Kako je Hrvatska “za dvije, tri stotinke” ostala bez bob posade na Olimpijskim igrama

Foto: snimka zaslona

U emisiji “Pekinški dnevnik 2”, posvećenoj Zimskim olimpijskim igrama, govorilo se o bobu jer su u Pekingu počela i natjecanja u tom sportu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tom prilikom u studiju HRT-a gostovali su pioniri hrvatskog boba Ivan Šola i Igor Boraska.

– Staza je zanimljiva i interesantna, manje opasna nego na prošlim olimpijskim igrama, rekao je Boraska na početku.

Osvrnuli su se na disciplinu monobob.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Monobob je olimpijska disciplina koja počinje s Olimpijskim igrama mladih do 18 godina, muški i ženski, s tim da nakon 18 godine s njim mogu nastaviti samo žene, a muškarci moraju krenuti s dvosjedom. Radi izjednačavanja broj natjecatelja u bobu, oni su ženama omogućili da imaju svoju disciplinu i kako bi se približili broju muškaraca u tom sportu, objasnio je Šola pa se osvrnuo i na hrvatske snage:

– Imamo pomladak, i za Olimpijske igre mladih imamo u programu sada juniorsku ekipu koja bi trebala proći na kvalifikacijama, ali to nije uopće lako jer je to tehnički sport i moraju se stvoriti uvjeti za to. Prije monobob nije postojao pa ste morali školovati pilota preko dvosjeda, a taj pilot je opasan na početku i onda taj koji sjedi iza njega je u problemu… Taj sport je onda sporije napredovao, ali sada je već lakše. Imamo i sanjkanje i skelet, pa se onda prođe na bob.

Šola je govorio o stazama u Americi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Tamo su dvije najopasnije staze što postoje. Mi smo na Whistler u Vancouveru imali najbolji hrvatski nastup na Olimpijskim igrama, kad smo bili u finalu. Težina staze je koeficijent 11. To je kao da skačete na Planici. Bili smo u finalu, a Nizozemci su odustali od nastupa zbog straha, ustvrdio je Šola.

Prvi nastup na Olimpijskim igrama za Hrvatsku bio je u Salt Lake Cityju.

– Preživjeli smo. Bila je to lijepa priča, poput one Jamajke iz filma “Ledena staza”, rekao je Šola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igor Boraska, proslavljeni hrvatski veslač, objasnio je kako se našao u “bob svijetu”.

– Mi smo par godina prije bili viceprvaci svijeta u četvercu pa nam je Ivan na jednom druženju rekao da bi mogli s njim probati bob. Samo sam se ja uhvatio jer volim adrenalinske sportove. Još me navukao i s filmom “Ledena staza”. Već nakon Sydneya smo išli u bob školu u Austriju, bilo je to jedinstveno iskustvo. Bilo nam je nevjerojatno i plasirati na Igre. Već sami plasman bio je veliki rezultat, kazao je Boraska.

U Torinu na Olimpijskim igrama je bio “hrvatski Dream Team”, smatra Šola.

– To je bila možda i najbolja ekipa, najbrža, svi su trčali ispod 10.50 sekundi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje je danas hrvatski bob i zašto se nismo plasirali na Olimpijske igre u Peking?

– Kroz Američki kup smo pokušali ostvariti plasman u Peking. U bob sportu ima 75 ekipa, vi morate završiti među 30 za plasman na Igre. U prvoj utrci smo diskvalificirani zbog tehničkog detalja. Izgubili smo puno bodova u dvosjedu, a na kraju smo na Europskom kupu trebali biti 12., a završili smo 13. Praktički smo za dvije, tri stotinke izgubili Olimpijske igre, ali to je sport. Bili smo prisiljeni improvizirati zbog koronavirusa. Bili smo 28. u četverosjedu i na 30. u dvosjedu. Na zadnjoj trci ostali smo bez plasmana i ostali smo kod kuće. Mi smo jedan solidan tim koji može ući u Top 20, ali za veći iskorak treba puno više rada, sredstava, ali i staza na Sljemenu, zaključio je Šola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.