Izbornik Zlatko Dalić o Francuzima, kultu reprezentacije, arogantnim Englezima, Modriću i Zlatnoj lopti, trenerskim uzorima

Foto: fah

Trebala je to biti uobičajena novinarska konferencija dan nakon utakmice, strogog protokola i ograničenog broja pitanja, no sve se pretvorilo u ugodno jednostavno druženje s izbornikom hrvatske reprezentacije Zlatkom Dalićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski izbornik je spremno odgovarao na sva pitanja, smireno i staloženo, uostalom kao što se i ponaša sve ove dane otkako su ‘Vatreni’ započeli svoju rusku priču.

Dalić je odgovarao na pitanja o arogantnim Englezima, Francuzima, našem suparniku u finalu, izgubljenom i vraćenom kultu reprezentacije, o svojim trenerskim počecima i uzorima, o Zlatnoj lopti, kapetanu hrvatske vrste Luki Modriću, očajnoj infrastrukturi u Hrvatskoj….

Dalić je otkrio kako su ‘Vatreni’ bili dodatno motivirani zbog podcjenjivačkog odnosa pojedinih engleskih medija i igrača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Uvijek postoji dodatni motiv. Mi smo uvijek pokazivali respekt prema svima, a takav respekt očekujemo i od drugih posebice kada se vidi u kojim klubovima igraju naši igrači. Možda engleska momčad, ili prije svega vaši mediji, nisu imali određeni respekt prema nama tako da je taj dodatni motiv i postojao. Imali smo imotiv da obradujemo naše navijače i našu državu.”

Dalić se složio kako bi Luka Modrić trebao dobiti nagradu za najboljeg igrača turnira.

“Bio bi sretan kada bi Luka dobio Zlatnu loptu. U klupskoj karijeri je osvojio sve što se može osvojiti. Sjajan je igrač i mislim da je svojim igrama u Rusiji zaslužio nagradu.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neizostavno pitanje je bilo koliko su tri produžetka ostavila traga na njegovim igračima, posebice što Francuzi imaju dan odmora više, a nisu igrali niti jedan produžetak.

“Imali smo najteži put i Hrvatska će postati prva momčad koja je na svjetskim prvenstvima odigrala osam utakmica. Međutim, nije me strah jer što je nama teže mi smo bolji. Jednom u životu se igra finale i i bit će nam jako teško, ali vjerujem da ćemo snaći snage, motiva i energije da budemo dobri u finalu. Po tom pitanju je Francuska u prednosti.”

Dalić je naglasio kako se Hrvatska ulaskom u finale SP-a upisala u povijest. I to samo devet mjeseci nakon što je bilo upitno hoće li se uopće plasirati u Rusiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ušli smo uz bok velikana i ovim finalom smo definitivno ušli u povijest. Ali kada pogledamo uvjete u kojima radimo i egzistiramo, onda smo svjetsko čudo i fenomen,” kazao je Dalić još jednom dodavši: “Za tri mjeseca je utakmica Lige nacija protiv Engleske, a mi nemamo adekvatan teren gdje to igrati. Ali, imamo srce i ponos. Ovo je jedan od najvećih sportskih uspjeha u povijesti hrvatske države. Imali smo i u drugim sportovima uspjeha, ali s obzirom na popularnost nogometa, ovo je planetarni uspjeh.”

Dalić je dodao kako smo 20 godina živjeli u sjeni ‘Vatreni’, ponosni što smo donijeli nešto veliko našoj državi.” O slučajevima ‘Kalinić’ i Vida’ nije želio trošiti previš riječi.

“Neću ulaziti u stvari izvan terena i nogometa, što se tiče Kalinića žao mi je što je tako ispalo, ali to je nogomet i život. Mi smo reprezentacija koja je imala jednog igrača manje na Svjetskom prvenstvu.

Hrvatsku u finalu očekuje Francuska koja je prije 20 godina zaustavila ‘Vatrene’ u polufinalu osvojivši tada svoj prvi i do sada jedini svjetski naslov. Za “Tricolore” je tada igrao sadašnji francuski izbornik Didie

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.