toliko ga je naime, procijenila revizorska kuća PricewaterhouseCoopers. Prema pisanju dijela hrvatskih medja zapravo je Hajduk imao najveću vrijednost tijekom procesa preoblikovanja. Naime, Hajduk je 2008. godine procijenjen na 265 milijuna kuna. Kako piše portal 24 sata ta procjena nije imala puno veze s tržišnom vrijednosti Hajduka nego je najviše bila uvjetovana dugom od 250 milijuna kuna. Drugim riječima da je Hajduk procijenjen na manje ne bi se ni mogao privatizirati, jer se ne može preoblikovati klub koji vrijedi manje od duga koji ga opterećuje, piše portal 24 sata.

Glede cijene dionica – Dinamove bi trebale vrijediti između 500 i 1000 kuna, Hajdukova je u vrijeme preoblikovanja koštala 500 kuna, dok su se dionice Osijeka prodavale za 100 kuna. Oko 100 kuna danas vrijedi i dionica Rijeke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kupac koji je spreman krenuti u kupnju 70% dionica kluba vrijednih oko 58 milijuna kuna je trgovačko društvo eanna Limited koji je registriran 1. prosinca u Londonu, a navodno se iza njega krije Damir Mišković.

Prije svega grad Rijeka se mora odreći prava prvokupa dionica na koje ima pravo temeljem ugovora, prijedlog je da grad zadrži svojih 30 posto dionica u klubu, a da se odrekne prava prvokupa na preostalih 70 posto dionica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.