Index ponovno podcijenio reprezentaciju: Prisjetimo se pozivanja na bojkot u vrijeme Milanovićeve Vlade

Foto: snimka zaslona, fah

“Loša Hrvatska pred ispadanjem s Eura”, pisalo je u tijeku utakmice na portalu Index, osnivača Matije Babića. I to im nije prvi put da podcjenjuju igru hrvatske nogometne reprezentacije i obeshrabruju navijače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Index pozivao na bojkot reprezentacije

Krajem 2015. godine novinarima Indexa zabranjen je ulazak na presicu. Predsjednik HNS-a Davor Šuker jednom od novinara uzeo mobitel s kojim je snimao te ušao u dvoranu. Nekoliko minuta kasnije mobitel je vraćen, ali novinarima portala Index nije dozvoljen ulazak u dvoranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HNS i ‘Uvijek vjerni’ potpisali ugovor o suradnji, portalu Index zabranjeno izvještavanje

HNS je tjedan dana prije tog događaja u ovorenom pismu objavio kako sportskoj redakciji Indexa zabranjuje dolazak na utakmice hrvatske reprezentacije, ulazak u prostorije Saveza i konferencije za novinare zbog, kako su objasnili, senzacionalističkog novinarstva te poziva na bojkot reprezentacije.

Index je na bojkot reprezentacije pozivao i kasnije, 2017. godine. Trudili su se tada svojim pozivima na bojkot narušiti zajedništvo te sjajnu atmosferu koja vlada u samoj reprezentaciji, među igračima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Indexov poziv na bojkot hrvatske reprezentacije ponovno doživio potpuni fijasko: Navijači ovacijama dočekali Vatrene, posebno Luku Modrića! 

Kad je sve počelo?

Mnogi će reći kako je sve započelo prvim izjavama nakon preuzimanja dužnosti bivšeg ministra sporta u Vladi Zorana Milanovića, Željka Jovanovića. Koji je jasno pokazao što želi kada je rekao: ”Ovo je vrhunac apsurda hrvatskog nogometa, pozivam klubove da se sastanu i potaknu pitanje smjene vrha HNS-a…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Cirkus hrvatske nogometne lige ovdje je doživio svoju kulminaciju. Odgovornost za to snosi vrh nogometne organizacije i koliko god će grubo zvučati ovo što ću sad reći, to govorim s punom odgovornošću i mislim da je krajnje vrijeme da se Mamić, Marković (op. a. danas pokojni, legendarni Vlatko Marković) i Srebrić uhvate za ruke, stanu pred ogledalo i pljunu u to što vide…”, nije se zaustavio Jovanović nastavljajući s vrijeđanjima.  Jovanović je to 2012. godine rekao u Puli nakon što je prekinuta utakmica HNL-a Istra-Rijeka zbog bakljade.

Podsjetimo, kad je SDP preuzeo vlast već u siječnju 2012. tadašnji SDP-ov ministar Jovanović je najavio: ”Zajedno s ministrom Arsenom Baukom isušit ću močvaru u Hrvatskom nogometnom savezu…”

Slučaj svastika

Luka Modrić i Vatreni su do splitskog skandala sa svastikom bili uvjerljivo prvi u skupini u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2016., ozračje oko reprezentacije bilo je sjajno, mediji su bili puni hvale za izbornika Niku Kovača. No, zbog kukastog križa UEFA je Hrvatskoj oduzela bod, fenomenalna atmosfera je raspršena. Igrači su se razočarani počeli pitati ”za koga mi to zapravo igramo”, uslijedile su loše igre, smjena izbornika Kovača. Tek dolaskom Ante Čačića situacija se stabilizirala i Vatreni su izborili Euro u Francuskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko su autori svastike na Poljudu i je li to zapravo bio napad na hrvatsku nogometnu reprezentaciju, pokušaj da se uoči velikog derbija protiv višestrukog svjetskog prvaka Italije nanese hrvatskom nogometu nepopravljiva šteta, obezglavi Hrvatski nogometni savez, a Vatrene na duže vrijeme izbaci sa svjetske nogometne pozornice?

Ostojić: Policija je na dobrom tragu da riješi slučaj svastike na Poljudu

U to vrijeme, tadašnji ministar unutrašnjih poslova, Ranko Ostojić, najavio je skoro rješenje ”slučaja svastika.”  Naime, u sedmom mjesecu 2015. Ranko Ostojić izjavio je kako je policija na dobrom tragu da riješi slučaj kukastog križa na stadionu Poljud te da je siguran kako će ga riješiti. ”Najbrže moguće i kada se prikupe dokazi da netko bude priveden”, rekao je tada Ostojić.

VIDEO: Prepoznajete li osobe koje su nacrtale svastiku na Poljudu?

Splitska policija je u istom, sedmom mjesecu 2015., objavila i snimku dvojice muškaraca koji se sumnjiče za crtanje svastike na poljudskom stadionu, zamolili su pomoć građana, da im dojave ako prepoznaju osobe sa snimke. Zapis je snimljen u noći na 9. lipnja, dakle, tri dana prije odigravanja kvalifikacijske utakmice Hrvatske i Italije.

No, rješenja nije bilo. Osobe koje su ulovljene na snimkama jedne od 80-ak nadzornih kamera na Poljudu nisu identificirane zbog loše kvalitete snimke.

Velika kazna

Disciplinska komisija Europskog nogometnog saveza (UEFA) kaznila je Hrvatski nogometni savez (HNS) oduzimanjem jednog boda u natjecanju kvalifikacija za EURO 2016., zbog “rasističkog ponašanja”, odnosno kukastog križa koji je bio vidljiv na travnjaku splitskog Poljuda tijekom utakmice Hrvatska – Italija koja se igrala 12. lipnja 2015. godine.

Usto, HNS je kažnjen sa 100.000 eura, a iduće dvije domaće utakmice u UEFA-inim natjecanjima ponovno su Vatreni igrali bez publike, kao i protiv Italije, do kraja tih kvalifikacija za Euro, prema kazni u UEFA-e, Hrvatska je dobila zabranu igranja na stadionu Poljud.  Hrvatskoj je u to vrijeme u ciklusu kvalifikacija za Europsko prvenstvo preostao još samo jedan domaći susret s Bugarskom. Srećom, Vatreni su kvalifikacije izgurali uspješno i plasirali se na Euro, koje se 2016. igralo u Francuskoj.

Bila je to najteža kazna koju je HNS do tada dobio od svog osnutka.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.