Kad to već nije uspjelo Ćiri i brončanima može li srebrna generacija Zlatka Dalića srušiti Slovačku?

Foto: fah

Hrvatska večeras od 20:45 u Trnavi igra super važnu kvalifikacijsku utakmicu protiv nogometne reprezentacije Slovačke. Slovačka je inače stari znanac hrvatske nogometne reprezentacije, protiv Slovaka Vatreni su igrali prvi puta davne 1994. u travnju mjesecu, bilo je to gostovanje Vatrenih, koji još do tada nisu odigrali niti jednu službenu utakmicu, uoči Svjetskog prvenstva u SAD-u (Hrvatska nije imala pravo nastupa) i početka kvalifikacija za Europsko prvenstvo koje se 1996. igralo u Engleskoj. Ćiro je na gostovanje u Slovačku vodio momčad iz tada vrlo jake Prve hrvatske nogometne lige, igrali su Soldo, Rapaić, Ladić, Mladenović, Cvitanović, Kozniku…,  međutim, Ćirini ”sinovi” poraženi su čak s 4:1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatreni Ćire Blaževića igrali su novu prijateljsku utakmicu protiv Slovačke uoči odlaska na Svjetsko prvenstvo 1998. u Francuskoj, i tada smo izgubili, doduše nešto manje uvjerljivo, bilo je 2:1 za Slovake. Poraz je izazvao šok u Hrvatskoj s obzirom na činjenicu da su se Vatreni za Svjetsko prvenstvo, kasnije će se pokazati s pravom, pripremali kao jedni od pritajenih favorita turnira.

Bivši hrvatski izbornik, Miroslav Blažević, više od dvadeset godina kasnije prisjetio se tog neugodnog poraza:

”Nije bilo ugodno čitati novine i slušati komentare nakon te utakmice. Počelo se raspravljati da nemamo što tražiti u Francuskoj, da smo izgubili unaprijed, da nećemo proći skupinu.. Ja to nisam shvatio dramatično, već sam tada rekao da sam tek nakon te utakmice uvjeren da ćemo igrati najmanje polufinale. Bilo mi je žao publike, bilo je 8000 ljudi na stadionu. Sjećam se da je susret prekinuo pas, utrčao je na teren, pa smo ga lovili. Nikako ga nismo mogli uloviti”, rekao je Blažević za portal 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada se Hrvatskoj ozlijedio Alen Bokšić, sjajni napadač koji nikada do kraja nije u vatrenom dresu pokazao sve što zna, bez obzira na povremene bljeskove. Zaustavile su ga ozljede, ali i način igre Ćirinih Vatrenih, koji su sve podredili Davoru Šukeru, najboljem strijelcu hrvatske reprezentacije u povijesti. Hrvatska je na SP u Francusku morala bez Bokšića, jednog od najboljih napadača koje smo ikada imali. I bez Bokšića Hrvatska je osvojila broncu i na najbolji način potvrdila se kao nogometna sila na svjetskoj pozornici.

S druge strane izbornik današnje, srebrne, generacije Vatrenih, u Slovačkoj neće imati kompletnu momčad na raspolaganju. Naime, Zlatko Dalić će momčad morati sastaviti bez ozlijeđenih Kovačića i Kramarića, te Ivana Rakitića. Neki tvrde kako se Ivan Rakitić vrlo brzo namjerava oprostiti od dresa hrvatske reprezentacije?

”Jako mi je žao zbog Rakitića, mora se sjesti i razgovarati s Ivanom. Zapravo, mora se sve učiniti da se Ivan vrati u reprezentaciju. Dalić treba napraviti ozbiljan razgovor. Ivan je odličan igrač i vrlo plemenit čovjek. On je prijeko potreban ovoj momčadi…”, smatra Ćiro Blažević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto Rakitića za prvih 11 izbornik ozbiljno računa na Nikolu Vlašića i Josipa Brekala, koji briljira u Bundesligi.  Blažević je uvjeren u pobjedu u Trnavi.

”Siguran sam da ćemo unatoč silnim problemima pobijediti Slovačku. Ovi mladi lavovi o kojima govorite i koje će Dalić koristiti su puni energije, jedva čekaju početak. Izgarat će na terenu.”

Kad to već nije uspjelo njemu i brončanoj generaciji Vatrenih može li današnja, srebrna, generacija napokon srušiti tu Slovačku?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Može i mora. Aljoša Asanović ima odličan uvid u Slovačku i ako mi je on rekao da smo puno bolji, onda za mene nema dileme – pobijediti ćemo ih. I to na veličanstven način. Kad već nisam ja, moj Zlatko će ih srediti”, zaključio je Blažević.

Nakon proglašenja neovisnosti Hrvatska i Slovačka odigrale su šest utakmica, zanimljivo, nakon te prijelomne 1998. Slovaci više nikad nisu uspjeli pobijediti Vatrene.

Međusobni susreti Hrvatske i Slovačke:

Slovačka – Hrvatska 4-1 (Bratislava, 20. travnja 1994.)
(Dubovsky 17-11m, 60-11m,  Kinder 68, Moravčik 68 / Popović 67)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska – Slovačka 1-2 (Pula, 29. svibnja 1998.)
(Vlaović 43 / Jančula 4, Majaroš 58)

Slovačka – Hrvatska 1-1 (16. kolovoza 2000.)
(Nemeth 28 / Balaban 23)

Hrvatska – Slovačka 1-0 (29. svibnja 2004.)
(Olić 29)

Hrvatska – Slovačka 3-0 (16. listopada 2007.)
(Olić 45, 69, Vukojević 48)

Slovačka – Hrvatska 1-1 (11. kolovoza 2010.)
(Stoch 50 /  Jelavić 54)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.