(FOTO) Očekivano političko svojatanje studenata: Peović, Matula, Benčić i Tomašević na Filozofskom

Zagreb, 14.07.2020. - Prosvjed studenata i profesora Filozofskog fakulteta ispred zgrade Vlade RH. Na fotografiji Sandra Benčić, Tomislav Tomašević, Katarina Peović. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Na današnjoj sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu, članovi Senata bi trebali potvrditi suspenziju dekanice Filozofskog fakulteta Vesne Vlahović-Štetić.

Studenti Filozofskog fakulteta okupili su se ispred zgrade Filozofskog fakulteta kako bi izrazili svoje negodovanje odlukom.

Prosvjednicima se na početku skupa obratio organizator Neven Jovanović koji je rekao kako imaju dva cilja: doći do Rektorata i objasniti kakva je situacija na Filozofskom fakultetu, a nakon toga doći do Banskih dvora i Vladi uručiti peticiju kojom se traži ostavka rektora Borasa, piše Jutarnji list.

Prosvjednicima su se očekivano pridružili Tomislav Tomašević, Sandra Benčić, Katarina Peović i Vili Matula iz platforme Možemo.

Praćeni policijom prosvjednici su Ulicom grada Vukovara i Savskom cestom došetali do zgrade Rektorata zagrebačkog Sveučilišta hdje su uzvikivali “Filozofski je naš!”, a onda su se Frankopanskom i Mesničkom ulicom uputili prema Markovu trgu gdje se organizator kratko obratio prosvjednicima i potom otišao u Vladu gdje je predao peticiju.

Sudionik prosvjeda je i Neven Budak, koji je rekao kako “ovakvim načinom upravljanja rektor Boras krši brojne procedure i pravne propise te da je došlo vrijeme da se tome stane na kraj i da još uvijek postoje pravna sredstva da se suzbije njegova samovolja”.

Političko svojatanje studenata

Kako politički svojata studente platforma Možemo pokazala je i objavom na svojim stranicama: “Možemo! daje punu podršku studenticama i studentima, te zaposlenicama i zaposlenicima Filozofskog fakulteta da obrane fakultet od političkih pritisaka kojima su izloženi, a time i Sveučilište u Zagrebu od daljnjeg propadanja.

No pasaran!”

> Prof. dr. sc. Vesna Vlahović-Štetić suspendirana s dužnosti dekanice FFZG zbog mobinga i drugoga protuzakonitog postupanja

> Tko je Vesna Vlahović Štetić – dekanica Filozofskog fakulteta koja brani postavljenje totalitarnih simbola?

Sjednica Senata Sveučilišta održat će se elektroničkim putem i neće biti moguća rasprava uživo. Podsjećamo, rektor Boras donio je odluku o suspenziji dekanice Vlahović-Štetić nakon pravomoćne presude Županijskog suda u Zagrebu da je mobingirala Borasovog moćnog prorektora Antu Čovića.

Prema Statutu Sveučilišta, rektorova odluka o suspenziji dekanice mora se potvrditi dvotrećinskom većinom svih članova Senata, kojih je ukupno 70. Točnije, za suspenziju dekanice, sukladno Statutu, potrebno je 47 ruku članova Senata.

Odluka o suspenziji temelji se u prvom redu na presudi Županijskog suda u Zagrebu od 26. lipnja 2020. kojom je prof. dr. sc. Vesna Vlahović-Štetić pravomoćno osuđena za šikaniranje  mobing zaposlenika Fakulteta čime je ugrožavala dostojanstvo osobe (zaposlenika) u sferi komuniciranja, održavanja socijalnih odnosa i kvalitete profesionalnog statusa.

Presuda definira mobing kao svako fizičko i psihičko zlostavljanje na radnom mjestu bez obzira na diskriminacijsku osnovu. Sud je utvrdio da je prof. dr. sc. Ante Čović, redoviti profesor u trajnom zvanju i zaposlenik Filozofskog fakulteta bio izložen takvom zlostavljanju na radnom mjestu u svim sferama koje karakteriziraju mobing od strane prof. dr. sc. Vesne Vlahović-Štetić od stupanja na dužnost dekanice u studenom 2017. pa sve do prestanka njegova radnog odnosa na Filozofskom fakultetu 15. studenoga 2018.

U Odluci rektora navodi se kako je takvim postupanjem, koje je nespojivo s obnašanjem dužnosti dekanice, prof. dr. sc. Vesna Vlahović-Štetić osim povrede dostojanstva zaposlenika nanijela i veću materijalnu štetu Fakultetu, jer je presudom naloženo da Fakultet zbog povrede prava osobnosti mora zaposleniku isplatiti naknadu u iznosu od 25.000,00 kuna kao i pripadajuće sudske troškove u iznosu 11.250,00 kuna.

Kao daljnji razlozi za suspenziju u Odluci se navode pisana upozorenja koja je rektor u različitim prigodama bio prisiljen donijeti zbog protuzakonitog i protustatutarnog postupanja dekanice, suspendiranje protupropisne odluke o smjeni povjerenika za zaštitu dostojanstva radnika te brojni zahtjevi za očitovanjem i postupanjem po pritužbama zaposlenika Fakulteta. U obrazloženju Odluke konstatira se kako kroz višestoljetnu povijest Sveučilišta u Zagrebu nije zabilježeno da bi jedan čelnik sastavnice tako sustavno i kontinuirano kršio odredbe zakona i Statuta i na njima utemeljenih odluka na temelju čega se daje ocjena da se cjelina dosadašnjeg mandata dekanice Vlahović-Štetić može označiti kao „ekscesni mandat“ u kojem su tijela Fakulteta kontinuirano kršila pravne norme, dobre običaje i uzuse akademske demokracije.

Odluka o suspenziji stupa na snagu danom donošenja, ali je podložna potvrdi na Senatu. Prema odredbama Statuta Sveučilišta, Senat u roku od 30 dana odlučuje o potvrdi oluke o suspenziji čelnika sastavnice. U slučaju potvrde odluke o suspenziji čelnik sastavnice, dekan, razriješen je dužnosti, a izbor novog čelnika potrebno je obaviti u roku od 3 mjeseca. U postupku izbora novog čelnika razriješeni se dekan ne može kandidirati.

U istoj odluci rektor je za obnašatelja dužnosti dekana Filozofskog fakulteta imenovao prof. dr. sc. Miljenka Šimpragu, prorektora za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije, koji preuzima upravljanje Fakultetom do izbora novog dekana.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.