Kakav je medij Bild, koji je pokrenuo hajku na Thompsona zbog pjesme ‘Lijepa li si’?

Foto: snimka zaslona, fah, montaža narod.hr

Bild je pokrenuo hajku, koju su prihvatili i neki drugi njemački mediji, nakon što je njemačka nogometna zvijezda i jedan od najvećih njemačkih golmana 21. stoljeća, Manuel Neuer, s društvom zapjevao popularnu pjesmu Marka Perkovića Thompsona, ”Lijepa li si”. U novom se članku pitaju: “Govori li Neuer dovoljno dobro hrvatski da bi razumio riječi pjesme? Je li znao za političke konotacije?”.

Pjesma o kojoj pišu je neslužbena himna hrvatske nogometne reprezentacije, pjevaju je i hrvatski dužnosnici, pušta se u svim institucijama Republike Hrvatske, u različitim prigodama. Riječi su domoljubnog karaktera iako ih njemački mediji pokušavaju predstaviti kao problematične.

Hajka: Skandalozni Bild napao Neuera zbog pjevanja pjesme Marka Perkovića Thompsona

(VIDEO) Legendarni njemački golman Manuel Neuer s prijateljima zapjevao Thompsonovu ”Lijepa li si”

Njemački mediji pokrenuli hajku na Thompsona: Pitali smo hrvatskog veleposlanika u Njemačkoj što će poduzeti kako bi zaštitio ugled Hrvatske

Novinari Bilda se ispričavaju Neueru i Thompsonu: “Hrvati oprostite, prevarili su nas novinari iz Hrvatske i yugo-četnički novinari”

Kakav je medij Bild?

Bild, ili u prijevodu “slikovne novine”, je njemački tabloid. Svakodnevno izlazi u nakladi od 2,5 milijuna primjeraka, po čemu su to najveće tabloidne novine u Europi, odmah iza britanskog The Suna, a s kojim se često uspoređuju zbog načina pisanja. Uspoređuje li se s novinama na svijetu po dnevnoj nakladi su osmi.

Prvo izdanje novina datira u 1952. godini. Sjedište im je u Berlinu, a glavni urednik novina je Julian Reichelt.

Bild sudjelovao u odlasku Kovača iz Bayerna

Podsjetimo i kako je Bild redovito kritizirao hrvatskog stručnjaka Niku Kovača dok je bio na klupi Bayerna, sve dok nije dobio otkaz.

Pitali smo hrvatskog veleposlanika u Njemačkoj što će poduzeti kako bi zaštitio ugled Hrvatske

Poslali smo upit hrvatskom veleposlaniku u Njemačkoj, Gordanu Bakoti, što će poduzeti kako bi zaštitio ugled Hrvatske u odnosu na lažne tvrdnje o Marku Perkoviću Thompsonu i pjesmi “Lijepa li si” u Bildu i drugim njemačkim medijima, ali odgovor još nismo dobili.

Ovo je tekst e-maila koji smo mu poslali:

“Bild i neki drugi njemački mediji, poput Goala, objavili su kako njemački vratar Manuel Neuer na odmoru u Hrvatskoj pjeva pjesmu “ekstremista” koji je “slavio zločine ustaša, hrvatskih fašista i nacističkih saveznika u Drugom svjetskom ratu”, nazivaju ga “ljubiteljem fašizma”, a tvrde i da mu je “zabranjen ulazak i pjevanje u nekoliko europskih država”.

Riječ je o hrvatskom pjevaču Marku Perkoviću Thompsonu i pjesmi ‘Lijepa li si’, koja je neslužbena himna hrvatske nogometne reprezentacije, koju pjevaju i hrvatski dužnosnici, pušta se u svim institucijama Republike Hrvatske, u različitim prigodama. Riječi su domoljubnog karaktera iako ih njemački mediji pokušavaju predstaviti kao problematične:

 
Kad se sjetim, suza krene
Zamirišu uspomene
Svake stope rodnog kraja
I narodnih običaja
Prepoznah ljepotu tvoju
Što probudi ljubav moju
Kad sam s tobom srce moje
Kuca jače, veliko je
Oj, Zagoro, lijepa li si
Slavonijo, zlatna ti si
Herceg-Bosno srce ponosno
Dalmacijo, more moje
Jedna duša a nas dvoje
Pozdrav Liko, Velebita diko
Lijepa li si
Kad Neretva k moru krene
Ti se tada sjeti mene
Mojoj pjesmi budi tema
Za sve one kojih nema
Ajde Istro i Zagorje
Podignimo sve tri boje
Zagrlimo se pred svima
Neka vide da nas ima
Oj, Zagoro, lijepa li si
Slavonijo, zlatna ti si
Herceg-Bosno srce ponosno
Dalmacijo, more moje
Jedna duša a nas dvoje
Pozdrav Liko, Velebita diko
Da napisi u njemačkim medijima o Thompsonu nisu točni pokazuju nedavne sudske odluke. Nedavno je Upravni sud Slovenije donio  presudu kojom utvrđuje kako je zabrana koncerta jednog od najpoznatijih hrvatskih pjevača Marka Perkovića Thompsona u Mariboru bila protuzakonita. U presudi se navodi kako “policija ni Upravni organ nije s nikakvom odlukom država Austrije, Hrvatske, Kanada i drugih država dokazao, da su koncerti zabranjivani zbog veličanja ustaštva”.

“Dokazano nije niti u jednom dijelu, da pjesme same po sebi imaju ustašku notu, koja bi se mogla razumjeti kao propagiranje netrpeljivosti. (…) Sve policije država za koji se navodi, da je koncert zabranjen, uključujući i interpol nisu ni u jednom slučaju potvrdili takvu tvrdnju”, navelo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Slovenije.

No, to nije jedina sudska odluka koja pokazuje da napisi u njemačkim medijima nisu točni. Dvotrećinskom odlukom Visokoga prekršajnog suda Republike Hrvatske nedavno je potvrđeno kako pozdrav “Za dom spremni” na početku pjesme Marka Perkovića Thompsona “Bojna Čavoglave”  nije prekršaj.
Molim Vas odgovor na pitanje:
Što ćete poduzeti kako bi zaštitili ugled Hrvatske u odnosu na takve napise u Bildu i drugim njemačkim medijima?”

Kad dobijemo odgovor objavit ćemo ga u cijelosti.

Što se dogodilo?

Podsjetimo, Bild se pitao: “Je li Neuer znao što pjeva?”

“Pjevanjem na hrvatskom jeziku u tamošnjem beach baru Neuer je izazvao uzbuđenje na Balkanu i na društvenim mrežama. Hrvati ga slave, ali ga Srbi i Bošnjaci žestoko napadaju. Što je toliko eksplozivno u pjesmi koju Neuer pjeva? Pa to što je izvodi u Hrvatskoj poznati, ali u mnogim državama zabranjeni i zloglasni pjevač Thompson. On je pjevajući pjesmu “Jasenovac i Gradiška Stara” slavio zločine ustaša, hrvatskih fašista i nacističkih saveznika u Drugom svjetskom ratu. Na navedenim mjestima bili su koncentracijski logori u kojima su zatočeni, mučeni i ubijani deseci tisuća civila, Srba, Roma i Hrvata. Neuer pak pjeva njegovu pjesmu “Lijepa li si” u kojoj Hrvati svojataju dio Bosne i Hercegovine koji su u krvavom ratu s Bošnjacima sredinom 90-ih pokušali pripojiti Hrvatskoj”, piše Bild.

Na stranici MPT tvrde kako su im se neki novinari Bilda ispričali.

“𝐇𝐫𝐯𝐚𝐭𝐬𝐤𝐢 𝐦𝐣𝐞𝐬𝐞č𝐧𝐢𝐤 Fenix Magazin “𝐬𝐩𝐮𝐬𝐭𝐢𝐨” 𝐁𝐢𝐥𝐝 𝐙𝐞𝐢𝐭𝐮𝐧𝐠𝐮 č𝐢𝐣𝐢 𝐬𝐞 𝐧𝐨𝐯𝐢𝐧𝐚𝐫𝐢 𝐬𝐚𝐝𝐚 𝐢𝐬𝐩𝐫𝐢č𝐚𝐯𝐚𝐣𝐮 𝐍𝐞𝐮𝐞𝐫𝐮 𝐢 𝐓𝐡𝐨𝐦𝐩𝐬𝐨𝐧𝐮

Naime, nakon što su saznali kako je vratar Bayern Münchena, Manuel Neuer u društvu pjevao Thompsonovu pjesmu “Lijepa li si”, na tom portalu zaredali su se članci s uvredama i izljevima mržnje prema popularnom vrataru Bayern Münchena Manuelu Neueru kao i prema samom Thompsonu.

Hrvatski mjesečnik Fenix Magazin ih je na svom portalu demantirao tako što je preveo pjesmu “Lijepa li si” na njemački jezik i objasnio im između ostaloga kako u pjesmi “Lijepa li si” nema ni riječi mržnje već ona govori o ljubavi prema ljepotama Hrvatske i regijama u kojima Hrvati žive.

Nakon što su novinari Bild Zeitunga pročitali stihove pjesme na njemačkom stižu reakcije poput: “𝐇𝐫𝐯𝐚𝐭𝐢 𝐨𝐩𝐫𝐨𝐬𝐭𝐢𝐭𝐞, 𝐳𝐚𝐯𝐞𝐥𝐢 𝐬𝐮 𝐧𝐚𝐬, 𝐨𝐩𝐫𝐨𝐬𝐭𝐢𝐭𝐞 𝐧𝐚𝐦 𝐩𝐫𝐞𝐯𝐚𝐫𝐢𝐥𝐢 𝐬𝐮 𝐧𝐚𝐬 𝐧𝐨𝐯𝐢𝐧𝐚𝐫𝐢 𝐢𝐳 𝐇𝐫𝐯𝐚𝐭𝐬𝐤𝐞, 𝐩𝐫𝐞𝐯𝐢š𝐞 𝐬𝐦𝐨 𝐩𝐫𝐢𝐦𝐢𝐥𝐢 𝐲𝐮𝐠𝐨-č𝐞𝐭𝐧𝐢č𝐤𝐢𝐡 𝐧𝐨𝐯𝐢𝐧𝐚𝐫𝐚, 𝐨𝐬𝐭𝐚𝐥𝐢 𝐬𝐦𝐨 𝐝𝐧𝐨 𝐝𝐧𝐚, 𝐢𝐬𝐩𝐫𝐢č𝐚𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐬𝐞 𝐍𝐞𝐮𝐞𝐫𝐮 𝐢 𝐓𝐡𝐨𝐦𝐩𝐬𝐨𝐧𝐮” i još bezbroj sličnih e-mailova isprike od strane pojedinih novinara Bild Zeitunga, a koje ćemo uskoro i objaviti”, napisali su.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr