Je li Zagreb ostao bez utrka Svjetskog skijaškog kupa?

Foto: snimka zaslona HRT

Snow Queen trophy, kojem je zagrebačko Sljeme domaćin od 2005. godine, pod znakom je pitanja ako je suditi prema preliminarnom kalendaru nove skijaške sezone koji još čeka službenu potvrdu u svibnju. Provjerili smo imaju li hrvatski ljubitelji skijanja razloga za zabrinutost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sezona skijaškog kupa završena je prije točno mjesec dana.

U prijašnijm godinama u ovo vrijeme uobičajeno se znao kalendar natjecanja za sljedeću sezonu bijelog cirkusa.

FIS – Svjetska skijaška federacija na službenim stranicama objavljivala je preliminarne kalendare i nekoliko sezona unaprijed.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine to nije slučaj, zbunjeni su organizatori, sportaši, navijači, mediji i svi ostali.

Naravno, u takvoj situaciji u medijskom prostoru počinju kolati različite informacije.

Tako su se na nekim skijaškim portalima pojavile neke od verzija kalendara natjecanja za iduću sezonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njima nema Zagreba, umjesto sljemenske utrke trebao bi se voziti ženski noćni slalom u Lechu. Kontaktirali smo s Hrvatskim skijaškim savezom kako bismo dobili konkretnije informacije. Nisu željeli pred kamere, oglasili su se porukom.

– Hrvatski skijaški savez je podnio službeni zahtjev FIS-u za organizaciju ženske i muške utrke Svjetskog kupa na Sljemenu u sezoni 23./24. Kalendar FIS Svjetskog kupa za sezonu 23./24. donosi Vijeće FIS-a na svojoj sjednici 24. 5.

Prema informacijama koje imamo, u ovom trenutku postoji 7 različitih verzija kalendara za iduću sezonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U nekoliko njih Zagreb je “unutra”, u nekoliko nije. Postoji mogućnost da Sljeme, kao i 2008., ugosti utrku u veljači.

Rade se detaljne analize, lobiranja vjerojatno ima sa svih strana.

Ono što Zagrebu ne ide u prilog zasigurno jest razvoj situacije, pogotovo u protekle dvije godine, muška utrka početkom 2022. nekoliko je puta prekidana, mučne scene koje su se događale u ciljnoj areni otišle su u svijet.

I početkom ove godine bilo je problema, na rasporedu su bile dvije utrke, a zbog toplog vremena održana je samo jedna, navode oni.

Od lipnja 2021. na čelu FIS-a je švedsko-britanski poduzetnik Johan Eliaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na glasanju pri njegovu izboru bilo je dosta kontroverzija.

Kongres su tada napustili predstavnici 10-tak nacija, bile su tu i dvije najveće skijaške velesile Austrija i Švicarska, a jedan od onih koji je napustio Kongres je i hrvatski predstavnik Vedran Pavlek.

Saga tu nije stala, slijedile su tužbe, a mnogi su mišljenja da je u svemu tome loše prošao Hrvatski skijaški savez i utrke na Sljemenu.

Otprilike tijekom izbora novog predsjednika, iz kalendara je izbačena muška utrka, sada se spominje izbacivanje i ženske.

Od 2005. na Zagrebačkoj gori održano je 17 ženskih i 12 muških utrka.

Hoće li Zagreb dočekati jubilarnu 30-u, službeno ćemo znati 24. svibnja, piše HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.