Rektor Boras o peticiji studenata Filozofskog i smjeni dekanice: ‘To je dokaz da se bave politikom’

Foto: fah Fotomontaža: narod.hr

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras za N1 je komentirao peticiju od 8000 potpisa za njegovu smjenu koju su studenti i profesori Filozofskog fakulteta odnijeli u Vladu.

“Mogu samo reći da je to peticija od prije mjesec dana, ne bih komentirao. Imamo sjednicu Senata i ne mogu komentirati”, rekao je kratko Boras za N1.

> (FOTO) Očekivano političko svojatanje studenata: Peović, Matula, Benčić i Tomašević na Filozofskom

> Na sjednici Senata Sveučilišta odluka o potvrdi suspenzije dekanice FFZG zbog mobinga i drugoga protuzakonitog postupanja

Na činjenicu da su studenti i profesori fakulteta peticiju odnijeli premijeru Andreju Plenkoviću, s obzirom na poziciju Sveučilišta, Boras je rekao:

“To je samo dokaz da se bave politikom, što se na Sveučilištu ne bi trebalo po Statutu i zakonu”, rekao je i odbio komentirati što očekuje od današnje sjednice.

Podsjetimo, na današnjoj sjednici Senata Sveučilišta, članovi Senata bi trebali potvrditi suspenziju dekanice Filozofskog fakulteta Vesne Vlahović-Štetić. Rektor Boras donio je odluku o suspenziji dekanice Vlahović-Štetić nakon pravomoćne presude Županijskog suda u Zagrebu da je mobingirala Borasovog moćnog prorektora Antu Čovića.

Prema Statutu Sveučilišta, rektorova odluka o suspenziji dekanice mora se potvrditi dvotrećinskom većinom svih članova Senata, kojih je ukupno 70. Točnije, za suspenziju dekanice, sukladno Statutu, potrebno je 47 ruku članova Senata.

Studentima se pridružili Tomašević, Benčić,  Peović, Matula…

Zbog situacije se jučer sastao Plenum Filozofskog fakulteta na parkiralištu ispred zgrade fakulteta. Traže da Senat ne potvrdi suspenziju dekanice. Drugim riječima, neizglasavanje suspenzije Vlahović-Štetić značilo bi da bi ona na dužnosti dekanice ostala do kraja rujna, kada joj ističe mandat.

Studenti Filozofskog fakulteta okupili su se ispred zgrade Filozofskog fakulteta kako bi izrazili svoje negodovanje odlukom. Prosvjednicima su se očekivano pridružili Tomislav Tomašević, Sandra Benčić, Katarina Peović i Vili Matula iz platforme Možemo.

Praćeni policijom prosvjednici su Ulicom grada Vukovara i Savskom cestom došetali do zgrade Rektorata zagrebačkog Sveučilišta hdje su uzvikivali “Filozofski je naš!”, a onda su se Frankopanskom i Mesničkom ulicom uputili prema Markovu trgu gdje se organizator kratko obratio prosvjednicima i potom otišao u Vladu gdje je predao peticiju.

Sudionik prosvjeda je i Neven Budak, koji je rekao kako “ovakvim načinom upravljanja rektor Boras krši brojne procedure i pravne propise te da je došlo vrijeme da se tome stane na kraj i da još uvijek postoje pravna sredstva da se suzbije njegova samovolja”.

Političko svojatanje studenata

Kako politički svojata studente platforma Možemo pokazala je i objavom na svojim stranicama: “Možemo! daje punu podršku studenticama i studentima, te zaposlenicama i zaposlenicima Filozofskog fakulteta da obrane fakultet od političkih pritisaka kojima su izloženi, a time i Sveučilište u Zagrebu od daljnjeg propadanja. No pasaran!”

Odluka o suspenzija na temelju sudske presude

Naime, Odluka o suspenziji temelji se u prvom redu na presudi Županijskog suda u Zagrebu od 26. lipnja 2020. kojom je prof. dr. sc. Vesna Vlahović-Štetić pravomoćno osuđena za šikaniranje  mobing zaposlenika Fakulteta čime je ugrožavala dostojanstvo osobe (zaposlenika) u sferi komuniciranja, održavanja socijalnih odnosa i kvalitete profesionalnog statusa.

Presuda definira mobing kao svako fizičko i psihičko zlostavljanje na radnom mjestu bez obzira na diskriminacijsku osnovu. Sud je utvrdio da je prof. dr. sc. Ante Čović, redoviti profesor u trajnom zvanju i zaposlenik Filozofskog fakulteta bio izložen takvom zlostavljanju na radnom mjestu u svim sferama koje karakteriziraju mobing od strane prof. dr. sc. Vesne Vlahović-Štetić od stupanja na dužnost dekanice u studenom 2017. pa sve do prestanka njegova radnog odnosa na Filozofskom fakultetu 15. studenoga 2018.

U Odluci rektora navodi se kako je takvim postupanjem, koje je nespojivo s obnašanjem dužnosti dekanice, prof. dr. sc. Vesna Vlahović-Štetić osim povrede dostojanstva zaposlenika nanijela i veću materijalnu štetu Fakultetu, jer je presudom naloženo da Fakultet zbog povrede prava osobnosti mora zaposleniku isplatiti naknadu u iznosu od 25.000,00 kuna kao i pripadajuće sudske troškove u iznosu 11.250,00 kuna.

Kao daljnji razlozi za suspenziju u Odluci se navode pisana upozorenja koja je rektor u različitim prigodama bio prisiljen donijeti zbog protuzakonitog i protustatutarnog postupanja dekanice, suspendiranje protupropisne odluke o smjeni povjerenika za zaštitu dostojanstva radnika te brojni zahtjevi za očitovanjem i postupanjem po pritužbama zaposlenika Fakulteta. U obrazloženju Odluke konstatira se kako kroz višestoljetnu povijest Sveučilišta u Zagrebu nije zabilježeno da bi jedan čelnik sastavnice tako sustavno i kontinuirano kršio odredbe zakona i Statuta i na njima utemeljenih odluka na temelju čega se daje ocjena da se cjelina dosadašnjeg mandata dekanice Vlahović-Štetić može označiti kao „ekscesni mandat“ u kojem su tijela Fakulteta kontinuirano kršila pravne norme, dobre običaje i uzuse akademske demokracije.

Odluka o suspenziji stupa na snagu danom donošenja, ali je podložna potvrdi na Senatu. Prema odredbama Statuta Sveučilišta, Senat u roku od 30 dana odlučuje o potvrdi oluke o suspenziji čelnika sastavnice. U slučaju potvrde odluke o suspenziji čelnik sastavnice, dekan, razriješen je dužnosti, a izbor novog čelnika potrebno je obaviti u roku od 3 mjeseca. U postupku izbora novog čelnika razriješeni se dekan ne može kandidirati.

U istoj odluci rektor je za obnašatelja dužnosti dekana Filozofskog fakulteta imenovao prof. dr. sc. Miljenka Šimpragu, prorektora za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije, koji preuzima upravljanje Fakultetom do izbora novog dekana.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/N1