Jura Ozmec v.d. glavnog tajnika Svjetske udruge sportskih novinara

Fioto: fah

Biro AIPS-a, radno izvršno tijelo Svjetske udruge sportskih novinara na sastanku u talijanskom Vigevanu odlučilo je da će Jura Ozmec, predsjednik Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN), do daljnjega obnašati dužnost glavnoga tajnika AIPS-a.

Ozmec je na Kongresu AIPS-a u Koreji prije mjesec dana aklamacijom izabran za rizničara udruge, ali se na istom Kongresu zbog zdravstvenih razloga povukla dosadašnja glavna tajnica, Australka Ros Morris. Kako AIPS po trenutačnom Statutu nema funkciju glavnoga tajnika kao izbornu, već na natječaj, Biro je odlučio da će do daljnjega, a najdulje do idućeg Kongresa u Antaliji (Turska) AIPS predstavljati Jura Ozmec kao v. d. glavnoga tajnika, uz funkciju rizničara.

Biro AIPS-a čine predsjednik, Talijan Gianni Merlo, prvi dopredsjednik Turčin Esat Yilmaer, potpredsjednik s najviše izbornih glasova Kenijac Evelyn Watta, predsjednici kontinentalnih sekcija u izmjenjivom ritmu svake godine – prvi je Charles Camenzuli, AIPS Europa, s Malte, te rizničar i glavni tajnik. Biro se sastaje najmanje tri puta tijekom godine kako bi pripremio administrativne i druge obaveze AIPS-a, organizirali materijale i sastanke Izvršnoga odbora i ostale radne obaveze AIPS-a, uključivši stalne veze s najvišim sportskim tijelima širom svijeta.

Od ostalih odluka Biroa svakako je važno naglasiti kako je i AIPS izravno pogođen krizom u Zaljevu. Naime, iduće je godine bilo predviđeno da se uz izdašnu financijsku pomoć Katarske udruge sportskih novinara i katarskih sponzora obnovi svjetska nagrada za sportske novinare. Predsjednik Merlo i rizničar/v.d. glavni tajnik Ozmec, uz pomoć ostalih članova Biroa zaduženi su za izradu prijedloga kako naći financije ne samo za organzaciju nagrade, od koje AIPS nikako ne odustaje, već i za funkcioniranje AIPS-a u idućim godinama. Podsjetimo, AIPS okuplja više od 7500 sportskih novinara širom svijeta, a inicijalni natječaj za najbolje svjetske sportske novinare prije dvije godine u Abu Dhabiju je okupio gotovo 2000 radova u osam kategorija. Očito postoji zanimanje sportskih novinara širom svijeta za takvu nagradu, koja bi prema zamisli prije krize u Zaljevu postala godišnja.

No, AIPS već dulje vrijeme s najvećim sportskim svjetskim federacijama (FIFA, UEFA, IAAF, IHF itd) pokreće i održava projekt “Mladi novinari”, u kojem su već nekoliko puta na trošak AIPS-a sudjelovali i hrvatski mladi sportski novinari, koji su na velikim svjetskim sportskim događajima uz iskusne novinare učili tajne zanata. Da bi se taj projekt nastavio, pojačao, povećao i poboljšao, da bi Magazin AIPS-a i dalje izlazio, da bi funkcionrala web stranica (www.aipsmedia.com), da bi funkcionirale sportske komisije i unaprijeđenje uvjeta sportskim novinarima na svim sportskim borilištima, da bi nacionalne udruge imale podršku u svojim nastojanjima da poprave uvjete rada sportskim novinarima u svojim zemljama, ali i da se svi zajedno uspješno bore protiv modernih zala u sportu, poput utjecaja kladioničara na namještanje rezultata, doping, a i lažne vijesti i loše obrazovanje sportskih novinara, AIPS treba stabilnu financijsku situaciju i miran način rada, pa je jasno da ne može funkcionirati bez glavnoga tajnika.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/mh