Ima li nas ‘samo’ tri milijuna i ‘pljujemo’ li po Modriću i Daliću?

milijuna
Foto: FIFA.com

Jedan od analitičara i komentatora HRT-a, koji nas u ove vruće dane Europskog prvenstva uveseljavaju svojim komentarima i svojom vizijom hrvatske reprezentacije, je i Mario Carević. Naime, Carević je, bez imalo želje da kritiziramo, a ne daj Bože napadamo, kazao, između ostaloga, kako je ”nas samo tri milijuna, a imamo takve uspjehe posljednjih godina”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije samo tri milijuna: I dijaspora je bazen na kojem hrvatski sport gasi svoju žeđ

Naime, Carević je s pravom, dobronamjerno, htio poslati poruku kako smo toliko malobrojni, a tako uspješni.  I to je činjenica, nas Hrvata doista nema koliko i Brazilaca, ali smo ih na SP-u izbacili u četvrtfinalu.

Međutim, je li u pravu, jesu li u pravu svi oni koji sve češće, pa čak i Joško Jeličić. koji je po Indexu ” više za Bujicu nego za javnu televiziju”, tvrde kako nas eto nema ni četiri milijuna? Naravno, tu leži pogreška, u njihovom slučaju možda i nenamjerna? Naime, ”nas” nema samo tri milijuna, nema ”nas” ni samo četiri milijuna, nas je gotovo dvostruko više ako Hrvatima u domovini dodamo, a to moramo, Hrvate iz BiH te dijaspore.

Bez dijaspore, kako je to pokojni predsjednik dr. Franjo Tuđman znao reći, bez jedinstva iseljene i domovinske Hrvatske, ne bi bilo ni hrvatske države. I dijaspora je bazen na kojem hrvatski sport gasi svoju žeđ. Primjerice, samo taj detalj i ništa više, iz dijaspore dolaze i Josip Šimunuć, i Niko Kovač, i njegov brat također, i Ivan Rakitić i, na kraju krajeva, jedan od naših najboljih tenisača svih vremena Marin Čilić. I mnogi, mnogi drugi…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što smo mi Hrvati u Hrvatskoj bez Hrvata iz dijaspore i tko su oni iz dijaspore bez Hrvatske?

Pljuje li doista nacija po Modriću i Daliću?

S druge strane, a nakon dva kiksa hrvatske reprezentacije na Europskom prvenstvu, iz dijela medija, od strane dijela analitičara te trenera, krenuli su žestoki napadi prvenstveno na izbornika Zlatka Dalića te kapetana Vatrenih Luku Modrića. Kažemo kako se radi o napadima jer s kritikama, ozbiljnim kritikama, nitko nema niti bi smio imati problema. Sve je podložno kritici, pa tako i sportski heroji nacije.

No je li sve, je li bilo što, podložno i ”pljuvanju”? Naime, u  članku Večernjeg lista pod naslovom: ” ‘‘Pljuvanje po Daliću i Modriću izraz su teške frustracije i tupila dijela nacije” bivša novinarka Indexa Dea Redžić, u inače korektnom članku, postavlja tezu kako u pljuvanju sudjeluju i navijači.  I da se zapravo na neki način radi o većini. Dea, koja daleko trezvenije razmišlja i piše poslije odlaska s Indexa, što je očito jedna pozitivna nuspojava apstinencije od spomenutog portala, osuđuje napade na hrvatski dvojac s kormilom te zapravo brani hrvatske sportske legende imputirajući odgovornost ”nacije”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudjeluje li u svemu tome, u jednoj bezprizornoj hajci, nacija?  Dalić i Modrić i danas, nakon kiksa s Albancima i poraza od Španjolske imaju podršku ogromne većina Hrvata, hrvatske nacije, ako hoćete. Preko osamdeset posto Hrvata na strani je izbornika i kapetana. Nema oko toga realne dvojbe.

Zašto izgleda da je napadača jako puno?

Možda se to ne vidi, ali samo zato što u hajci sudjeluje, hajku predvodi, jedan dio medija, koji su ništa drugo nego glasnogovornici radikalne ljevice. Komentare ispod njihovih članka, na njihovim profilima na društvenim mrežama, ne treba uzimati ozbiljno, mahom se radi o trolovima, lažnim profilima, jednim dijelom i samim autorima tih članaka… Takvim se metodama ljevica služi od kada su shvatili da postoji internet.

Drugim riječima, radi se o trolanju, stvaranju iluzije kako je njih jako puno, barem devedeset posto. Da je to istina a što oni nastoje prikazati, u Hrvatskoj bi ekstremna, ne ova biriselska, HDZ-ova, ljevica bila na vlasti trideset godina. Kao što znamo da na izbore izađe 110 posto građana, kao nekoć u demokratska Titova vremena, ne mogu dobaciti puno više od trideset posto. Puno, previše, ali, srećom, nedovoljno.  Ni svi oni nisu jedinstveni kad je hrvatska reprezentacija u pitanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako zapravo diše hrvatska nacija? Pogledajte nezaboravne prizore i slike hrvatskih navijača u Njemačkoj posljednjih dana. I tako je oduvijek i tako će još dugo biti kad je hrvatska nogometna reprezentacija u pitanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.