Kad dio hrvatskih medija tuguje za Ivanom Španović, redovito kritiziraju Blanku Vlašić: Za sve svoje poraze Srbi krive ‘američku zavjeru’

Foto: Snimka zaslona

I dok hrvatski mediji, u čemu prednjače oni koji redovito kritiziraju Blanku Vlašić zbog njene čvrste vjere i činjenice da tu vjeru javno želi svjedočiti, tuguju zato što je srpska skakačica u dalja ostala bez medalje na Svjetskom atletskom prvenstvu u Londonu, jedna od legendi srpskog sporta ”daljaš” Nenad Stekić rekao je zapravo pravu istinu. Čitajući hrvatski tisak, hrvatske portale, primijetili ste kako gotovo nitko ne spominje da u Londonu nema hrvatske sportske heroine Blanke Vlašić? Nitko i ne spominje da je Blanka ozlijeđena te se grčevito, s velikom upornošću i hrabrošću, bori za povratak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toliko opjevano zlato Ivane Španović i nije toliko sigurno da bi bilo zlato, kako se to provlači kroz medije. Naime, u sportu se nikad ne zna kako bi skakali ostali kad bi imali imperativ skočiti više i kad bi im medalje o tome ovisile.

No, čak i da se radilo o tri zlatne medalje odjednom, što kaže srpska sportska legenda?

”Ovo je zaista velika nesreća! Slučaj s kakvim se nisam ni ja susreo, a svega sam se nagledao u karijeri. Međutim, ako ćemo iskreno, sve je tu prilično jasno i po pravilima. Jednostavno, gleda se zadnji trag u pijesku, a kako je taj broj sastavni dio njene opreme, sve je odrađeno po pravilima. Njen je posao bio da se taj broj prišije kako treba, i baš zato je ovo jedna velika, ali osobna nesreća”, izjavio je Nenad Stekić za Blicsport.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugim riječima, Ivana, koja je bez sumnje jedna od najboljih na svijetu u svojoj disciplini što joj nitko ne može osporiti, je sebi sama kriva. Nema tu američke ”zavjere”, kako to tvrde Srbi, koji za sve svoje poraze u zadnjih 26 godina, a bilo ih je dosta, krive Amerikance. Jednostavno, pravila su takva kakva su, pa čak i ako nisu pravedna, dok se ne promijene.

Jesu li, primjerice, Amerikanci krivi zato što danas Novak Đoković ne može pobijediti ni umirovljenog Ivana Lendla?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Ne vidim razlog zašto se taj broj ne bi tiskao na dresu. Iako, vidim da će od sljedeće godine broj biti samo na prsima. I to je u redu, jer se ovakvo nešto neće ponoviti. Žao mi je jedino Ivane, vidim kroz izjavu koju je dala o nepravdi i da je odluka donesena na osnovu toga što je iz Srbije da joj je baš krivo. Ali, mislim da je to izjavila vruće glave”, iskreno je priznao Stekić i tako ”zaradio” i brojne negativne komentare ”čitatelja” u srpskim medijima.

No, sudeći prema ovoj izjavi Srbiji, srećom, još uvijek ima onih koji sportski razmišljaju i sportski ”dišu…” Nema ih doduše puno…

Podsjetimo, Ivana Španović je u petak u posljednjoj seriji finala skoka u dalj izvela najduži skok natjecanja, ali joj se pri doskoku odvojio dio startnog broja na leđima koji je ostavio trag u pijesku i tako je zabilježena daljina bila manja od očekivane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju je u finalu skoka u dalj slavila Amerikanka Brittney Reese sa skokom od 7,02 metara, a srebrna je bila Ruskinja Darja Klišina sa 7,00 m. Amerikanka Tianna Bartoletta je u posljednjoj je seriji skočila 6,97 m i za samo jedan centimetar bila je bolja od Ivane Španović, koja je na kraju završila na četvrtom mjestu.

“Zbog papirnnatog broja loše kvalitete, koji je ostavio trag u pijesku, naša šampionka ostala je bez zlatne medalje. Atletski savez Srbije na ovu odluku se žalio, ali je, po mišljenju komisije, žalba odbijena jer, kako oni navode, to bi dovelo do žalbe Američke federacije, koja bi ostala bez medalje u ovoj disciplini, pa je lakše da se odbije naša žalba”, priopćio je Atletski savez Srbije.

Goran Obradović, trener Ivane Španović, izjavio je da čak ni mjeriocima nije bilo jasno gde je bio trag. “Odmah po izlasku rezultata na semaforu vidjeli smo da nešto nije u redu i uložili smo žalbu glavnom sucu na skoku u dalj. Nakon toga otišli smo u sobu gdje se radi video mjerenje. Na toj snimci ne vidi se da je papirnati startni broj ostavio trag, već da samo postoji minimalna distorzija pijeska”, kazao je trener Obradović.

Nakon što je ova žalba odbijena, uslijedila je žalba vrhovnim sucima. “Oni su nakon dugog vijećanja i pregleda video-snimke podržali odluku glavnog suca. Odluka je donijeta na osnovu pretpostavke, jer se niti na jednoj snimci ne vidi trag startnog broja na pijesku. Ujedno, utvrđeno je da bi skok Ivane Španović u posljednjoj seriji bio pobjednički, ali odluka vrhovnih sudaca je konačna i na nju više nema prava žalbe”, dodao je Obradović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.