Ilić: preveslali smo ocean, izmolili 500 krunica, zavijorili hrvatsku zastavu!

Foto: Martin Cruickshank i Werner Ilić

Martin Cruickshank i Werner Ilić, dvojica hrvatskih branitelja, nakon gotovo tri mjeseca uspjela su u povijesnom pothvatu prelaska Atlantskog oceana u čamcu na vesla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prenosimo poruku Wernera Ilića:

“MI SMO USPJELI! Naša sveta Hrvatska zastava će se vijoriti među zastavama liga prekooceanskih veslačkih velesila, Martin i Ja smo prvi Hrvati iz Hrvatske koji su to uspijeli.

Trebalo nam je 83-dana da prijeđemo Atlantski ocean i bilo je jako teško zbog meteorološki uvjeta i ocean nije imao milosti prema nama. Za cijelo to vrijeme bilo je samo, ajmo reći, 4-dana lijepog vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovno učili hodati

Kada smo se uspjeli dočepati kopna morali smo ponovno učiti hodati (smiješno). 83-dana nas je stalno bacalo i ljuljalo u sedam metarskom čamcu i mi koji smo veslali kao Ben Hur u lancima vezani (uvijete su bili vrlo Spartanski). Moja stražnjica izgleda jednostavno kao Ementaler sir (puna rupa od veslačkog sjedala i trenja) nakon tisuće i tisuće i tisuće i tisuće kilometri veslanja….Ja sam vrlo umoran i da me sada vidite ne bi me prepoznali zato jer sam smršavio pola čovjeka

Za ovo vrijeme veslanja preko oceana moj otac (Slavko Ilić) je umro u 82 godini života (pokoj mu dušu). Nisam mogao, naravno otići na sprovod u Chikago, SAD zbog ovog podviga. Još sam uvijek u šoku, tužan i u žaljenju svog pokojnog oca zato jer sam ga izuzetno cijenio i volio. On mi je značio sve u životu i usadio Hrvatsvo u mom srcu. Ja sam upravo čovjek koji jesam zbog njega i uvijek ću njemu biti vječno zahvalan za sve što mi je pružio i učinio u mom životu.

Malo ću sada uživati sa svojom ženom Ružicom na Barbadosu i onda letimo natrag u Zagreb. Za slijedeća dva (2) tjedna ugasiti ću svoj mobitel, e-mail i ostala komunikacijska sredstva zato jer mi treba malo mira vremena da dođem sebi i nadam se da to razumijete. Također moram rješavati neke obiteljske obaveze nakon Očeve smrti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvala svima

Želim ZAHVALITI SVIMA VAMA, dali zbog sponzorstva, financijske pomoći, moralne podrške, molitva da nas čuva, vaših vjerovanja i nada da ćemo uspieti, te najviše zahvaljujem zbog vašeg prijateljstva i bratstva. Sigurno ću stupiti u kontakt sa svima Vama pojedinačno kada dođem sebi i riješim obiteljske obaveze.

Mi smo planirali da destinacija bude Martinique, ali zbog COVID mjera, Zika komarac bolesti tamo i loših meteorološki uvjeta na sjevernoj ruti do Martinique mi smo prešli na rezervni plan i destinaciju Barbados što je južnije. Bez brige, još se ubraja kao prekooceansko veslanja i priznati je od ORS (Ocean Rowing Society – Oceanski Veslački Savez), te HRVATSKA ima po prvi put svoju ponosnu zastava koja vijori u ligi prekooceanskih velesila, zemalja koje su uspješno preveslale ocean.

Ovaj podvig je bilo za sve Hrvatske Branitelje i Domoljube kao znak zahvalnosti za stvaranje naše svete države i za sve ponosne Hrvati u Domovini kao i u inozemstvu da pošaljemo poruku kako pravi Hrvat uvijek može sve učiniti, i da je domoljublje privilegija i čast što se živi svaki dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krunica najjače oružje

Zapamtite da nikad nisi star da ostvariš svoje snove, nego pitanje treba glasiti; koliko žarko želiš? Meni je 55 godina, a mom veslačkom partneru (Martin Cruickshank) je 61 godina i reći ćemo Vam iz iskustva da je sve u Vašem srcu i ono je najvažnije.

Putovanje je bilo teško, zahtjevno i izazovno, ali dva (2) stara veterana su ga savladali i pobijedili. Čuti će te poslije koji su prepreke bili na našem putu i kako smo ih mi savladali, a da ne kažem o prevrtanju čamca. Zato morate uvijek imati vjeru i nadu da će te izvući i uspjeti sve. Za ovih 83-dana veslačkog putovanja ja sam izmolio 500 krunica i vjerujte mi da je krunica najjače oružje.

Nadam se da ste svi ponosni na Martina i mene, jer smo dali apsolutno sve od sebe da bi uspjeli ovaj u ovom podvigu.

Do našeg skorog viđenja i komunikacije, stojte mi dobro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SVE ZA HRVATSKU – HRVATSKA IZNAD SVEGA!

Bože blagoslovi vas sve!”

Pothvat počeli 15. siječnja

Projektom Veslom preko Atlantskog oceana branitelji su Hrvatsku uvrstili u ligu zemalja prekooceanskih veslača, u kojoj je uz Hrvatsku, još samo 31 zemlja.

Svojom su plovidbom u ekološki potpuno prihvatljivom čamcu Fenix, dvojica dragovoljaca Domovinskog rata ne samo odali počast domovini, već i osvijestili javnost o važnosti zaštite prirodnih resursa, a posebno oceana i mora.

Svoj su pothvat prigodno počeli 15. siječnja 2022., na dan kada je prije 30 godina međunarodna zajednica priznala Republiku Hrvatsku, a završili su ga upravo na Dan planeta Zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.