Izbornik Šoštarić o rukometnoj bajci u Danskoj: ‘Djevojke imaju ogromno srce’

šoštarić
Foto: fah

Rukometna bajka u zemlji Hansa Andersena. Djevojke koje su u Dansku ispraćene poput ružnog pačeta, izrasle su u labudice kojima se ponosi sportska Hrvatska. Iako šira javnost nije ni znala da su otišle na Europsko prvenstvo, iako su tamo bez nekoliko važnih igračica – izborile su meč za polufinale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Krenuli smo s idejom sitnih koraka. Nakon što na prošla dva prvenstva nismo pobijedili nijednu utakmicu, želja je bila ostvariti barem jednu pobjedu, prisjeća se izbornik Nenad Šoštarić, javljajući se u eter Sporta i glazbe nakon dana odmora, a uoči pripreme za utorak i odlučujući susret s Njemačkom.

– Već u međusobnim razgovorima cure su shvatile da mogu puno i bilo je samo potrebno da se uvjere na terenu, što se dogodilo pobjedom protiv Mađarske. Tad se granica samopouzdanja podigla, nakon čega one iz dana u dan pokazuju ono što sam ja znao i prije, ali u što mnogi nisu vjerovali, govori izbornik naših rukometašica koje su s četiri pobjede i samo jednim porazom na Europskom prvenstvu u Danskoj došle nadomak plasmana u polufinale, ujedno i sigurne vize za odlazak na Svjetsko prvenstvo prvi put nakon deset godina.

– Na tu utakmicu s Njemačkom gledamo kao na četvrtfinale, iako ona to teoretski nije. Ta utakmica je svojevrsna nagrada djevojkama. Ovo što sada radimo, radimo za sve one dane provedene na treninzima, za proliveni znoj i sva ona putovanja u nekim nepoznatim i nenormalnim uvjetima, gdje nitko nije obraćao pažnju na nas, osim naših najbližih i par prijatelja. Mislim da to treba biti motiv djevojkama, koje imaju ogromno srce i nastavit će davati sve od sebe. Drago mi je da su sada svi vidjeli da postoji ženski rukomet i nadam se da to neće biti samo priča od tjedan dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nenadu Šoštariću ovo je treći mandat na klupi reprezentacije, a radi se o neumornom stručnjaku koji godinama stvara igračke vrijednosti u hrvatskom ženskom rukometu. Ovu je ekipu preuzeo nakon smjene generacije, s dugoročnim ciljem povratka na svjetsku i olimpijsku scenu.

– Već nakon prošlog Eura 2018. sam predviđao da možemo ove godine ostvariti napredak. Okolnosti su se promijenile, otkazan je Tokio nakon kojeg je u mnogim reprezentacijama trebalo doći do bitnih promjena koje su sada odgođene, ali mi smo svejedno pokazali svoju vrijednost. Zbog koronavirusa u Podravki došli smo ovdje bez ijedne igračice prvaka Hrvatske, bez Ivane Kapitanović i Ivane Dežić, ali moja je filozofija uvijek bila na tragu toga da reprezentaciju čine one igračice koje su tog trenutka na raspolaganju. Imamo 11 igračica iz hrvatske lige za koju se govori da je loša, što očito nije baš tako. Pobijedile su četiri jaka suparnika zaredom u tijesnim završnicama, pokazale su psihičku i fizičku stabilnost. Pet utakmica u deset dana, nakon samo tjedan dana priprema, različiti ritmovi igračica koje su došle na okupljanje … Prilagodili smo se nenormalnim okolnostima, zato smo puno rotirali i računali da će svaka igračica dati svoj doprinos, kaže izbornik, što se nadovezuje na priču o uspjehu kolektiva.

– Ja to zovem – obitelj. To je ono što vam omogući da pobijedite jače suparnike, a bez čega vam kvaliteta ne vrijedi. Djevojke dišu zajedno i to im jako pomaže. Na kraju krajeva, smisao sporta treba biti radost i veselje, a djevojke ovo prvenstvo odrađuju s osmijehom na licu i to je meni najvažnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utakmica s Njemačkom na rasporedu je u utorak u 18 sati i 15 minuta. Hrvatsku pobjeda sigurno vodi u polufinale, a protivnice nisu nepobjedive. Štoviše, Hrvatska je prošle godine odigrala četiri utakmice s Njemačkom, dvije kvalifikacijske za Svjetsko prvenstvo i dvije prijateljske, pri čemu su oba susreta na domaćem terenu okončana neriješenim rezultatom.

– S tim da smo utakmicu u Zagrebu također igrali bez igračica Podravke, ali i onih iz inozemstva, prisjetio se izbornik Šoštarić, pa zaključio:

– Poznamo se jako dobro. Njihov izbornik mi je rekao “jedino smo mi znali koliko vi vrijedite”. Imaju fizički vrlo snažnu ekipu, spajaju njemačku disciplinu s nizozemskim stilom koji im je usadio trener Henk Groener. S druge strane, mi za razliku od prošlogodišnjih utakmica s Njemačkom sada imamo naše najbolje pucače, imamo samopouzdanje i bit će to jako interesantna utakmica, puna svega onoga što čini ljepotu rukometa, zaključio je Nenad Šoštarić, čovjek koji stvara i pobjeđuje u teškim uvjetima, jedan u nizu hrvatskih sportskih “čudotvoraca”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.